Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, εκρηκτική η κατάσταση στα παιδιατρικά


Κάλεσμα ξεσηκωμού από το ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς για την προστασία του λαού και των παιδιών του
 
Το αδιαχώρητο στις εφημερίες, ατέλειωτες ουρές αναμονής ασθενών για να εξεταστούν, δεκάδες ράντζα και ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία, συνθήκες εξάντλησης για το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό που προκαλούν κύμα παραιτήσεων στην περιφέρεια: Αυτά είναι μερικά από όσα συνθέτουν την εικόνα της βαρβαρότητας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων ειδικά στα παιδιά αποκαλύπτει για πολλοστή φορά τα κενά και τις ελλείψεις στην παιδιατρική περίθαλψη. Είναι ενδεικτικό ότι οι ΜΕΘ Παίδων δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην Αττική. Στη Βόρεια Ελλάδα μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει ΜΕΘ, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ηπειρο. Το αποτέλεσμα είναι οι διακομιδές μικρών ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, να θεωρούνται «κανονικότητα».

Και ενώ η κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα δήλωνε ότι μπροστά μας έχουμε ένα δίμηνο έξαρσης των ιώσεων, ήδη την Παρασκευή ήταν ελάχιστες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Οπως κατήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ, από τις 1.165 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ήταν κατειλημμένες οι 976.

Σε αυτό το φόντο των τεράστιων κινδύνων για τον λαό και τα παιδιά του από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση των δομών Υγείας και την ένταση της επιχειρηματικής δράσης, το ΠΑΜΕ από την περασμένη βδομάδα απευθύνει κάλεσμα μάχης στα συνδικάτα, στις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ειδικά για τα προβλήματα της παιδιατρικής περίθαλψης, να οργανώσουν την πάλη για ενίσχυση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα»: Το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεσηκωμό για την παιδιατρική περίθαλψη

Διεκδικούν τα αυτονόητα στο μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο

Την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Μεταξά», με στάση εργασίας και μαζική συγκέντρωση στην πύλη, έδωσαν μία ακόμα δυναμική - αγωνιστική απάντηση στο «έγκλημα» της σταδιακής διάλυσης του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας, που από την υποστελέχωση έφτασε να κλείσει ακόμα και το φαρμακείο του (!), με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ίδια τη ζωή, πια, των καρκινοπαθών, που είδαν τις χημειοθεραπείες τους να αναβάλλονται.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, που ανταποκρίθηκαν και στο σχετικό κάλεσμα που είχε απευθύνει το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ τη συμπαράστασή τους δήλωσαν ασθενείς και συγγενείς τους, με την παρουσία τους αλλά και με λόγια υποστήριξης.

«Είμαστε στο πλευρό των γιατρών και των νοσηλευτών. Είναι αδιανόητο τι περνάμε... Ο σύζυγός μου έχει καρκίνο του προστάτη και έπρεπε να πάμε πρώτα σε ιδιωτικό νοσοκομείο για να του κάνουν νεφροστομία (σωληνάκια στα νεφρά), αφού εδώ δεν μπορούν πια να την κάνουν. Δώσαμε 2.000 ευρώ, πρώτα για να μπορέσει να νοσηλευτεί στο "Μεταξά". Ακόμα και τη βιοψία την κάναμε στο ιδιωτικό, γιατί μας είπαν εδώ ότι θα έπαιρνε κοντά έναν μήνα να βγει το αποτέλεσμα. Δηλαδή μπορεί και να μη ζούσε ο άνθρωπος. Θα έπρεπε να ντρέπονται όλοι αυτοί που κατάντησαν έτσι τα νοσοκομεία. Μπράβο στα παιδιά που αγωνίζονται», είπε για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου η Ελένη.

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας διαχρονικής πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις, που αντί να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας ενισχύουν το ιδιωτικό κεφάλαιο στον χώρο της Υγείας, αφήνοντας τα νοσοκομεία εξαθλιωμένα», ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Μεταξά», Εύα Πολύζου, μιλώντας στη συγκέντρωση.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μάρκος Μπεκρής, τονίζοντας ότι το θέμα των νοσοκομείων «αφορά όλους τους εργαζόμενους, για να έχουμε νοσοκομειακή περίθαλψη, προστασία της υγείας μας, οι οικογένειες και τα παιδιά μας».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, που μιλώντας στους συγκεντρωμένους εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους. Επεσήμανε ότι και η κατάσταση στην Υγεία έρχεται να αναδείξει «τη βαρβαρότητα, τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος. Χαρίζουν δισ. στους εφοπλιστές, συνολικά στους επιχειρηματίες, ξεκοκαλίζουν τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά τα νοσοκομεία τα υποστελεχώνουν» και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα η γενική γραμματέας του Σωματείου «Μεταξά», Ελπίδα Παπαδοπούλου, και η Μερσίνη Κορωναίου από τον Σύλλογο Γυναικών Πειραιά (μέλος της ΟΓΕ).

Στάση εργασίας στο «Γεννηματά», κινητοποιήσεις στην Κρήτη

Σε στάση εργασίας προχωρά την Τρίτη 17 Γενάρη, από 12 μ. μέχρι 3 μ.μ., το ιατρικό προσωπικό στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», για τα σοβαρά προβλήματα των Παθολογικών κλινικών και την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται σε κάθε εφημερία.

Συλλαλητήριο διοργανώνουν οι υγειονομικοί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μαζί με εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής, τη Δευτέρα 16 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο δημαρχείο, ενάντια στο πρόβλημα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου.

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί συνδικάτα και φορείς σε σύσκεψη την Τρίτη 17 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Την ίδια μέρα το Σωματείο έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. έξω από το Αναισθησιολογικό, και στη συνέχεια σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου