23/03/1749
Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Πιερ Σιμόν Λαπλάς, του οποίου οι μελέτες πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του διαστήματος.
23/03/1821
Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης καταλαμβάνουν την Καλαμάτα.
Το κρυφό σχολειό και ο ρόλος της Εκκλησίας στην Παιδεία
23/03/1821
Το Πατριαρχείο, επιφορτισμένο από το οθωμανικό καθεστώς με το καθήκον του τοποτηρητή της ευταξίας στους υπ’ ευθύνη της πληθυσμούς και εχθρικό προς τα φιλελεύθερα - αστικά ιδεώδη που έφερε η Επανάσταση του 1821, επιστρατεύει το όπλο του αφορισμού (όπως είχε πράξει και στο παρελθόν στα Ορλωφικά, στις εξεγέρσεις του 1807, του 1808, κλπ.).
Στον αφορισμό του ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ χαρακτήριζε την Επανάσταση ως «αχαριστία […] συνοδευμένη και με πνεύμα κακοποιόν και αποστατικόν εναντίον της κοινής ημών ευεργέτιδος και τροφού, κραταιάς και αηττήτου βασιλείας», που «εμφαίνει και τρόπον αντίθεον»! Τους δε «ασεβείς πρωταίτιους», Μ. Σούτσο και Α. Υψηλάντη, τους καταδίκαζε ως «συμπράκτορες φιλελεύθερους», οι οποίοι, «επιχείρησαν έργον μιαρόν, θεοστεγές και ασύνετον» και καλούσε τους πιστούς «να τους μισήτε και να τους αποστρέφεσθε».
Το κείμενο διαβάστηκε από άμβωνος σε όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, κάνοντας μεγάλη ζημιά στην υπόθεση του Αγώνα (ιδιαίτερα μεταξύ των αγροτικών πληθυσμών). Την ίδια στιγμή προκάλεσε την κατακραυγή σημαντικού μέρους των καταπιεζόμενων λαών, που μέσα τους έκαιγε η φλόγα της Επανάστασης.
23/03/1842
Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Μαρί Ανρί Μπέιλ (Σταντάλ). Έργα του, «Το μαύρο και το κόκκινο», «Το μοναστήρι της Πάρμας», κ.α.
23/03/1903
Οι αδερφοί Ράιτ καταθέτουν αίτηση ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή τους «Ιπτάμενη Μηχανή», δηλαδή το αεροπλάνο.
23/03/1910
Γεννιέται ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του, «Οι επτά Σαμουράι», «Όνειρα», «Γιοτζίμπο», κ.α.
23/03/1915
Γεννήθηκε ο Βασίλι Ζάιτσεφ, ρώσος στρατιωτικός, ίσως ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής.
23/03/1918
Το γερμανικό κανόνι «Βέρθα», τελευταίο επίτευγμα του μονοπωλιακού κολοσσού «Κρουπ», αρχίζει να βομβαρδίζει το Παρίσι από απόσταση 75 μιλίων (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).
Ο πόλεμος μπορεί να στοίχισε εκατομμύρια ζωές από κάθε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, εξασφάλισε όμως ταυτόχρονα και τεράστια κέρδη για τα αντίστοιχα μονοπώλια.
23/03/1919
Συγκροτείται στο Μιλάνο της Ιταλίας το φασιστικό κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, που αρχικά φέρει την ονομασία «Πυρήνες του Αγώνα» (Fasci de Combattimento).
Στην πρώτη του απόπειρα να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, το κόμμα του Μουσολίνι αποτυγχάνει παταγωδώς. Ωστόσο η δράση του στη διάρκεια των μεγάλων απεργιακών αγώνων στην Ιταλία το 1920-1921 ενάντια στους εργάτες (με την οργάνωση εκστρατειών «τιμωρίας» κατά απεργών, συνδικαλιστών, κλπ.) κέρδισε την εύνοια και την ενεργό στήριξη των βιομηχάνων.
Έτσι, το 1921 το κόμμα μετονομάζεται σε Εθνικό Φασιστικό Κόμμα και τον Οκτώβρη του 1922 στον απόηχο της περιβόητης «Πορείας προς τη Ρώμη» 100.000 μελανοχιτώνων, ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ ορίζει τον Μουσολίνι Πρωθυπουργό, παραδίδοντας έτσι την εξουσία στην ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου.
23/03/1929
Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη τηλεγράφημα του Αλβέρτου Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας, που ήταν και μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής (αστικής) Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτύρονταν για την αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών.
23/03/1937
Έπειτα από 15 μέρες σκληρών μαχών οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Ισπανίας συντρίβουν τις υπέρτερες δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο και της φασιστικής Ιταλίας στη Γκουανταλαχάρα (Ισπανικός Εμφύλιος).
Ο Λαϊκός Στρατός της Δημοκρατικής Ισπανίας μετρούσε μόλις 20.000 μαχητές έναντι 50.000 του αντιπάλου (εκ των οποίων οι 35.000 Ιταλοί). Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η διαφορά σε πολεμικό υλικό. Σημαντική ωστόσο υπήρξε η συνδρομή των σοβιετικών αρμάτων μάχης, που παρά το εμπάργκο των αγγλογάλλων, οι Σοβιετικοί κατάφεραν να περάσουν στη Δημοκρατική Ισπανία.
Σημαντική υπήρξε επίσης η συμβολή των Διεθνών Ταξιαρχιών, στις οποίες πολέμησαν και πολλοί Έλληνες εθελοντές (λόχος «Νίκος Ζαχαριάδης»).
23/03/1948
Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση αποφασίζει να πάρει μέτρα για την προστασία των παιδιών. Οι συνθήκες που επικρατούσαν στις εμπόλεμες περιοχές υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρές για τα παιδιά, όπου πέρα από το θάνατο εξαιτίας των συγκρούσεων, απειλούνταν από την πείνα, τις αρρώστιες, αλλά και τα γκέτο της Φρειδερίκης. Ακολούθως, η ΠΔΚ απευθύνθηκε για τη διάσωσή τους στις Λαϊκές Δημοκρατίες, οι οποίες δέχτηκαν και φιλοξένησαν περίπου 25.000 παιδιά, όλα με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Το Μάη του 1948 συστάθηκε και ειδική Επιτροπή Βοήθειας στο Παιδί (ΕΒΟΠ) με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη και μέλη της την Έλλη Αλεξίου, τον Γιώργη Αθανασιάδη, τον Γιώργη Ζωίδη κ.ά.
Η διάσωση τόσων χιλιάδων παιδιών και η φροντίδα για τη ζωή και τη μόρφωσή τους, που επέδειξαν τα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αποτελούσε έμπρακτη εφαρμογή των αρχών του προλεταριακού διεθνισμού και ανιδιοτελή διεθνιστική αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Το αστικό στρατόπεδο, από τη μεριά του, φρόντισε να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά το γεγονός, συκοφαντώντας, διαστρεβλώνοντας και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Τα περί «παιδομαζώματος» αποτελούν τμήμα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας μέχρι τις μέρες μας.
23/03/1956
Το Πακιστάν ανακηρύσσεται η πρώτη Ισλαμική Δημοκρατία.
23 Μαρτίου 2022, πεθαίνει η εγκληματίας πολέμου Μαντλίν Ολμπράιτ, πρώην Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή23 Μαρτίου 1821, το Πατριαρχείο αφορίζει την Επανάσταση του 1821(όπως είχε πράξει και στο παρελθόν στα Ορλωφικά, στις εξεγέρσεις του 1807, του 1808, κλπ.).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κείμενο του αφορισμού πρωτοδημοσιεύτηκε (με τη βία) στο περιοδικό "Λόγιος Ερμής". Είναι ένα παραληρηματικό υβρεολόγιο για όσους έδιναν την ζωή τους στις μάχες ενάντια στους Οθωμανούς:
"ματαιόφρονες..εφείλκυσαν πολλούς των εκεί κακοήθεις και ανοήτους..επεχείρησαν εις έργον μιαρόν, θεοστυγές και ασύνετον, θέλοντες να διαταράξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας...μισόθρησκοι... αντίθεοι..ασυνείδητοι...
...παραγγέλλομεν πάσιν υμίν τοις κατά τόπον αρχιερεύσι, ηγουμένοις, ιερεύσι, προεστώσι, να διακηρύξετε την απάτην των κακοποιών και να στηλιτεύσετε πανταχού ως κοινούς λυμεώνας..να τους μισήτε και να τους αποστρέφεσθε..παραβάται θείων νόμων και κανονικών διατάξεων..αφωρισμένοι υπάρχειεν..κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και μετά θάνατον άλυτοι και τω αιωνίω υπόδικοι αναθέματι".
Το κείμενο το υπέγραψαν πάνω στην Αγία Τράπεζα για να δώσουν μέγιστο συμβολισμό στην "ιερότητα" του. Αντίγραφα στάλθηκαν αμέσως προς όλες τις κατευθύνσεις.Όμως η επανάσταση εξαπλώθηκε και οι Οθωμανοί εκτέλεσαν πολλούς προδότες για την αποτυχία τους (και τον Πατριάρχη Γρηγόριο).
Διάφοροι απολογητές της εξουσίας ισχυρίζονται ότι το Πατριαρχείο δήθεν...εκβιάστηκε για να υπογράψει. Όμως αυτό το επιχείρημα-πέρα απο το ότι προσβάλλει την μνήμη των αγωνιστών του 1821 που δολοφονήθηκαν χωρίς να υπογράψουν-"ξεχνά" ότι ο Γρηγόριος Ε’ είχε στείλει και άλλη εγκύκλιο, εν αγνοία του Σουλτάνου, την οποία κανένας δεν τον υποχρέωσε να συντάξει.
Και η "ιερότητα" της υπογραφής πάνω στην Αγία Τράπεζα διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί εξαναγκασμού. Επίσης, ο ίδιος Πατριάρχης είχε καταδικάσει τα έργα του Ρήγα Φεραίου και είχε αφορίσει και την Μπουμπουλίνα, το 1820 (ένας άλλος Πατριάρχης, ο Καλλίνικος Ε’ είχε αφορίσει το 1805 και τον Κολοκοτρώνη με αποτέλεσμα να σφαγιαστούν οι κλέφτες-ο Κολοκοτρώνης ξέφυγε τελευταία στιγμή ενω ο αδελφός του Δημήτρης προδόθηκε απο έναν καλόγερο και δολοφονήθηκε απο τους Οθωμανούς-). Άλλοι ισχυρίζονται ότι έγινε άρση του αφορισμού σε "μυστική τελετή". Δηλαδή, ακόμα και αν υπήρξε, δεν αλλάζει τίποτα.
Ο επόμενος αφορισμός έγινε από τον διάδοχο του Γρηγόριου Ε’,τον Ευγένιο.Με συνεχείς εγκυκλίους, ο νέος Πατριάρχης,από τον Αύγουστο του 1821 έως και Ιανουάριο 1822,καλούσε τους επαναστατημένους Έλληνες να δηλώσουν υποταγή και ευπείθεια στον Σουλτάνο:
"Μεγάλαι ήσαν αι εύνοιαι ..και το έθνος υμών αντικείμενον της πατρικής μερίμνης του Σουλτάνου, όφειλε να ευλογή τον μονάρχην...αλλά φευ αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί μέγα μέρος των Ελλήνων, παριδόντες το καθήκον της ευγνωμοσύνης, ετόλμησαν να φέρωσιν όπλα εναντίον του γαληνοτάτου και κραταιοτάτου ημών ηγεμόνος".
Η Εκκλησία ανακήρυξε άγιο και "εθνομάρτυρα" τον Γρηγόριο. Υπάρχει και άγαλμα στην Ακαδημία.
"Λέτε ψέματα. Δεν ήταν αυτό το 21.Το Πατριαρχείο το αφόρισε..πρόκριτοι..ιεράρχες το χλεύασαν"
Γιάννης Σκαρίμπας,"Το 21 και η αλήθεια"
Πηγές: "Η Μαύρη Βίβλος του 1821", "Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως", Ι.Φιλήμων, "Απομνημονεύματα", Θ.Κολοκοτρώνης, "Εγκύκλιοι Πατριάρχη Ευγενίου περί δουλικής υποταγής στον Οθωμανό","Ο Ρήγας στα χέρια των Τούρκων-Ο σκοτεινός ρόλος του Πατριαρχείου",Γ.Καραγιάννης.
Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη τηλεγράφημα του Αλβέρτου Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://gkagkarin.blogspot.com/2023/03/blog-post_925.html
Ο Εμμανουήλ Παπάς , τον Δεκέμβριο του 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Κωνσταντίνο Παπαδάτο. Μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 1820, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, σε επιστολή του προς τον Παπά, εξήρε τον πατριωτισμό του τελευταίου και τον καλούσε να βρίσκεται σε εγρήγορση για τον ιερό σκοπό της επανάστασης του Έθνους. Η στιγμή της δράσης δεν θα αργούσε να φθάσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 23 Μαρτίου 1821
Ο Παπάς εγκαινίασε την εκστρατεία με ένα σώμα που περιελάμβανε 2.000 ένοπλους μοναχούς. Πρώτος στόχος του θα ήταν η Ιερισσός. Την 1η Ιουνίου οι κάτοικοι αυτής ενώθηκαν με τους επαναστάτες και εκδίωξαν τους Τούρκους. Σε επιστολή του ο μητροπολίτης Ιερισσού, Ιγνάτιος, απέστειλε θερμές ευχαριστίες στον «ευγενέστατο και ορθοδοξότατο κύριο Εμμανουήλ Πάπα» και του ευχόταν να προελάσει νικηφόρος μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα εξεγέρθηκαν η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και τα Χασικοχώρια. Ηγετική μορφή στις περιοχές εκείνες αναδείχθηκε ο καπετάν Χάψας.
Το πατριαρχείο τησ Κωνσταντινούπολης αφόρισε την αστικοδημοκρατική επανάσταση του 1821
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλόκληρο το κείμενο του αφορισμού, μαζί με τα ονόματα όσων το προσυπέγραψαν...
Γρηγόριος ελέω Θεού αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, νέας Ρώμης και Oικουμενικός Πατριάρχης.
https://gkagkarin.blogspot.com/2023/03/1821_23.html