Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Υπό ρωσικό έλεγχο είναι το Σολεντάρ ανακοίνωσε η Μόσχα


Υπό ρωσικό έλεγχο είναι το Σολεντάρ ανακοίνωσε η Μόσχα

Τα ρωσικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την «απελευθέρωση» της πόλης Σολεντάρ από τις ουκρανικές δυνάμεις, ανέφερε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση της πόλης Σολεντάρ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση των επιτυχημένων επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Ντόνετσκ», είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο πλήρης έλεγχος της πόλης καθιστά δυνατή την αποκοπή των οδών ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων στο Αρτιομόφσκ που βρίσκεται νοτιοδυτικά και στη συνέχεια αποκλεισμό της πόλης και εγκλωβισμό του ουκρανικού στρατού εκεί.

Στο πλαίσιο των μαχών των τριών τελευταίων ημερών οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν πάνω από 700 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν περισσότερα από 300 οπλικά συστήματα, σύμφωνα με τον Κονασένκοφ.


Από την πλευρά της η Ουκρανία αρνήθηκε τον ρωσικό ισχυρισμό και ο Σερχίι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης του ουκρανικού στρατού υποστήριξε στο ουκρανικό δίκτυο RBC-Ukraine ότι «μάχες διεξάγονται στην πόλη».

Ωστόσο, ανταποκριτής του CNN στην περιοχή, φαίνεται να επιβεβαιώνει την ανακοίνωση της Ρωσίας, αναφέροντας πως είδε τις ουκρανικές δυνάμεις να μεταφέρουν στρατεύματα από την πόλη το απόγευμα της Παρασκευής, σε κάτι που φαινόταν να είναι μια «οργανωμένη αποχώρηση». 

Ρεζνίκοφ: «Είμαστε ουσιαστικά μέλος του ΝΑΤΟ»

Από τη συνάντηση Ρέζνικοφ-Λεκορνού
Από τη συνάντηση Ρέζνικοφ-Λεκορνού
Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, η απροκάλυπτη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ομολογείται πλέον χωρίς περιστροφές από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρέζνικοφ δήλωσε σε συνέντευξή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή ότι θεωρεί πως η χώρα είναι ουσιαστικά μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία ως χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ. De facto, όχι de jure. Επειδή έχουμε ΝΑΤΟϊκά όπλα και ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε σε συνέντευξή του στο BBC.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «είμαι βέβαιος ότι στο εγγύς μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και επίσημα».

Ο Ρέζνικοφ πρόσθεσε πως είπε είναι σίγουρος ότι η Ουκρανία θα λάβει τελικά τα πολυαναμενόμενα δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης και των μαχητικών αεροσκαφών, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Χθες ο Ρέζνικοφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνού, ο οποίος «επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα» και ακολούθως ανακοίνωσε ότι η Γαλλία στοχεύει να παραδώσει ελαφρά άρματα μάχης AMX 10-RC στην Ουκρανία εντός δύο μηνών. 

Ανεβαίνει η ένταση στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσία

Πηγή: Associated Press

Στο μεταξύ, παράλληλα με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή του Ντονμπάς, η ένταση αυξάνεται και στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, με τις εκατέρωθεν στρατιωτικές κινήσεις να ανεβάζουν τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Βαντίμ Πρίσταικο δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κίεβο αναγκάστηκε να αναδιατάξει ορισμένους στρατιώτες από το μέτωπο στο Ντονμπάς στα σύνορα με τη Λευκορωσία υπό τον φόβο μιας «επίθεσης». Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν ασκήσεις στην περιοχή Ρόβνο κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) σε δήλωση στο Telegram την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την SBU, στο πλαίσιο της άσκησης μια από τις ομάδες επιχείρησε να εισβάλει σε μια πόλη, ενώ μια άλλη πήρε όμηρο τον επικεφαλής και τον αρχιμηχανικό μιας ενεργειακής εγκατάστασης μαζί με τις οικογένειές τους.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν μονάδες από την SBU, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, την Εθνική Αστυνομία, την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης και την Εθνική Φρουρά, καθώς και κυβερνητικούς και τοπικούς αξιωματούχους.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μονάδες πυροβολικού που αποτελούν μέρος μιας κοινής στρατιωτικής ομάδας με τη Ρωσία «τίθενται σε επιφυλακή».

«Σήμερα, στο πλαίσιο των κοινών μέτρων συνοχής μονάδων της περιφερειακής ομάδας δυνάμεων Λευκορωσίας-Ρωσίας, μονάδες πυροβολικού της 11ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας τέθηκαν σε ετοιμότητα για την εκτέλεση των ανατεθέντων αποστολών», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

(TASS, Ria Novosti, CNN)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου