Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Η Πολωνία θα παραδώσει τέσσερα μαχητικά MiG -29 στην Ουκρανία


Η Πολωνία θα παραδώσει εντός των επόμενων ημερών στην Ουκρανία μια πρώτη παρτίδα, τεσσάρων καταδιωκτικών-βομβαρδιστικών αεροσκαφών MiG-29, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα. Η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών (η πρώτη από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ) μεγαλώνει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής στον πόλεμο ενός κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και γενίκευσης του πολέμου.

Αρχικά θα παραδοθούν 4 μαχητικά αεροσκάφη «σε πλήρη λειτουργική κατάσταση», ενώ «τα υπόλοιπα προετοιμάζονται, συντηρούνται», ανέφερε ο Ντούντα.

Η απόφαση της Πολωνίας «δεν αλλάζει τίποτα» όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, που αρνούνται μέχρι στιγμής να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει διαφωνήσει δημοσίως με την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Βαρσοβίας, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Γιούρι Ίγκνατ, είπε: «Τα MiG δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα, χρειαζόμαστε F-16. Όμως τα MiG θα ενισχύσουν τις δυνατότητές μας».

Τα MiG που θα δοθούν στην Ουκρανία θα αντικατασταθούν από νοτιοκορεατικά FA-50 και αμερικανικά F-35.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου