Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση


 Στρατιωτική στήριξη-μαμούθ από την ΕΕ προς την Ουκρανία και... ο λογαριασμούς στους λαούς

Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» ρίχνει η ΕΕ η οποία αυξάνει θεαματικά από σήμερα τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, με την έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση στην επικράτεια των κρατών--μελών της 15.000 Ουκρανών στρατιωτικών και τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ουδέποτε είχαμε διεξαγάγει αποστολή τέτοιας κλίμακας», υπογράμμισε αξιωματούχος της ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 μελών θα επικυρώσουν αυτές τις δύο αποφάσεις στη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο και η αποστολή θα αρχίσει αμέσως, διευκρινίστηκε. 

Στην πραγματικότητα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορες εκπαιδεύσεις σε διάφορα κράτη-μέλη, ιδίως στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου Ουκρανοί στρατιωτικοί εξοικειώνονται με τη χρήση και τη συντήρηση πυροβόλων, εκτοξευτήρων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι.

Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει «ως και 2.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς» στο έδαφός της, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνού. Ζητούμενο είναι να καλυφθούν «συγκεκριμένες ανάγκες στις οποίες έχουν αναφερθεί οι Ουκρανοί», ιδίως σε ό,τι αφορά «την υποστήριξη» ή επιμελητεία και την εκπαίδευση «στο υλικό που προμηθεύτηκε» στο Κίεβο, δήλωσε ο Σ. Λεκορνού.

Η εκπαίδευση αυτή θα γίνει με χρηματοδοτήσεις από τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη» (ΕΜΕ), ταμείο που δημιουργήθηκε πέραν του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, το οποίο φυσικά χρηματοδοτείται από τους λαούς της Ένωσης, οι οποίοι αναγκάζονται να χρηματοδοτούν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και στη συνέχεια καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Συνολικά, σκοπός είναι να προσφερθεί «βασική εκπαίδευση» σε 12.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς και «εκπαίδευση ειδικότητας» σε άλλους 2.800, εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή. Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συμπληρώσει την εκπαίδευση που προσφέρουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί. Η Πολωνία θα αποτελέσει κεντρικό κόμβο της αποστολής, καθώς είναι «η πόρτα της εξόδου και της επιστροφής για τους Ουκρανούς», υπογράμμισε η ίδια πηγή. Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εκπαιδεύσει μια ουκρανική ταξιαρχία.

Προβλέπεται προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ για τη φάση της έναρξης της αποστολής, διευκρινίστηκε από τις Βρυξέλλες. Αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα, ταυτόχρονα με τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης 500 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, που θα αυξήσει στα 3 δισ. το ύψος του ποσού, στο οποίο «προστίθενται διμερείς συνεισφορές, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες».

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, αναμένεται να συμμετάσχει στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ μέσω βιντεοδιάσκεψης και η Γαλλία αναμένεται να επιβεβαιώσει την παράδοση άλλων έξι πυροβόλων CAESAr (πέραν των 18 που έχουν σταλεί ήδη), άλλων πυροβόλων 155 χιλιοστών, εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων LRU -των γαλλικών αντίστοιχων των αμερικανικών HIMARS- καθώς και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «Crotale», που χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον UAVs.

Η Γερμανία και η Ισπανία έχουν επίσης ανακοινώσει την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Τα UAVs χρησιμοποιούνται ευρέως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ καταγγέλλει πως το Ιράν παρέδωσε τέτοια όπλα στη Ρωσία κατά παραβίαση αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)


 Η Μόσχα στέλνει στη Λευκορωσία χιλιάδες στρατιώτες και 170 άρματα μάχης

Έως και 9.000 στρατιώτες και περίπου 170 άρματα μάχης από τη Ρωσία θα αναπτυχθούν στο έδαφος της Λευκορωσίας για τη συγκρότηση μιας «περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης» που έχουν ανακοινώσει οι δύο χώρες, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ.

«Ο συνολικός αριθμός των ρώσων στρατιωτών που αναμένεται να φθάσουν στη Λευκορωσία ανέρχεται σε έως και 9.000», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Βαλερί Ρεβένκο, σύμβουλος του λευκορώσου υπουργού Άμυνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα στείλει επίσης περίπου 170 άρματα μάχης, 200 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα και όλμους διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών.

Οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες θα αναπτυχθούν σε τέσσερα πεδία βολής στην ανατολική και κεντρική Λευκορωσία, όπου θα συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγόρησε την προηγούμενη εβδομάδα την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές επιθέσεις» και υποκινούν «εξέγερση» στη χώρα του, αιτιολογώντας την απόφαση για τη συγκρότηση αυτής της «περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης». Το Μινσκ διαβεβαιώνει ότι ο ρόλος της είναι καθαρά «αμυντικός».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου