Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Το κουκούλωμα συνεχίζεται...


Οπως είναι γνωστό, την περασμένη βδομάδα αποφασίστηκε στη Βουλή η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, η οποία θα συμπεριλάβει στην έρευνά της και τις «συνακροάσεις» - υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό ήδη από το 2016.

Για την υπόθεση αυτή εκκρεμούν δικογραφίες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, έχουν υποβληθεί Ερωτήσεις στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ τη σημασία της και την ανάγκη διερεύνησης έχει αναδείξει το ΚΚΕ με κάθε τρόπο όλα αυτά τα χρόνια: Με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ, αρθρογραφία κ.ά. Είναι γνωστό ότι η υπόθεση για τις παρακολουθήσεις 2016 - 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πήγε να τεθεί στο αρχείο και μόνο μετά από παρεμβάσεις του ΚΚΕ δημόσια εμποδίστηκε αυτό και συνεχίζεται και τώρα ακόμη η έρευνα.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που γνωστοποιούνται μετά τις παρεμβάσεις και τις καταγγελίες του ΚΚΕ, υπάρχουν και ορισμένα απ' τα οποία φαίνεται ότι μηχανισμοί εγχώριοι εμπλέκονται και με διεθνείς. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Εξάλλου, έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι όλοι αυτοί οι αντιδραστικοί μηχανισμοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία που δρουν σε βάρος του λαού.

Μετά τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ για συνέχιση της έρευνας, εντοπίστηκαν κάποιες διαδρομές των κλήσεων, καθώς οι «συνακροάσεις» εμφανίζονταν όχι μόνο από Ελλάδα αλλά και από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, 39 συνακροάσεις προέρχονται από την Ελλάδα και 97 από χώρες του εξωτερικού.

Οι ξένες χώρες απ' τις οποίες φαίνεται να γίνεται παρακολούθηση - συνακρόαση με βάση στοιχεία είναι Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Μάλτα, Φινλανδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Πολωνία, Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία και Ουγγαρία. Για ορισμένες συνακροάσεις επίσης δεν έχει εντοπιστεί η προέλευση.

Ετσι, για την πρώτη δικογραφία που αφορά τα έτη 2016-2017, μετά τις καταγγελίες του ΚΚΕ στάλθηκαν από τις ελληνικές αρχές αιτήματα το 2019 προς τις εμπλεκόμενες χώρες για να συνδράμουν στην έρευνα και να δώσουν απαντήσεις. Αντίστοιχα αιτήματα έχουν σταλεί για την υπόθεση συνακροάσεων του 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.

Στην υπόθεση συνακροάσεων σε βάρος του ΚΚΕ εμπλέκονται και οι ΗΠΑ: Συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι αυτός που επικοινώνησε με την ΑΔΑΕ μέσω e-mail με τη διεύθυνση hliasden@sigaint.org και παρουσιάστηκε ως ο φυσικός αυτουργός των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, χρησιμοποίησε ηλεκτρονικές υπηρεσίες οργανισμών που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Αυτός που έστειλε το e-mail ακόμη δεν έχει βρεθεί από την έρευνα των ελληνικών αρχών. Οι ΗΠΑ και οι αρχές τους «ποιούν την νήσσαν», δεν έχουν δώσει κανένα στοιχείο. Ακολουθούν την τακτική «παλιά μου τέχνη κόσκινο», όπως λέει ο λαός μας.

Κάτω και από την πίεση λοιπόν του ΚΚΕ, η δικαστική διερεύνηση παραμένει σε εξέλιξη. Από αυτή φαίνεται να υπάρχουν νέα στοιχεία, ιδίως για τον τρόπο που λειτούργησαν οι κρατικές αρχές, τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων χωρών. Ενα μεγάλο ερώτημα αφορά το αν κάποιες χώρες έδειξαν οποιαδήποτε μέριμνα και αν απάντησαν έστω τυπικά, πράττοντας τα στοιχειώδη.

Ακόμη όμως και ορισμένες χώρες που φαίνεται να απαντούν και να συνδράμουν στην έρευνα, φαίνεται να περιορίζονται σε απαντήσεις όπως: «Ο "χ" αριθμός αντιστοιχεί στο "χ" πρόσωπο», φυσικό ή νομικό. Δεν έχει γίνει καμία παραπάνω έρευνα γύρω από τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η όλη εξέλιξη δείχνει την προσπάθεια 6 χρόνια τώρα να «κουκουλωθεί» η υπόθεση, κάτι που υπηρετήθηκε και από αντιφάσεις και καθυστερήσεις των αρχών. Στο έδαφος αυτό της συγκάλυψης αξιοποιείται η απραξία και η τεράστια ολιγωρία, αφού 4,5 χρόνια μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ, ορισμένες αρχές «ροκανίζουν» τον χρόνο, τόσο ευρωπαϊκές όσο και ελληνικές.

Γνωρίζουμε τους μηχανισμούς που έχουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών και της χώρας μας στη διάθεσή τους για συλλογή πληροφοριών. Γνωρίζουμε ότι η ΕΕ δεν «πονά» από έλλειψη μέσων γρήγορου συντονισμού. Αντιθέτως, στηρίζεται σε ένα πλήρως εξοπλισμένο, αντιδραστικό νομοθετικό και κατασταλτικό πλαίσιο, το οποίο έχει οικοδομηθεί σε βάθος χρόνων.

Το έχουν ψηφίσει και στη χώρα μας τα αστικά κόμματα και το στηρίζουν όλοι όσοι τάσσονται με τις λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Με αυτό το σύστημα λοιπόν δρουν γρήγορα, παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα και οργανώνουν και υποκλοπές όταν θέλουν και με το ίδιο σύστημα κουκουλώνουν όσα δεν θέλουν. Με λίγα λόγια κουκουλώνουν τις υποκλοπές.

Οποιαδήποτε δικαιολογία για την καθυστέρηση 6 χρόνια να βρεθούν οι υπαίτιοι για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ δεν ισχύει. Είναι σαφής η προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια να κουκουλωθεί η υπόθεση, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Πίσω από τις καθυστερήσεις και τον «λαβύρινθο» των υπηρεσιών και αρχών, κρύβεται η ουσία: Η στοχοποίηση του ΚΚΕ γιατί μπαίνει μπροστά στην οργάνωση των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Αυτά προκύπτουν και από τη συζήτηση αυτή τη βδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ο στόχος να συγκαλυφθεί η υπόθεση. Απορρίφθηκε η πρόταση του ΚΚΕ να δημοσιοποιούνται οι συνεδριάσεις, τα πρακτικά και η πορεία των ερευνών. Δηλαδή οι υπεύθυνοι κλείνουν το στόμα κρύβοντας την αλήθεια και υπακούοντας στις μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, όσοι κλήθηκαν να καταθέσουν επικαλέστηκαν το λεγόμενο απόρρητο για τις απαντήσεις τους...

Ο ελληνικός λαός και η νεολαία με τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους είναι αυτοί που θα βγάλουν στον αφρό τα κρυφά και αντιλαϊκά σχέδια και ενέργειες. Τελικά θα είναι η εργατική εξουσία αυτή που θα βάλει τέλος σε αυτήν τη βρώμικη επίθεση σε βάρος του λαού και του ΚΚΕ. Σήμερα, η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η ενίσχυσή του είναι η μοναδική λύση και δύναμη στα χέρια του λαού απέναντι και στις παρακολουθήσεις και σε κάθε σχεδιασμό του κεφαλαίου.


Μαριάννα ΔΙΠΛΑ
Δικηγόρος, ΠΜΣ Ποινικών Επιστημών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου