Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
06/09/1683

Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ, υπουργός Οικονομικών του Λουδοβίκου του XIV και ένας από τους κύριους εκπροσώπους της θεωρίας του μερκαντιλισμού.

06/09/1757

Γεννήθηκε ο μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ, Γάλλος ευγενής και επαναστάτης, που τάχθηκε με το πλευρό της Γαλλικής Επανάστασης και συμμετείχε στον πόλεμο της αμερικανικής ανεξαρτησίας

06/09/1860

Γεννιέται ο ποιητής Λορέντζος (Λαυρέντιος) Μαβίλης. 

Μαβίλης Λορέντζος: «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει· υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι»

06/09/1861

Ο φοιτητής (και οπαδός της Γαλλικής αστικής Επανάστασης) Αριστείδης Δόσιος αποτυγχάνει στην απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Στην εξέγερση του 1862 απελευθερώθηκε.

06/09/1899

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Χέι, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντά των ΗΠΑ στην Κίνα από τους ανταγωνιστές τους (Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ρωσία, κλπ.), διακηρύσσει το ιμπεριαλιστικό δόγμα των «ανοιχτών θυρών».

06/09/1901

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μακίνλεϊ δολοφονείται από τον αναρχικό Λέων Τσόλγκος.

06/09/1930

Στον απόηχο της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή, όπου εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Χ. Φ. Ουριμπούρου.

06/09/1955

Πογκρόμ εξαπολύεται κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές θέτει σε εφαρμογή το καλομελετημένο σχέδιο. Αφορμή υπήρξε η προβοκατόρικη ενέργεια της τοποθέτησης βόμβας στο σπίτι όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Το γεγονός διατυμπανίστηκε από τις τουρκικές εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης με έκτακτες εκδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η «Ισταμπούλ Εξπρές», από την ανυπομονησία της, έθεσε σε κυκλοφορία το παράρτημά της μισή ώρα νωρίτερα από την έκρηξη της βόμβας στη Θεσσαλονίκη!

Πογκρόμ κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη

06/09/1956

Πεθαίνει ο Βρετανός αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις, που το 1952 αποκρυπτογράφησε τη μινωική γραφή Γραμμική Β’.

06/09/1966

Ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ, ρατσιστής πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ, δολοφονείται μέσα στη Βουλή από τον ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Τσαφέντα.

Ο Τσαφέντας καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η Νοτιοαφρικανική κυβέρνηση προτίμησε να τον κλείσει ισόβια ως ψυχασθενή στην απομόνωση υποβάλλοντας τον σε καθημερινά βασανιστήρια.

06/09/1972

Η Ολυμπιάδα του Μονάχου πνίγεται στο αίμα. Μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εκτελούν δυο Ισραηλινούς αθλητές και συλλαμβάνουν εννέα ως ομήρους. Η σπασμωδική παρέμβαση της γερμανικής αστυνομίας καταλήγει σε τραγωδία, καθώς οι Ισραηλινοί αθλητές, πέντε Παλαιστίνιοι, ένας αστυνομικός και ένας πιλότος σκοτώνονται.

06/09/1975

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ στη Νοτιοανατολική Τουρκία προκαλεί το θάνατο 2.311 ατόμων.

06/09/1991

Η αντεπαναστατική ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, δρομολογώντας τον ολοκληρωτικό διαμελισμό της ΕΣΣΔ.

06/09/1998

Πεθαίνει ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα. 

Ακίρα Κουροσάβα

06/09/2004

Πεθαίνει, ο Τώνης Γιακωβάκης.

Ο Τ. Γιακωβάκης γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1931 στην Κωνσταντινούπολη. Η σχέση του με το θέατρο άρχισε σε μικρή ηλικία, με τον ερασιτεχνικό θίασο των Ελλήνων στη συνοικία Ταταύλα της Πόλης.

 Πεθαίνει ο Τώνης Γιακωβάκης 

06/09/2020

Το μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ οι «Σκιές», που φιλοτέχνησε ο Μάρκος Γεωργιλάκης, γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στέκεται περήφανο και ολόρθο σε μια γη κατάσπαρτη με τα αποτυπώματά των Μακρονησιωτών. Πέντε φιγούρες σύμβολο τιμής και μνήμης σε όλους τους κομμουνιστές και αγωνιστές που μαρτύρησαν σε εκείνον τον τόπο, αλλά στάθηκαν ορθοί στο μεγάλο ανήφορο, γιατί είχαν μεγάλη απόφαση στην καρδιά. Πέντε φιγούρες που κοιτούν πέρα, την «αντιφεγγιά της Αθήνας»… Και μια υπόσχεση, ένα αυτονόητο χρέος: Δεν σας ξεχνάμε! Σας τιμάμε κάθε μέρα με την πάλη μας!

 Το Κόμμα εκπληρώνει το χρέος του

1 σχόλιο:

  1. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1757 γεννιέται ο Μαρί Ζοζέφ Λαφαγιέτ. Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός, προσωπικότητα της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης. Καταγόταν από πλούσια, αριστοκρατική οικογένεια. Στα 1774, σε ηλικία 17 χρόνων, παντρεύτηκε την κόρη του δούκα ντ’ Αγιέν, με αποτέλεσμα να αποκτήσει τεράστια πολιτική δύναμη στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΣΤ’, τον οποίο με τίποτα δεν πήγαινε.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/09/blog-post_356.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου