Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

«Απτόητη» στην εμπλοκή, την ώρα που ο πόλεμος κλιμακώνεται


 Σε άλλη μια τηλεδιάσκεψη της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία», που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, συμμετείχε την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.

Κατά την παρέμβασή του ο Ν. Παναγιωτόπουλος, παρουσιάζοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, αναφέρθηκε στα πυρομαχικά και τα τεθωρακισμένα που έχει στείλει στην Ουκρανία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνησή της.

Κατά πληροφορίες, ζητήθηκε εκ νέου από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει αντιαεροπορικά συστήματα - κύρια τους S-300 - και πυρομαχικά. Κατά τις ίδιες πηγές, η απάντηση ήταν ότι «στην παρούσα συγκυρία» δεν δύναται να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο σε άλλη «συγκυρία», την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια έχει ήδη στείλει στο Κίεβο χιλιάδες ρουκέτες του σοβιετικού συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων «RM-70», εκατομμύρια φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, δεκάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger», χιλιάδες βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, εκατοντάδες φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους RPG, συν τη δέσμευση για αποστολή 40 συνολικά BMP-1 (έχει στείλει ήδη τα πρώτα 20).

Ενώ ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό, όπως έδειξε και το περιστατικό με την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, ίδιου τύπου με αυτά που επιχειρούν από τη Λάρισα στις ίδιες αποστολές κατά της Ρωσίας.

Αλλωστε, η παροχή υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά, στο διάστημα 15 - 30/3 διεξάγεται η πολυμερής αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «NOBLE DINA 2023 - (ND-23)», μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και των ΗΠΑ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με συμμετοχή δυνάμεων από τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και προσωπικού από τη Γερμανία.

Επισήμως, σκοπός της είναι η εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, στον Πόλεμο Επιφανείας και τις επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης. Η Ελλάδα συμμετέχει με μία φρεγάτα, μία πυραυλάκατο, ένα υποβρύχιο, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ).

Τέλος, ενισχύοντας τον ευρωατλαντικής κοπής άξονα με το κράτος - δολοφόνο, την Τετάρτη υπογράφηκε στο Τελ Αβίβ το «Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας - Ισραήλ» για το 2023. Περιλαμβάνει 58 δραστηριότητες, εκ των οποίων 25 ασκήσεις, 15 εκπαιδεύσεις και 18 λοιπές δράσεις που θα λάβουν χώρα και στις δύο χώρες. Επίσης, υπογράφηκε το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ» για το 2023, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις, συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας, συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων κ.ά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, βρισκόταν στη Ν. Υόρκη, όπου είχε συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες. Συζήτησαν θέματα όπως το Ουκρανικό, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ελληνική αστική τάξη πρωτοστατεί για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της περιοχής. Στη συνέχεια παρέστη σε εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025 - '26. Προηγούμενα, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τον Καναδά, όπου συναντήθηκε με την εκεί ομόλογό του.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά από συνάντηση για την Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, δέχτηκε σχετική ερώτηση για την υπόθεση των F-16 στην Τουρκία, σπεύδοντας να απαντήσει πως «η Τουρκία είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να δυναμώσει αυτή η σχέση».

 Απειλές για άμεση σύγκρουση HΠΑ - Ρωσίας μετά τη συντριβή του αμερικανικού drone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου