Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Παρουσίασε «σχέδιο επανένωσης» με την Ταϊβάν


 «Υστατη επιλογή» η «χρήση στρατιωτικής βίας», ενώ σταθεροποιείται η στρατιωτική παρουσία στα Στενά

 Την ώρα που περίπου 20 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας και της Ταϊβάν εξακολουθούν να πλέουν κοντά στη νοητή διάμεση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν και μονιμοποιείται η κινεζική στρατιωτική παρουσία γύρω από το νησί, το Πεκίνο δεσμεύεται να μην αφήσει «κανένα περιθώριο κινήσεων» στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι η «χρήση στρατιωτικής βίας» για την ανάκτηση του νησιού παραμένει στο τραπέζι ως «ύστατη επιλογή».

Το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν δημοσίευσε χτες «λευκή βίβλο» στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα σκοπεύει να ενωθεί με το νησί, κυρίως μέσω οικονομικών κινήτρων. Αντίστοιχη «λευκή βίβλος» για το νησί είχε να εκδοθεί από το 2000, και θεωρείται άμεση αντίδραση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, στην Ταϊπέι την περασμένη βδομάδα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο χώρο συνεργασίας ώστε να φτάσουμε στην ειρηνική επανένωση», αναφέρεται στο έγγραφο του Πεκίνου, που υπόσχεται επίσης οικονομική ευημερία με την επανένωση. Επίσης σημειώνεται: «Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε αποσχιστικές ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την ψευτοανεξαρτησία της Ταϊβάν υπό οποιαδήποτε μορφή. Δεν υποσχόμαστε ότι θα απεμπολήσουμε τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η στρατιωτική βία θα χρησιμοποιηθεί ως ύστατη επιλογή, σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Θα αναγκαστούμε να λάβουμε δραστικά μέτρα απέναντι στις προκλήσεις των αυτονομιστών ή ξένων δυνάμεων, αν αυτές παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές μας».

Η Διοίκηση Ανατολικής Στρατιάς του κινεζικού στρατού ανακοίνωσε χτες ότι έχει ολοκληρώσει όλα τα καθήκοντα των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ύδατα και στον εναέριο χώρο γύρω από το νησί της Ταϊβάν, και ότι στο εξής «θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στα Στενά της Ταϊβάν, θα συνεχίσει να εκτελεί στρατιωτική εκπαίδευση για πολεμική ετοιμότητα και θα οργανώνει κανονική περιπολία ετοιμότητας μάχης στα Στενά της Ταϊβάν, για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

Στις επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν νέοι εξοπλισμοί, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών stealth, πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης και αεροσκαφών ανεφοδιασμού YY-20, όπως ανακοινώθηκε.

Στο μεταξύ ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο κλήθηκε στο βρετανικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να του επιδοθεί διαμαρτυρία της βρετανικής κυβέρνησης για την κλιμάκωση της έντασης ενάντια στην Ταϊβάν από πλευράς Πεκίνου.

Οπως ανέφερε η Βρετανή ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, «παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες μια όξυνση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Από την πλευρά της η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο καταδίκασε την «ανεύθυνη ρητορική» της Βρετανίας «σχετικά με τη νόμιμη και αναγκαία απάντηση της Κίνας στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν».

«Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της Κίνας. Καμία ξένη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», ξεκαθαρίζει η πρεσβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου