Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Υλοποιώντας τις Αποφάσεις μας, δυναμώνουμε την ΚΝΕ παντού!


Οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, οι Αποφάσεις του, όλη η διαδικασία που προηγήθηκε, επιβεβαιώνουν πως η Οργάνωσή μας είναι σε θέση να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά, να αντιστοιχηθούμε καλύτερα με τις μεγάλες απαιτήσεις της εποχής και τους επαναστατικούς μας στόχους.

Δεν έχουμε κανενός είδους αυτάρκεια. Αλλωστε ό,τι καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν αποτέλεσμα κοπιαστικής προσπάθειας, επίμονης καθοδήγησης και πρωτοπόρας μαχητικής δράσης μέσα στη νεολαία και έτσι θα συνεχίσουμε. Ομως, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι στηριγμένοι στην πολύτιμη πείρα των προηγούμενων χρόνων, στη δημιουργική αφομοίωση από όλα τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ όσων αποφασίσαμε, η ΚΝΕ μπορεί να δυναμώσει παντού.

Το 13ο Συνέδριο είχε πολλές δυνατές στιγμές, όλες «εικόνες» της δράσης και των μεγάλων μας σκοπών

Ξεχώρισαν η παρουσία και οι χαιρετισμοί, από συντρόφους και συντρόφισσες, 28 Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων. Από το «βήμα» του Συνεδρίου ακούστηκε δυνατά πως η διέξοδος από τα «σκοτάδια» του καπιταλιστικού κόσμου είναι η πάλη των λαών με σημαία τα δικά τους συμφέροντα. Την ώρα που οι λαοί της Τουρκίας και της Συρίας μαζεύουν τα «συντρίμμια» τους και ψάχνουν τη δύναμη να σηκωθούν ξανά, οι σύντροφοί μας από την Τουρκία και τη Συρία συμπύκνωσαν στα λόγια τους κοινά βάσανα, θυσίες αλλά και το σύνθημα «μόνος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Οταν ο θάνατος έχει πάει μόνιμα «διακοπές» στην Παλαιστίνη, με τις βάρβαρες επιθέσεις του Ισραήλ, η συντρόφισσα από το Ισραήλ απευθύνθηκε στους συνέδρους φορώντας μια παλαιστινιακή μαντίλα, και ο σύντροφος από την Παλαιστίνη την χειροκροτούσε. Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τυπική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και όταν πλέον από τα πιο επίσημα χείλη ακούγεται ότι στην Ουκρανία συγκρούονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, με τους λαούς να ποτίζουν με αίμα τους ανταγωνισμούς αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ακούσαμε τους συντρόφους από τη Ρωσία και την Ουκρανία να λένε μαχητικά πως δεν διαλέγουν στρατόπεδο ληστών.

Στο Συνέδριο «ζωντάνεψαν» και εμπλουτίστηκαν με νέα πείρα όλα όσα, μέσα στον ζόφο των ημερών, μας έκαναν να χαμογελάμε. Οι αγώνες της νέας γενιάς για ό,τι την «καίει». Η προσπάθειά μας να πληθαίνουν οι αφορμές για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, στιγματίζοντας κάθε φρίκη και αδιέξοδο που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα. Οργανώνοντας τη διεκδίκηση, δημιουργώντας «ανάσες» ελπίδας και χαράς, χτίζοντας «τείχος» απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό και κακοποίηση. Πρωτοστατώντας στην πάλη για κάθε ανάγκη της νεολαίας, στη μόρφωση, στη δουλειά, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στην ποιοτική κατοικία, στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος από την καταστροφική, δήθεν «πράσινη», πολιτική του κεφαλαίου. Για όλα αυτά και για πολύ περισσότερα τα μέλη της ΚΝΕ συγκρούστηκαν σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους δουλειάς και γειτονιές με την αδικία. Με το «τίποτα δεν αλλάζει» και τον «ρεαλισμό» της υποταγής που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στη νεολαία. Αυτός είναι ο δρόμος για να ανεβαίνει το αγωνιστικό κύρος της ΚΝΕ στη νέα γενιά.

Από το Συνέδριο βγαίνουμε πιο ικανοί, ακριβώς γιατί μπορέσαμε καλύτερα να εντοπίσουμε τις αδυναμίες που παραμένουν στις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Με συντροφικό πνεύμα και αυτοκριτική εξέταση της δουλειάς μας, αναδείχθηκαν ζητήματα για το πώς οι δυσκολίες της ταξικής πάλης, που είναι αναβαθμισμένες και σύνθετες, επιδρούν πολύπλευρα, προφανώς, και στα μέλη της ΚΝΕ. Εχουμε όμως τα «όπλα» για να δυναμώνουμε την αντοχή και την προσφορά μας. Είναι το σύγχρονο Πρόγραμμα και οι επεξεργασίες του Κόμματος, τα συμπεράσματα από την Ιστορία, η συλλογικότητα και συντροφικότητα στη δουλειά μας. Οι αρχές λειτουργίας μας, τα ιδανικά μας που δημιουργούν «αντισώματα» στον παρασιτισμό της καπιταλιστική κοινωνίας.

Το «τι ΚΝΕ χτίζουμε» είναι δική μας ευθύνη

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάμε πως αποκτάμε ενιαία αντίληψη για τα βήματα που πρέπει τώρα να γίνουν ώστε να βρεθούμε προετοιμασμένοι στα μεγάλα και σπουδαία που είναι μπροστά. Και κατά τις εργασίες του Συνεδρίου ήρθε η πείρα των Οργανώσεων, ξεχωρίσαμε θετικά «στιγμιότυπα» μιας δουλειάς, που όμως επιδιώκουμε να γίνουν ο κανόνας, σταθερά και ενιαία σε όλες τις Οργανώσεις.

Είναι κρίσιμο θέμα, τα γρήγορα βήματα που πρέπει να γίνουν στην αναβάθμιση της λειτουργίας και της προσφοράς των καθοδηγητικών οργάνων. Προφανώς το κύριο βάρος πέφτει στο νέο Κεντρικό Συμβούλιο. Ομως, επειδή η Οργάνωση είναι μια μεγάλη «αλυσίδα» που ενιαία σχεδιάζει και υλοποιεί, ξεχωρίζουμε τον «κρίκο» των Τομεακών Συμβουλίων. Χρειάζεται να στηριχθούν πιο ουσιαστικά, για να σηκώσουν το βάρος της πολύ απαιτητικής, άμεσης στήριξης όλων των ΟΒ, όλων των μελών της ΚΝΕ ώστε ο καθένας να κατακτά τα χαρακτηριστικά του πρωτοπόρου αγωνιστή με τις θέσεις του ΚΚΕ και συνεχώς να εξελίσσεται.

Αναμετριόμαστε με την ανάγκη ιδεολογικής, πολιτικής και μορφωτικής αναβάθμισης της εσωοργανωτικής λειτουργίας όλης της ΚΝΕ μέσα στην καθημερινή δουλειά, που ενισχύει την αποτελεσματική καθοδήγηση και την πρωτόβουλη δράση. Εχουμε κάνει «μικρά» βήματα ώστε η ιδεολογική δουλειά να μην είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα στη δραστηριότητα της Οργάνωσης. Ομως, παραμένει ως βασικό πρόβλημα, ότι η ουσιαστική συζήτηση, η σαφήνεια στον σχεδιασμό, το «τι» και «πώς» πρέπει να ειπωθεί και να γίνει δεν χαρακτηρίζει τη σταθερή συνεδρίαση και δράση των καθοδηγητικών οργάνων.

Για παράδειγμα, έχουμε πείρα για το πώς η ενασχόληση με την αντίληψη και τις θέσεις του Κόμματος για την Υγεία, την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό ή τον εργάσιμο χρόνο στον καπιταλισμό, μας άνοιξαν δρόμους όταν ακριβώς έγιναν συστατικό στοιχείο της καθοδηγητικής δουλειάς σε σχολές των ΑΕΙ ή σε ορισμένους χώρους δουλειάς. Αποτέλεσαν δηλαδή τη βάση για να διαμορφωθούν αιτήματα, να παρθούν πρωτοβουλίες, να «φωτιστούν» συνειδήσεις για το ότι υπάρχει διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να κατοχυρώνονται οι νέοι κομμουνιστές ως πρωτοπόροι των αγώνων και των ιδεών.

Θετικό παράδειγμα είναι η μπροσούρα της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς εκτιμάμε ότι το πότε γράφτηκε, σε πόσο χρόνο, αλλά και η αξιοποίησή της από Οργανώσεις δείχνει με έναν τρόπο τι σημαίνει πως το ιδεολογικό στοιχείο αντικειμενικά οφείλει να είναι κυρίαρχο σε κάθε κρίσιμη πλευρά για την υλοποίηση των μεγάλων μας στόχων.

Εχουμε μπροστά μας απαιτητικές μάχες

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ήδη εντείνουν τις προσπάθειες για να καταγραφεί ακόμα μεγαλύτερη συμπόρευση της νεολαίας με το ΚΚΕ και στις εκλογικές μάχες του επόμενου διαστήματος.

Η υλοποίηση των Αποφάσεών μας, η διασφάλιση της ενιαίας και σταθερής ανοδικής πορείας της ΚΝΕ, θα κριθεί ακριβώς μέσα σε συνθήκες πολλαπλών εκλογικών μαχών. Σε συνθήκες που εργατικές - λαϊκές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με όλο το φάσμα της βάρβαρης αστικής πολιτικής. Με την ακρίβεια να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων που επιτρέπουν στα «κοράκια» να απειλούν τα σπίτια του λαού, με τις απρόβλεπτες συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Με την επίθεση σε μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, με την απαξίωση του Πολιτισμού και των ανθρώπων του.

Αυτό που κρίνεται και στις εκλογές είναι το αν θα βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ, άρα και ο λαός, ή αν θα είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που όποια και να είναι η σύνθεσή της, η πορεία της είναι προδιαγεγραμμένη. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Από τη μία οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αν. Μπλίνκεν, με Μητσοτάκη και Τσίπρα, για να εξετάσουν από κοινού τα περαιτέρω βήματα της επικίνδυνης εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Για την αποστολή νέων όπλων στα τάγματα Αζόφ και την ουκρανική ταξιαρχία «Εντελβάις» στα πρότυπα της «αυθεντικής» ταξιαρχίας «Εντελβάις» της ναζιστικής Βέρμαχτ που κατέσφαξε τα ελληνικά χωριά στην Κατοχή. Από την άλλη, οι εικόνες του προηγούμενου διαστήματος με τα μηνύματα κατά του πολέμου από μαθητές στα σχολεία, με τα «χρώματα» που βάψαμε τον μηχανοκίνητο όλεθρο που περνούσε από τη χώρα μας με προορισμό την Ουκρανία.

Από τη μια, οι «Πάτσηδες» της ΝΔ και τα «σε καμία ευνομούμενη χώρα δεν μπορούν να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί» του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πρωτοστατούν στους αγώνες για να μη χάσει κανένας άνθρωπος το σπίτι του.

Από τη μία, τα τραγελαφικά των στελεχών της ΝΔ πως την επόμενη τετραετία θα έχουμε όλοι «καλοπληρωμένες δουλειές» (!) και τα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, που μυρίζουν ναφθαλίνη, με τις νουθεσίες στη νεολαία να «πάρει τη ζωή στα χέρια της» απλά ψηφίζοντας κάθε 4 χρόνια. Από την άλλη, οι εικόνες των σπουδαστών και των καλλιτεχνών που αγωνίζονται με παλμό και διάρκεια γιατί κατανοούν ότι κανένας δεν θα τους χαρίσει τίποτα. Οι αγρότες που ακόμη μια φορά απέδειξαν πως ό,τι κερδίζεται, κερδίζεται με αγώνες. Ολοι οι νέοι άνθρωποι που λένε ένα μεγάλο «ως εδώ» με τους επίδοξους «σωτήρες» και τη ματαίωση των ονείρων τους για μια ζωή που θα αντιστοιχίζεται στις δυνατότητες της εποχής.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, το δυνάμωμα της ΚΝΕ, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Μπορεί να ανοίγει καθημερινά το «παράθυρο» του μοναδικού ελπιδοφόρου μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Και το ξέρουμε, όπως μας άφησε κληρονομιά ο Χαρίλαος Φλωράκης, πως «μόλις υπάρξει μια σπίθα, αυτά τα νιάτα θα γίνουν πυρκαγιά, θα γίνουν ηφαίστειο... και θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο».

 Του Θοδωρή Κωτσανή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου