Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Πρώτη φορά αριστερά


Σαν σήμερα,  18 Οκτώβρη 1981, πρώτη φορά αριστερά. 18-Οκτ-1981 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με 48,07% (172 έδρες), η ΝΔ έπεσε στο 35,87% (115 έδρες), ενώ το ΚΚΕ (με σύνθημα «ΚΚΕ αλλαγή 2η κατανομή» ‑το σκαλοπάτι ήταν 17%) εξασφαλίζει το μεγαλύτερο % ψήφων μετά την μεταπολίτευση, 10,93% (12 έδρες).Ήταν 3‑Σεπ-1974, όταν στο «Kινγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του ΠΑνελλήνιου ΣΟσιαλιστικού Κινήματος με τη γνωστή «Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη»

 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τότε ήταν ακόμη ‑τυπικά, εκτός νόμου (στις 23-Σεπ-1974 η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» το νομιμοποίησε, μετά από 27 χρόνια, και την ταυτόχρονη κατάργησε το διαβόητο Ν. 509)
Βάση της πολιτικής του ΚΚΕ στη συνέχεια ‑απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και γενικότερα, ήταν η ανάλυση που είχε κάνει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, του διαχωρισμού δηλαδή της «δεξιάς» από την «αριστερή» σοσιαλδημοκρατία, που είχε εντάξει και το ΠΑΣΟΚ στις συμμαχικές δυνάμεις στην πάλη για την ειρήνη, την ύφεση και τον αφοπλισμό, ενισχύοντας έτσι το σχήμα «δεξιά – αντιδεξιά».

Για να φτάσουμε στη χιονοστιβάδα στα χρόνια 1989–1991

 ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΟΡΘΙΟ  ξεκινάει την ανασυγκρότησή του αμέσως μετά τη διάσπαση του 1991 και να κατακτά τα επαναστατικά γνωρίσματα ενός ΚΚ.
Αυτό το γεγονός επιβεβαίωσε την ιστορική σημασία του στα χρόνια που ακολούθησαν, χάρη στην πολιτική γραμμή που χάραξε το ΚΚΕ, χάρη στην αυτοθυσία χιλιάδων μελών και φίλων του, χάρη στους ιστορικούς δεσμούς του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, βασικό παράγοντα της πάλης του για να βγει από την κρίση και της μετέπειτα διαδρομής του.

 Προεκλογική περίοδος του 85*

ΤΟ ΤΣΑΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚουΚουΕΔΙΚΟΥ**

Προεκλογική περίοδος του 85*

Το ΠΑΣΟΚ έχει προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα

.Κι εμείς καμιά 40αρια νοματαίοι περιφρούρηση στα γραφεία του κόμματος στον Πειραιά ,Ναυτεργάτες, ΚΝιτες και οικοδόμοι .

Μόλις είχαμε αγοράσει το παλιό ιστορικό κτίριο στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά .


Οι ΠΑΣΟΚοι εκτός απο πούλμαν έχουν επιστρατεύσει και ανοικτά φορτηγά .

Ήταν η περίοδος που το ΠΑΣΟΚ κεντρικά έβγαζε στις συγκεντρώσεις του και καμιά κοκκινη Σοβιετική σημαία για προβοκατόρικους λόγους και να δείξει οτι είναι μαζί του και οι κομμουνιστές .


Περνά μπροστά από την πλατεία ένα ανοικτό φορτηγό με την καρότσα τίγκα ΠΑΣΟΚους με πράσινες σημαίες .Μέσα σ αυτές και μια κόκκινη της ΕΣΣΔ σαν την μύγα μεσ το γάλα !!!

Ο Παναγιώτης ένας ΚΝΙτακος σύντροφος από την Βιομηχανική Πειραιά ,φεύγει από μας τρεχάτος με 1000 και τρέχει προς το φορτηγό .
"Ρε τι κάνει ο τρελός ?,Τρέχτε πιάστε τον !! Θα τον λιανίσουν !!! ".

Ο σύντροφος ορμά πάνω στο φορτηγό παραμέριζε όλο τον συρφετό και βουτά τη σημαία .

Κάγκελο τα ΠΑΣΟΚια ,ΤΑ ΕΧΑΣΑΝ !!

Πριν προλάβουν να αντιδράσουν τα ΠΑΣΟΚΙΑ ο σύντροφος έχει κατέβει και έρχεται προς εμάς με το λάφυρο .

Το παραπάνω περιστατικό έγινε, στην προεκλογική περίοδος, για την δεύτερη φορά αριστερά, 2 Ιούνη 1985.

** Leonidas Papadimitriou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου