Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


29/10/1863

Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

29/10/1884

Γεννιέται ο Ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Μπέλα Λουγκόζι (Μπέλα Φέρεντς Ντεσό Μπλασκό).

29/10/1897

Γεννιέται ο κατοπινός υπουργός προπαγάνδας των Ναζί Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς.

29/10/1911

Πεθαίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία δημοσιογραφίας.

29/10/1914

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισέρχεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των Κεντρικών Δυνάμεων.

29/10/1918

 Ιδρύεται η Κομσομόλ

29/10/1925

Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Χάλεϊ «Ζουτ» Σιμς.

29/10/1933

Με πρωτοβουλία του Λαϊκού Κόμματος ψηφίζεται νομοσχέδιο για την απομάκρυνση από το στρατό των βενιζελικών αξιωματικών που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα Πλαστήρα το Μάρτη του ίδιου έτους.

29/10/1936

Πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ, όπου σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Χικμέτ Σουλεϊμάν.

29/10/1940

Οι 600 περίπου κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στέλνουν υπόμνημα στην κυβέρνηση με το οποίο καταδικάζουν τη φασιστική εισβολή και ζητούν να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν. 

«Κι άστραψε φως η Ακροναυπλιά »

600 κρατούμενοι κομμουνιστές στέλνουν υπόμνημα, για να πάνε να πολεμήσουν

29/10/1944

Μεταφέρονται στην Αθήνα 800 Ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου. Οι αστικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Αθήνα.

29/10/1947

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο συγκροτούν τελωνιακή ένωση, τη Μπένελουξ, πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

29/10/1949

Πεθαίνει ο Ελληνοαρμένιος φιλόσοφος Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ.

29/10/1961

Ανήμερα των βουλευτικών εκλογών δολοφονείται στο χωριό Δεμίρι Αρκαδίας ο στρατιώτης Διονύσης Κερπινιώτης, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ. Στις εκλογές αυτές, που χαρακτηρίζονται από βία και νοθεία, πρώτο κόμμα έρχεται η ΕΡΕ με 50,81%. Το ΠΑΜΕ (στο οποίο μετέχει η ΕΔΑ) λαμβάνει 14,62%.

29/10/1986

Πεθαίνει ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος. Στη διάρκεια της Κατοχής ο Μ. Φωτόπουλος είχε πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ο Δεκέμβρης του 1944, η εξορία του στην Ελ Ντάμπα και οι διώξεις των ΕΑΜιτών ηθοποιών, τον σημαδεύουν. Η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρίσκει πίσω από τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. Στα τέλη Μάρτη του 1945, παίρνει το δρόμο του γυρισμού. «Εμείς που ήρθαμε τελευταίοι» - γράφει στην αυτοβιογραφία του - «είχαμε περάσει πάνω από δυόμισι μήνες στην έρημο. Είχαμε δοκιμάσει πολλούς εξευτελισμούς, πολλούς πόνους, πολλά βάσανα. Και στα σύρματα είχαμε αφήσει ένα ματωμένο κομμάτι της ζωής μας».Υπήρξε μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Ελευθέρου Θεάτρου και πρόεδρος του ΔΣ Άρματος Θέσπιδος.

Παρά τη λαμπρή του καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο,το 1981, όταν θέλησε να συνταξιοδοτηθεί, δε στάθηκε δυνατόν. Είχε μόνο 1.400 ένσημα, που δεν αρκούσαν ούτε για τη μικρότερη σύνταξη. Επρεπε να δουλέψει άλλα πέντε χρόνια για να συμπληρώσει τη βάση. Δούλεψε. Τα συντάξιμά του συμπληρώθηκαν δια της βίας με τις τελευταίες ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις του και με μια τιμητική σύνταξη από το ΥΠΠΟ, που όμως δε χάρηκε παρά ελάχιστα, αφού τα προβλήματα υγείας του τον πρόδωσαν.

Πεθαίνει ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος

3 σχόλια:

  1. Στις 13 Μαρτίου 1933, λίγο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ναζί, διορίζεται υπουργός “Λαϊκής διαφώτισης και προπαγάνδας”, όντας ο νεότερος υπουργός της κυβέρνησης. Αποκτά πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ και της πολιτιστικής ζωής της Γερμανίας, ασχολείται όμως και με τη διοργάνωση του πρώτου μποϋκοτάζ κατά εβραϊκών καταστημάτων...
    Στις 9 Νοέμβρη 1938 δίνει το σύνθημα γενικευμένου πογκρόμ κατά των Εβραίων, που έμεινε γνωστό ως “Νύχτα των Κρυστάλλων”...

    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_301.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε ο κομμουνισμός εις το εγγύς μέλλον να υποστή κάμψιν και το ποσοστόν του να κατέλθη εις επίπεδα κάτω του 20%". Σαν σήμερα,29 Οκτώβρη 1961, πραγματοποιούνται οι εκλογές της"βίας και νοθείας".
    Η δεξιά του Καραμανλή, μαζί με ανάκτορα, υπηρεσιακή κυβέρνηση, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, CIA και ομάδες παρακρατικών τραμπούκων, προχώρησαν σε εκστρατεία τρομοκρατίας εναντίον της ΕΔΑ (την οποία αποκαλούσαν..κομμουνιστική) και μικρότερης κατά του Κέντρου και σε νοθεία του αποτελέσματος, εφαρμόζοντας το σχέδιο "Περικλής".
    Το σχέδιο "Περικλής", που χρησιμοποίησε ο Καραμανλής, ήταν μέρος της εκστρατείας που είχαν οργανώσει ελληνικές και αμερικανικές υπηρεσίες για να διαφυλάξουν την μετεμφυλιακή τρομοκρατία και να χτυπήσουν το λαικό κίνημα. Περιελάμβανε άμεση παρέμβαση του στρατού και της αστυνομίας στα πολιτικά πράγματα και με την ίδρυση/ενίσχυση παρακρατικών οργανώσεων από "εθνικόφρονες πολίτες".
    Γραμματέας της επιτροπής που έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο ήταν ο τότε κλαδάρχης Αντικατασκοπείας της ΚΥΠ και αργότερα δικτάτορας Γ.Παπαδόπουλος,που είχε διοριστεί στην ΚΥΠ επί Καραμανλή (1959).
    Καθημερινά ήταν τα περιστατικά εκφοβισμού με ξύλο και απειλές.Το προεκλογικό υλικό της ΕΔΑ εξαφανίζεται και οι συγκεντρώσεις της παρεμποδίζονται είτε με παρέμβαση της αστυνομίας και του στρατού είτε με επιθέσεις παρακρατικών/παραστρατιωτικών.
    Βίαια επεισόδια σημειώνονται σε όλη την επικράτεια. Ανήμερα των εκλογών του "εθνάρχη" και του παρακράτους του, δολοφονείται ο στρατιώτης Δ. Κερπινιώτης στην Αρκαδία, στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ. Ένα άλλο στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, ο Σ.Βελδελμίρης, είχε δολοφονηθεί στη Θεσσαλονίκη τρεις ημέρες πριν.
    Οι εκλογικοί κατάλογοι ήταν γεμάτοι με ψευδείς εγγραφές και διπλοψηφίες. Πχ, 218 χωροφύλακες πιάστηκαν να έχουν δηλώσει διεύθυνση την ίδια διώροφη μονοκατοικία! Στα εκλογικά κέντρα όπου ψηφίζουν αστυνομικοί, στρατιωτικοί και δημ.υπάλληλοι πολλοί που επιλέγουν την ΕΡΕ είναι ανύπαρκτοι η νεκροί ενω άλλοι διπλο-και τριπλο-ψηφίζουν δηλώνοντας διευθύνσεις που δεν υπάρχουν ή αντιστοιχούν σε ακατοίκητα σπίτια.
    Ελάχιστοι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος,συνδυασμός της ΕΔΑ), κατάφεραν να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα. Στα περισσότερα δεν υπήρχαν καν ψηφοδέλτια του συνδυασμού. Η ΕΡΕ επικράτησε με 50,81% (αύξηση 9 μονάδες), η ΕΚ είχε 33,66% και το ΠΑΜΕ 14, 63%(10 μονάδες κάτω).
    Στην συνέχεια, το μετεμφυλιακό παρακράτος-που αξιοποίησε και οργάνωσε πολιτικά ο Καραμανλής, δολοφόνησε τον Λαμπράκη-επέβαλε δικτατορία,και έτσι ακολούθησε νέο όργιο καταπάτησης κάθε δικαιώματος, που κατέληξε στην καταστροφή στην Κύπρο.
    Αμέσως μετά, ο οργανωτής του μετεμφυλιακού παρακράτους εμφανίστηκε για την "αποκατάσταση της δημοκρατίας", έγινε ξανά Πρωθυπουργός-αργότερα ΠτΔ-και παρουσιάστηκε και ως.."εθνάρχης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κομσομόλ, ιδρύθηκε στις 29 Οκτώβρη 1918.
    Η Κομσομόλ, ήταν η νεολαία του Κομουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ)
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_84.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου