Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ξανά μηνύματα από τη Γαλλία...


Τις τελευταίες ώρες η Γαλλία συγκλονίζεται από λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Άλλωστε, με επίκεντρο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τους τελευταίους μήνες έχουν δοθεί σημαντικές απεργιακές μάχες, τις οποίες έχουμε αναδείξει και στο 902.gr.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να μη θέσει σε ψηφοφορία το επίμαχο νομοσχέδιο, προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος και πέρασε το νομοσχέδιο. Διάφορα αστικά ΜΜΕ στηλιτεύουν την «αντιδημοκρατικότητα» της συγκεκριμένης προσφυγής και του συγκεκριμένου άρθρου. Βέβαια, αυτό που επιβεβαιώνει και η ύπαρξη του συγκεκριμένου άρθρου στο Σύνταγμα της Γαλλίας και η κίνηση του Γάλλου Προέδρου είναι το γεγονός πως το Σύνταγμα αποτυπώνει την κυριαρχία της εξουσίας του κεφαλαίου ενώ περιέχει και μία σειρά ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της δικτατορίας του κεφαλαίου, όπως αυτή που αξιοποίησε η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Στα καθ' ημάς δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τα ζεστά λόγια που επιφύλαξαν για την εκλογή του Μακρόν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν περίπου έναν χρόνο. Μάλιστα, οι ίδιοι που χρεώνουν σήμερα «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» στον Μακρόν είναι οι ίδιοι που, με τη λογική του «το μη χείρον βέλτιστον», έδιναν στον Μακρόν «πιστοποιητικά δημοκρατικότητας»...

Καλά πήγε και στη Γαλλία (ξανά) η λογική του «μικρότερου κακού»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου