Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ξέρω την τιμή του μονάχα...


Θλίψη και οργή...

Το ιστορικό αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά κατέβασε οριστικά ρολά. Στην αρχή οι αθλητές κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους ξενώνες τους, και τώρα τους στερείται ακόμα και η πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ήδη από τη Δευτέρα 13/2/23 ξεκίνησε να υλοποιείται το σχέδιο για τοποθέτηση απαγορευτικών μπαρών και κιγκλιδωμάτων προκειμένου να μην εισέρχονται στο χώρο αθλητές και αθλούμενοι και οι χιλιάδες θαμώνες.

Ο χώρος που διακρίνονται τα αποτυπώματα του απλού λαού τελειώνει βίαια και ετσιθελικά από ανθρώπους που συχνάζουν αλλού, έχουν άλλες συνήθειες και έχουν τα μέσα να τις ικανοποιούν. Πουλήθηκε λοιπόν. Όπως είναι επιπλωμένο. Και δεν κουβαλάει μόνο τα δικά μου λογάκια. Έχει μαζεμένο τον πόνο όλων των παράδεισων που έχουμε θυσιάσει ως τώρα γιατί δεν μιλήσαμε, δεν προβλέψαμε, δεν προστατέψαμε. Γιατί αφήσαμε την πόρτα του σπιτιού μας ορθάνοιχτη. Γιατί ανεχθήκαμε με τη σιωπή μας την εκμετάλλευση και την παρανομία. Γιατί άμα ο νοικοκύρης δεν αντιδρά, ο «στρατηγικός επενδυτής» θα του φάει και τον αέρα που αναπνέει.

Δεκάδες σύλλογοι, χιλιάδες κάτοικοι της Αττικής, σχολεία, αθλητές και πρωταθλητές θα στερηθούν τον ιστορικό αυτό χώρο για άθληση και αναψυχή. Ο λαϊκός αυτός χώρος θα μετατραπεί σε ένα χώρο για λίγους και εκλεκτούς, ένα χώρο που θα κυριαρχούν οι βίλες, τα καζίνα και τα πολυτελή θέρετρα. Οι απλοί άνθρωποι, οι τωρινοί θαμώνες δεν θα μπορούν ούτε απέξω να περάσουν. Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Όσο και αν σιωπούν όλοι αυτοί που ευχαρίστησε ο Λάτσης («Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω θερμές ευχαριστίες στις τρεις κυβερνήσεις των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη». Σπύρος Λάτσης - 18-10-2022), όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, όλοι αυτοί οι συνένοχοι του εγκλήματος, ο λαός θα απαντήσει, γιατί μόνο αυτός μπορεί να σώσει τον εαυτό του.

Όλοι σιγοψιθυρίζουν την αδικία, όλοι οργίζονται για την πρωτοφανή αυτή έξωση, όλοι αντιλαμβάνονται την «ένοχη» σιωπή των συστημικών κομμάτων, αλλά δεν αρκεί. Είναι καιρός να αντιδράσουν, να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, να γίνουν οι οδηγητές των παιδιών τους, να καταλάβουν την δύναμη τους. Σε αυτόν τον πόλεμο να μην παραδοθούμε αμαχητί. Γιατί ο Άγιος Κοσμάς δεν είναι απλά ένα αθλητικό κέντρο, είναι κάτι σαν βίωμα, είναι Ιστορία, είναι το αποκούμπι των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου που έχουν τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουν, είναι φυτώριο αθλητών, είναι μήτρα πρωταθλητών. Αυτό το αθλητικό κέντρο πυλώνας Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανεκτίμητη οικονομική και κοινωνική αξία εκποιείται για «δεκάρες», στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους, στην υπηρεσία του αδίστακτου κεφαλαίου. Να εκριζώσουν τη νεολαία και τον εργαζόμενο λαό από το δικό τους σπίτι και να το παραδώσουν βορά σε παχυλά πορτοφόλια. Να αποκλείσουν τον λαό από την περιουσία του.

Παραφράζοντας την μπαλάντα του έμπορα του Μ. Μπρεχτ:

«Τι είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Κοσμάς

Που να ξέρω ο Άγιος Κοσμάς τι είναι

Ποιος να ξέρει τάχα

Δεν ξέρω ο Άγιος Κοσμάς τι είναι

Ξέρω την τιμή του μονάχα».

*Ο Σπύρος Τζόκας είναι πανεπιστημιακός, συγγραφέας, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νότιο Τομέα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου