Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Οι Ρομά να δυναμώσουν το ΚΚΕ ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό


Τώρα είναι η ώρα οι Ρομά να πουν «ως εδώ» στην κοροϊδία, την εκμετάλλευση, τον αποκλεισμό και να ενώσουν τις φωνές τους με όσες και όσους αγωνίζονται καθημερινά στον δρόμο και στους χώρους δουλειάς. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ κόντρα στις πολιτικές εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν οι υποψήφιοι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Μάντζας και Αναστασία Παπαδοπούλου, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησαν στον Δενδροπόταμο.

Ο Γιάννης Μάντζας, πολιτικός επιστήμονας, επιστημονικός συνεργάτης της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», είναι ένας από αυτούς και γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που στόχο θα έχει την κοινωνική τους ένταξη, την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος τους και την προώθηση της ενεργής συμμετοχής στην οικονομική και πολιτική ζωή.

Στη διάρκεια της περιοδείας, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζήτησε με κατοίκους, επισκέφθηκε το παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας, το ΚΑΠΗ και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις.

Στο παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας απασχολούνται ένας Ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, μία ειδική παιδαγωγός, μία σύμβουλος απασχόλησης, μια διαμεσολαβήτρια και μία διοικητική υπάλληλος. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η έλλειψη διοικητικού προσωπικού έχει αποτέλεσμα οι ειδικοί επιστήμονες να πρέπει να διεκπεραιώνουν το διοικητικό κομμάτι αρκετές φορές σε βάρος του εξειδικευμένου έργου τους.

Αυτή την περίοδο το Κέντρο Κοινότητας «τρέχει» θεματικά εργαστήρια, επιμορφωτικά, ομάδες συμβουλευτικής, ενισχυτικά μαθήματα για παιδιά Δημοτικού. Δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενεργούς πολιτειότητας (σχετικά με τις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες κλπ.).

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά είναι αυτό της υψηλής ανεργίας που επίσημα καταγράφεται σε ποσοστά πάνω από 70%, οι πρόωροι γάμοι και η σχολική διαρροή που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό των αναλφάβητων.

Όπως αναδείχθηκε, λίγο οι πρόωροι γάμοι και κυρίως το κυνήγι του μεροκάματου οδηγούν στην εγκατάλειψη του σχολείου. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως ενώ π.χ. στο Δημοτικό φοιτούν περίπου 300 μαθητές, στην Γ' Λυκείου φοιτούν μόλις 4. Η μεγάλη διαρροή εμφανίζεται σημαντική στο στάδιο της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και ακόμη μεγαλύτερη από το Γυμνάσιο προς το Λύκειο.

Ο Γιάννης Μάντζας κάλεσε τους κατοίκους του οικισμού να δυναμώσουν το ΚΚΕ που στηρίζει τις διεκδικήσεις τους σε κάθε βήμα που του δίνεται. Που παλεύει για την ουσιαστική και οριστική ένταξη των Ρομά, μαζί με τους Ρομά.

Σε δήλωσή του σημείωσε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπυκνώνονται στη μεγάλη ανεργία και τη σχολική διαρροή. Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών που έχουν υλοποιήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αλλά και οι πολιτικές της Τοπικής Διοίκησης που ακολουθούν τις πολιτικές της κεντρικής διοίκησης. Η περιοχή βρίσκεται στο περιθώριο τα τελευταία 50 χρόνια. Καλέσαμε τον λαό να δώσει ψήφο στο ΚΚΕ. Γιατί με δυνατό ΚΚΕ και αγώνα μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό και βρίσκεται κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια».

Η Αναστασία Παπαδοπούλου σημείωσε πως «και ο λαός στον Δενδροπόταμο πρέπει να στηρίξει το ΚΚΕ και στη Βουλή και στους αγώνες».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου