Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Εντείνεται ο ανταγωνισμός και στον τομέα των ημιαγωγών


Η νέα πολιτική των ΗΠΑ στον τομέα κατασκευής ημιαγωγών θα «διαταράξει το διεθνές εμπόριο» και θα διαστρεβλώσει τη λειτουργία των αλυσίδων παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Γουενμπίν, σχολιάζοντας τον νόμο που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ και αφορά μεταξύ άλλων τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων ύψους 52,7 δισ. δολαρίων σε αμερικανικές βιομηχανίες κατασκευής ημιαγωγών, στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού με την Κίνα.

Ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε ότι η χώρα του «είναι σταθερά σε αυτό» το σχέδιο, προσθέτοντας πως ο νέος αμερικανικός νόμος απαγορεύει «φυσιολογικές επενδύσεις και οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες με την Κίνα».

Ο νέος νόμος των ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ προχτές το βράδυ, μετά την υπογραφή του από τον Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλεσε τον νόμο «επένδυση που γίνεται μια φορά σε μια γενιά στην ίδια την Αμερική», διευκρινίζοντας ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή» στις βιομηχανίες του κλάδου και παράλληλα επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι κρατικές επιδοτήσεις δεκάδων δισ. δολαρίων επιδιώκουν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση ημιαγωγών σε βιομηχανίες που κατασκευάζουν σχεδόν τα πάντα, όπως αυτοκίνητα, όπλα, «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, πλυντήρια ρούχων, βιντεοπαιχνίδια. Εδώ και μήνες χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά παραμένουν σε αχανή πάρκινγκ στο νοτιοανατολικό Μίσιγκαν περιμένοντας τους απαραίτητους ημιαγωγούς, καθώς η έλλειψη συνεχίζει να βλάπτει τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πίστωση φόρου επένδυσης 25% για εργοστάσια τσιπ, ύψους περίπου 24 δισ. δολαρίων, αλλά και τη χορήγηση 200 δισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία με στόχο προηγμένη επιστημονική έρευνα, ώστε οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν στον σχετικό ανταγωνισμό την Κίνα αλλά και την Ταϊβάν.

Έντονα αντέδρασε η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας «σθεναρά αντίθετη» με αυτήν τη νέα νομοθεσία, την οποία χαρακτήρισε «απομεινάρι της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου