Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Να απορριφθεί το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική Μονάδα της χώρας!


Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που μετατρέπει το παιδοογκολογικό κέντρο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. και Α. Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραδίδει τον ευαίσθητο και ζωτικής σημασίας τομέα της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών στα χέρια των ιδιωτών. Η ζωή τους θα εξαρτάται από τη «φιλανθρωπία» των επιχειρηματικών ομίλων που για χάρη τους το κράτος και οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά περικόπτουν δαπάνες για την υγεία, για να τους εξασφαλίσουν ζεστό κρατικό χρήμα και πλήθος προκλητικών προνομίων. Ταυτόχρονα με τη μετατροπή του παιδοογκολογικού κέντρου Παίδων από Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ενισχύεται ακόμα περισσότερο η διείσδυση των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης. Και αυτό λίγες μέρες μετά την ακύρωση του διαγωνισμού ανέγερσης τριών νοσοκομείων με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που φανερώνει πόσο επικίνδυνη και επιζήμια για το λαό είναι η εναπόθεση της υγείας του στα χέρια των «φιλάνθρωπων» καπιταλιστών και των κερδών τους που προέρχονται από την απομύζηση των εργαζόμενων.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη χρηματοδότησης του ευαίσθητου τομέα του παιδικού καρκίνου και των νεοπλασματικών νόσων της παιδικής ηλικίας και την εναποθέτει στους καλούς και “φιλεύσπλαχνους” δωρητές- επιχειρηματίες (οι πόροι θα είναι από «Κληρονομίες, κληροδοσίες, δωρεές και επιχορηγήσεις από τρίτους, όπως και οι πρόσοδοι από αυτές. Ειδικά μνημονεύεται ότι την ανακαίνιση ή αναβάθμιση του Κέντρου δύναται να καλύπτει οικονομικά, με τη μορφή δωρεών, και από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ). Η συμβολή του κράτους περιορίζεται στο ελάχιστο.

  2. Η λειτουργία του παιδοογκολογικού κέντρου θα εξαρτάται από την ικανότητα προσέλκυσης εσόδων, από τη στιγμή που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το περιεχόμενο και οι σκοποί της ιατρικής ερευνητικής δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί, τα ερευνητικά πρωτόκολλα , οι μελέτες κ.λ.π θα γίνονται με γνώμονα το κέρδος, δηλαδή για να κονομήσουν. («Έσοδα από ερευνητικά πρωτόκολλα, καθώς και από άλλες δραστηριότητες, τις οποίες το Κέντρο υλοποιεί για την ιατρική έρευνα»).

  3. Θα κοστολογούνται όλες οι ιατρικές πράξεις και θα πληρώνουν αδρά οι οικογένειες («οι πόροι του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» είναι τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις»). Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλει στο κέντρο τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά γεμίζοντας τα ταμεία του κέντρου, όπως γίνεται και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

  4. Διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, γεγονός που εκτός των άλλων θα έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα παροχών υπηρεσιών περίθαλψης σε αυτό τον εξειδικευμένο τομέα («Το μόνιμο προσωπικό πάσης φύσεως που υπηρετεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «H ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», μεταφέρεται στο συνιστώμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου».) Δεν διευκρινίζεται η σχέση εργασίας που θα έχουν οι εργαζόμενοι με το κέντρο, δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «μόνιμης και αποκλειστικής» απασχόλησης, ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό που ήδη υπηρετεί με όρους επικουρικού, ΟΑΕΔ κτλ.

  5. Ανοίγει παράθυρο για την εκπαίδευση ακόμα και του ιατρικού προσωπικού κατά την περίοδο λήψης ειδικότητας ή των φοιτητών σε ιδιωτικά οργανωμένα κέντρα («...της εκπαίδευσης των φοιτητών, των ειδικευόμενων και ειδικευμένων ιατρών και νοσηλευτών και μέσω του σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της εκτέλεσης ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς».

  6. Μεταφέρονται σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου μία μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και τρεις αιματολογικές-ογκολογικές μονάδες που είναι ήδη υποστελεχωμένες. Για να λειτουργήσει το παιδοογκολογικό κέντρο χρειάζεται διασύνδεση του με όλες τις άλλες απαραίτητες υποειδικότητες που επειδή στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένες πάλι οι ασθενείς θα χρειάζεται να πληρώνουν

Η κατεύθυνση αυτή συμπυκνώνει όλη την ουσία της μετατροπής της υγείας σε εμπόρευμα όπου:

  • το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας θα εξαρτάται από την προσέλκυση ασθενών -πελατών

  • η χρηματοδότηση θα εξαρτάται από μια αέναη κούρσα αναζήτησης πόρων.

Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ και αποτελεί βασική πλευρά της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αυξημένες ανάγκες του λαού μας για σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, που θα αξιοποιούν τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας για να ζούμε περισσότερο και καλύτερα.

Αυτή την πολιτική στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση νοσοκομείων – Α.Ε. όπως το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το «διαμάντι των συμπράξεων» , «το στολίδι του Αιγαίου, το καλύτερο εγχείρημα της «Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας» , όπως έλεγε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τους εργαζόμενους στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές σε κοινό αγώνα για:

  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας

  • Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό .Κατάργηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών των ασθενών .

  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.

  • Δημιουργία σύγχρονων δημόσιων απολύτως δωρεάν Παιδοογκολογικών Κέντρων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις που θα εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες.

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ!

ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου