Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


08/02/1600

Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο δια της πυράς τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, γιατί υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

08/02/1828

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν

08/02/1904

Ο ιαπωνικός στόλος επιτίθεται στη ρωσική ναυτική βάση του Πορτ Άρθρουρ σηματοδοτώντας την έναρξη του Ρώσο - ιαπωνικού πολέμου, ο οποίος διήρκεσε έως τις 5 Σεπτεμβρίου 1905 με νίκη των Ιαπώνων και επέδρασε καταλυτικά στη ρωσική επανάσταση του 1905 («γενική δοκιμή», κατά τον Β. Ι. Λένιν, της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917)

08/02/1916

Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ Βολτέρος της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά.

Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

08/02/1921

Πεθαίνει ο Πιοτρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχισμού

08/02/1926

Γεννήθηκε η Διαμάντω (Μαντούλα) Κουμπάκη η θρυλική αντάρτισσα.

08/02/1946

Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946 αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους 

Απόφαση του ΕΑΜ για αποχή

08/02/1948

Τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν κρυφά 8 χλμ έξω από την Θεσσαλονίκη και βάλλουν με πυροβολικό. 

Κανονιοβολισμός της Θεσσαλονίκης

08/02/1949

Τμήματα της 6ης Μεραρχίας του ΔΣΕ μπαίνουν στις Σέρρες.

08/02/1963

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Κασέμ. Στην εξουσία το κόμμα του Μπάαθ.

08/02/1969

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ κυκλοφορεί στην Αθήνα ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους φοιτητές να συμπαρασταθούν στους καθηγητές που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα.

08/02/1971

Οι «έξι» της ΕΟΚ αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

08/02/1972

Πεθαίνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης. 

Δυο + Δυο τραγούδια του Μ Βαμβακάρη

08/02/1975

Αγρότες της Ηλείας αποκλείουν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών και απειλούν να κινηθούν προς την Αθήνα, αν δεν αυξηθούν οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

08/02/1980

«Φεύγει» από τη ζωή ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια, που εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν την αντιδικτατορική πάλη κι έγιναν σύμβολα αντίστασης κατά της χούντας. 

Η λεβέντικη και άδολη καρδιά της Κρήτης

8 Φλεβάρη έφευγαν δύο μεγάλοι!

08/02/1981

Είκοσι ένας φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται στη «θύρα 7» του Σταδίου Καραϊσκάκη, κατά την έξοδο των φιλάθλων μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ.

08/02/1982

Κρίση ΗΠΑ – Δυτικής Ευρώπης για το σοβιετικό φυσικό αέριο

 

5 σχόλια:

  1. 08/02/1946

    Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946 αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους Το 7ο συνέδριο τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1945 έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμμα του ΚΚΕ σε Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου και με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να ρίξει όλο το βάρος στον ΔΣΕ μετά την καταστροφή που το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 λόγω λαοκρατίας Ευρωκομουνισμός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.imerodromos.gr/to-paidomazoma-i-freideriki-kai-to-doylemporio-tis-ethnikofrosynis/ Δεν είναι ...εθελόδουλη... η αστική τάξη της χώρας Κύριε Μπογιόπουλε. Βρίσκεται στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο απο το 1882. Απο την μία μας περιγράφετε την τραγωδία του λαού την δεκαετία του 40 και απο την άλλη μας σερβίρετε την αιτία της καταστροφής τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια.... Μη κλαίτε τόσο πολύ Κύριε Μπογιόπουλε. Μας συγκινήσατε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. .....Είναι προφανές ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, δεν έχουν καμία διάθεση να λάβουν ριζικά μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας και της τεράστιας αύξησης των τιμών στην ενέργεια και τα μέσα θέρμανσης. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι νέοι που τόσες φορές έχουν διαδηλώσει με σύνθημα «ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό» δεν πρέπει να μείνουν παρατηρητές. Με οργάνωση και αγώνες να υπερασπίσουν το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Να διεκδικήσουν να περιέλθουν στο Δημόσιο οι υπηρεσίες ρεύματος και νερού, με πλήρη εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Να πεταχτούν οι ιδιωτικές εταιρείες από ενέργεια και νερό, χωρίς αποζημίωση. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την εκτίναξη των τιμών. Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (347 ευρώ στα 1000 λίτρα!), δραστικός περιορισμός του στα καύσιμα. Επέκταση των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου σε ρεύμα και επίδομα θέρμανσης.https://prin.gr/2022/02/energeiaki-thermiki-ftoxeia/....... Οι ...Αντιτζανεττακιστές...Τροτσκιστές του ΝΑΡ τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον λαό στον Καπιταλισμό με το παραμύθι πως μπορεί να γίνει ...ανθρώπινος... για να μη συμπορευτούν με τους Κομμουνιστές στην Κοινωνική Συμμαχία. Δεν θα τους περάσει. Θα μας βρούνε απέναντι θα απεγκλωβίσουμε το λαό και θα τους τσακίσουμε. Να μην έχουν καμία αμφιβολία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. 08/02/1944
    Χιτλερικοί και ταγματασφαλίτες εκτελούν στην Καλαμάτα 520 πατριώτες.
    Καλαμάτα Σάββατο 6/2/1944
    Οι Γερμανοί κάνουν μπλόκο, με διαταγή του Γερμανού διοικητή Έγκχολμ, στη Λαχαναγορά της Καλαμάτας (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας) και μαζί με ένοπλες ομάδες ελλήνων συνεργατών τους, που έδρασαν πριν ακόμη ιδρυθούν επισήμως τα Τάγματα Ασφαλείας (18 Φεβρουαρίου 1944), υπό την καθοδήγηση του διορισμένου από τους Ναζί νομάρχη Μεσσηνίας Περρωτή, πραγματοποιούν ομαδικές συλλήψεις. Ανάμεσα στους έλληνες ένοπλους ήταν και ο μετέπειτα γνωστός Β. Μαγγανάς, ενώ κάποιοι από τους έλληνες ένοπλους είχαν ντυθεί με στρατιωτικές στολές των Ναζί. Σε 1.800 άτομα υπολογίζονται οι συλλήψεις στο μπλόκο της παλαιάς αγοράς. Από τα 1.800 περίπου άτομα οι ταγματαλήτες φημολογείται ότι ξεχώρισαν περίπου 520 άτομα (κατά άλλους 250 άτομα ). Κάποιοι που είχαν χρήματα γλίτωσαν, πλήρωσαν τους Ναζί και τους συνεργάτες τους και απελευθερώθηκαν. Το μπλόκο περιλάμβανε τις συνοικίες Αγιάννη, Υπαπαντής, Λαχαναγορά, Κρεοπωλεία, πλατεία 23ης Μαρτίου και το βόρειο τμήμα της Νέδοντος (ολόκληρο δηλαδή το σημερινό ιστορικό κέντρο της πόλης).
    Μεταφέρουν τους κρατούμενους στο παλιό στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Οι συλλήψεις αυτές γίνονται με αφορμή το θάνατο 10 Γερμανών στρατιωτών σε μάχη που έγινε μεταξύ του ΕΛΑΣ και γερμανικής στρατιωτικής δύναμης κοντά στο χωρίο Αγ. Φλώρος. Εκείνες τις μέρες για αντίποινα καίγονται τα χωριά Αγ. Φλώρος και Σκάλα, ενώ γίνονται και εκεί εκτελέσεις. Ο Φρούραρχος και οι κατοχικές αρχές σπεύδουν να προειδοποιήσουν τον Καλαματιανό λαό ότι αν δεν κατονομάσουν τους κομμουνιστές που γνωρίζουν θα υποστούν βαρύτατα αντίποινα. Δε χάνουν την ευκαιρία να επαινέσουν με ανακοίνωση τους στον τοπικό τύπο τους δωσιλόγους για τη βοήθεια που τους παρείχαν.
    Νύχτα 8 Φεβρουάριου 1944.
    Οι Γερμανοί με πολυβόλα εκτελούν στο στρατόπεδο (σημερινή Τέντα) 520 κρατουμένους. Στα κρυφά και μαρσάροντας τα φορτηγά ώστε να μην ακουστούν οι ριπές των πολυβόλων στις γύρω γειτονιές και υπάρξουν αντιδράσεις. Πριν χαράξει με τα φορτηγά τους μεταφέρουν (μέσω των οδών Λακωνικής και Φάρων) και θάβουν πρόχειρα σε ομαδικό τάφο τους νεκρούς στο χώρο των παλιών δημοτικών Σφαγείων (Δυτική Παραλία).
    Την εκτέλεση αυτή περιέγραψε ο μελλοθάνατος Μίμης Γκουζουλής, που γλίτωσε όταν κατά την εκτέλεση (που ήταν νύχτα) το ’βαλε στα πόδια μέσα στο σκοτάδι και κατόρθωσε, παρά τους πυροβολισμούς, τις ριπές των αυτομάτων και τις φωτοβολίδες που εκτοξεύτηκαν να διαφύγει και τελικά να γλυτώσει. Ο ακριβής αριθμός των εκτελεσθέντων μέχρι και σήμερα δεν μπορεί να διευκρινισθεί σε απόλυτο αριθμό, καθώς εκατοντάδες άτομα από τους συλληφθέντες παραμένουν αγνοούμενοι.
    Οι ΝΑΖΙ δολοφόνοι για να συγκαλύψουν το κακούργημά τους, διέδωσαν πως οι συλληφθέντες στο μπλόκο δήθεν στάλθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα. Όμως μετά την απελευθέρωση, τον Μάη του 1945 τα σκυλιά της γειτονιάς μυρίστηκαν στην ακρογιαλιά, κοντά στα Δημοτικά Σφαγεία της Καλαμάτας και σκαλίζοντας την άμμο με τα πόδια τους έφεραν στην επιφάνεια σάρκες ανθρώπινες και οστά.
    Μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούσαν να σταθούν από την κακοσμία και τη βρώμα. Και ήταν ακριβώς τότε που οι διάφοροι Βρετανοί Σιτρίν και οι Έλληνες συνεργάτες τους – πρώην ταγματασφαλίτες και δωσίλογοι – θορυβούσαν στη διαπασών για τις πηγάδες στον Μελιγαλά και τις δήθεν ωμότητες του ΕΛΑΣ στην Αθήνα!
    Το γεγονός προκάλεσε οργή και μίσος, αν και οι αστικές φυλλάδες που συμμετείχαν στην προσπάθεια διασυρμού και κατασυκοφάντησης του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και των κομμουνιστών αρνούνταν να περάσουν έστω και στα ψιλά αυτές τις αποκαλύψεις. Κρατούσαν ένοχη σιωπή. Ωστόσο κάτω από την κατακραυγή του λαού της Μεσσηνίας οι αρχές αναγκάστηκαν ν’ αποστείλουν συνεργεία που ξέθαψαν και συγκέντρωσαν 214 (κατ’ άλλους 520) πτώματα των δολοφονηθέντων πατριωτών. (Σύμφωνα με την έκθεση τεκμηρίωσης του Δήμου Καλαμάτας βρέθηκαν οι σωροί 153 ατόμων από αυτά που είχαν συλλάβει οι ένοπλοι του Περρωτή και του Μαγγανά).
    ....
    Συνέχεια του άρθρου: https://ethniki-antistasi-dse.gr/mploko-kalamatas.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Το Μπλόκο της Καλαμάτας»

    https://ethniki-antistasi-dse.gr/mploko-kalamatas.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου