Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ελπιδοφόροι οι αγώνες στη Γαλλία


Στο «πόδι» οι εργαζόμενοι για την απεργία

Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης, στις επιτάξεις απεργών αλλά και στην ωμή βία από τις δυνάμεις καταστολής, οι εργαζόμενοι της Γαλλίας συνεχίζουν και εντείνουν τις μαζικές κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν εδώ και μήνες τη χώρα, ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο που πέρασε με προεδρικό διάταγμα η κυβέρνηση Μακρόν.

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με απεργίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς και αποκλεισμούς μεταφορικών κόμβων, προετοιμάζοντας το νέο μεγάλο απεργιακό ραντεβού σε όλη τη χώρα την Πέμπτη. 

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Λιμάνια και Προβλήτες της CGT πραγματοποιεί 72ωρη απεργία μέχρι και αύριο, ενώ 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα σε μια σειρά μεγάλους τόπους δουλειάς σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Χημική Βιομηχανία κ.λπ.

Με στόχο την προετοιμασία της αυριανής απεργίας έγιναν και σήμερα αγωνιστικές παρεμβάσεις σε πολλές περιοχές.

Στο Περπινιάν, στα νότια της χώρας, εργαζόμενοι σε εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που συνεχίζουν τις απεργίες τους, έριξαν εκατοντάδες μετρητές ρεύματος μπροστά από τη νομαρχία.

Παράλληλα μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης συνεχίζονταν οι διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με στόχο η οργή για την αντιλαϊκή πολιτική να μετατραπεί σε παραπέρα ενίσχυση της πάλης:

Στο Παρίσι, το απόγευμα της Τετάρτης έγινε μία ακόμη διαμαρτυρία, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να την καταστείλει.

Στους δρόμους βγήκαν και εργαζόμενοι της Νανσί, στήνοντας οδοφράγματα.

Στη Λιλ, μέλη του Κινήματος Νέων Κομμουνιστών της Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμισης και την κρατική καταστολή, δηλώνοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την απόσυρση του νόμου.

 
Μηνύματα αλληλεγγύης από ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, πολλά συνδικάτα της Ελλάδας στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Γαλλίας για την περήφανη μάχη που δίνει.

Στην Κέρκυρα, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για συγκέντρωση έξω από το γαλλικό προξενείο.

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν και εργαζόμενοι της Lidl.

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της Γαλλίας εξέφρασε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ).

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, πανεθνική μέρα απεργιών και διαδηλώσεων των εργαζομένων της Γαλλίας, το ΠΑΜΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία, στις 6.30 μ.μ., απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νεολαίο να πάρουν μαζικά μέρος και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έμπρακτης διεθνιστικής αλληλεγγύης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα αναχωρήσει για τη Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει στην αυριανή απεργία και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας.

 ......

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας  θα βρεθεί σήμερα, στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με Έλληνες μετανάστες και θα συμμετάσχει στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των γαλλικών συνδικάτων ενάντια στα μέτρα για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν ακόμα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υποψήφιοι βουλευτές Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου και Γιώργος Πέρρος.

Το πρόγραμμα του Δημήτρη Κουτσούμπα είναι το εξής (με ώρα Γαλλίας):

- Στις 10.30 θα παρευρεθεί σε συγκέντρωση σιδηροδρομικών, στο σταθμό του Μον Παρνάς και θα απευθύνει χαιρετισμό.

- Στις 14.00 θα συμμετάσχει στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση, με μπλοκ Ελλήνων εργαζομένων στη Γαλλία, στην πλατεία της Βαστίλης.

- Το απόγευμα θα μιλήσει σε σύσκεψη Ελλήνων μεταναστών, εργαζομένων και φοιτητών, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ.

 Ζήτω ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας!

6 σχόλια:

  1. Οι Ζεοι καταδικάζουν τον Μακρον γιατί πάει τους Γάλους στα 64 και οι ίδιοι πήγαν το όριο στα 67

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να στείλουν τον Κατρούγκαλο, στην Γαλλία, με το σύνθημα
      "Εμπρός στο δρόμο που άνοιξε ο Συριζα
      Όχι σύνταξη στα 64 ...
      Σύνταξη στα 67 "
      ΔΣΕ

      Διαγραφή
  2. Με μπλόκα στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, καταλήψεις εργοστασίων και μεγάλων καταστημάτων και διαδηλώσεις, οι εργαζόμενοι της Γαλλίας περιφρουρούν τη μεγάλη απεργία τους ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση Μακρόν.

    📌 Toulouse, France
    With blockades the workers of France prepare today's general strike#Greve23Mars #greve22mars #GreveGenerale #ReformesDesRetraites pic.twitter.com/TZDSZqu6fn
    — PAME Greece International (@PAME_Greece) March 23, 2023

    Η Τουλούζη, στο νότο της Γαλλίας, είναι αποκλεισμένη από τα μπλόκα που έχουν στήσει οι εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή.
    Το αεροδρόμιοo Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού έχει κλείσει, με τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις μέσα σε αυτό.

    Roissy CDG 23 MARS 2023 pic.twitter.com/SrERD7SlDw
    — CGT Roissy CDG Aéroport (@CgtULCdg) March 23, 2023

    Η κυβέρνηση του Εμ. Μακρόν δεν διστάζει να κατεβάσει και έφιππους στρατοχωροφύλακες, σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Πάντως, οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό.

    The "progressive" Macron takes us to... the 19th century

    Mounted police against workers on #strike at Romainville

    These forces belong to the past...
    Only the working class goes forward #Greve23Mars #greve22mars #GreveGenerale #ReformesDesRetraites pic.twitter.com/NBI4NfPSU7
    — PAME Greece International (@PAME_Greece) March 23, 2023

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
    Από τα πυρηνικά εργοστάσια, μέχρι τα εμπορικά καταστήματα, οι εργάτες σήμερα απεργούν
    Πληθαίνουν, καθώς περνάει η ώρα, οι εικόνες που έρχονται από την Γαλλία που δείχνουν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να βρίσκονται στους δρόμους.

    «Είμαστε σε θέση να πάρουμε τον πλήρη έλεγχο του εργαλείου μας! Παράγουμε, αποφασίζουμε!» γράφουν στο πανό τους οι εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού στο Κρουάς, συμμετέχοντας στην απεργία.

    Πλατείες, δρόμοι, αεροδρόμια, πανεπιστήμια, καταστήματα, διυλιστήρια, αποθήκες καυσίμων, λύκεια, λιμάνια, έχουν νεκρώσει, σε μια πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια απεργιακή κινητοποίηση.

    Οι πρώτες απεργιακές συγκεντρώσεις, έχουν αρχίσει σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου η συμμετοχή είναι πρωτοφανής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκφράζοντας τη συμπαράσταση των Ελλήνων εργαζομένων και του ΠΑΜΕ στην απεργία των Γάλλων εργαζομένων, αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου βρίσκεται στη Μασσαλία.

    «Οι εργαζόμενοι για να προστατεύσουν τη ζωή τους, πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα, με επίκεντρο τις ανάγκες τους ενάντια σε όλες αυτές τις πολιτικές που εκφράζονται από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, που έχουν σκοπό να υπηρετήσουν τα κέρδη, και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων» τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
    https://youtu.be/u-JUTrcet4Y

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στην εργατική τάξη της Γαλλίας μετέφερε ο Δ. Κουτσούμπας μιλώντας σε σιδηροδρομικούς
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/324477/tin-allileggyi-toy-kke-stin-ergatiki-taxi-tis-gallias-metefere-o-d

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου