Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Φυλλάδιο για τα εργοδοτικά εγκλήματα σε κάτεργα εργασίας


Την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τη ζωή των εργατών στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, αποκαλύπτει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ένα φυλλάδιο που αφορά τα εργοδοτικά εγκλήματα στα κάτεργα εργασίας, που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Με αυτό το αποκαλυπτικό γράφημα, από σήμερα και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεκριμένα: Την Παρασκευή 7/4 στο Σ/Μ «Σκλαβενίτης» στο Ωραιόκαστρο, και στις επιχειρήσεις τροφίμων «Δέλτα», «Τουμπουρλέκας». Το Σάββατο 8/4 σε «Μπάρμπα Στάθης». Τη Δευτέρα 10/4 στα «Cosmos», «Σκλαβενίτη», «ΟΝΕ Salonika», στο «ΚΔΑΥ Θέρμης», στη «ΜΕΒΓΑΛ»και στη «DS Smith». Την Τρίτη 11/4 σε «Μενεξόπουλο» και «Παπαδόπουλο».

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος - Οι ζωές μας έχουν αξία

Με τίτλο «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Οι ζωές μας έχουν αξία! Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους», στο φυλλάδιο γίνεται αναφορά στα εργατικά ατυχήματα που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια.

«Όλοι οι χώροι εργασίας "κοιλάδες των Τεμπών". Πάνω από 2000 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα της εργασίας τους από το 1999 έως το 2019. 400 εργαζόμενοι κάθε χρόνο πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες.

46 νεκροί εργάτες το 2018. 51 το 2019. 41 το 2020. 102 το 2022.

Ένας νεκρός εργαζόμενος περίπου κάθε τρεις μέρες.

14.000 εργατικά ατυχήματα μόνο για το 2022.

Στη Θεσσαλονίκη το 2022: 7 νεκροί και 13 σοβαρά τραυματίες.

120 εργατικά ατυχήματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης 2020-2023.

Δεν είναι «ατυχήματα»! Είναι διαχρονικά εγκλήματα!

  • Και αποκαλύπτει τους ενόχους, την εγκληματική πολιτική που ακολούθησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ: 1990-2011: μαζικός αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και κλάδων από Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση: Νόμος Γιαννίτση (ΠΑΣΟΚ) /Νόμος Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ) Νόμος Βρούτση (ΝΔ) /Nόμος Χατζηδάκη (ΝΔ).
  • Εντατικοποίηση της εργασίας: Διευθέτηση χρόνου εργασίας, Τηλεργασία, Μείωση προσωπικού, Μερική απασχόληση.
  • Αποψίλωση της Επιθεώρησης Εργασίας: Με ευθύνη όμως των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των ετών 2018, 2019, 2020 και 2021.
 
259 Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας
  • Στον κάθε επιθεωρητή γύρω στις 660 επιχειρήσεις για έλεγχο.
  • Για διερεύνηση γύρω στα 250 εργατικά "ατυχήματα".
  • Απαιτούνται 17 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις!
  • Για όλο τον νομό Θεσσαλονίκης και Πέλλας αντιστοιχούν 10 περίπου επιθεωρητές για την υγεία και την ασφάλεια!

Το έγκλημα συμπληρώνεται και με την διαταγή που εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Αστυνομία και το Λιμενικό κατ' εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) και αναφέρει: "Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να μη δίνουν παραγγελία για "έρευνα αιτιών και συνθηκών" εργατικών "ατυχημάτων", αν αυτά εντάσσονται στην κατηγορία "ήσσονος σημασίας" (μεταξύ άλλων αυτά που "δεν είναι θανατηφόρα", αυτά που "δεν υπάρχει κάταγμα ή ακρωτηριασμός", "μεγάλος αριθμός θυμάτων" (!), "ορισμένοι τύποι εξαρθρώσεων" κ.ά.)!"».

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύει ότι «μόνο με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΚΚΕ μπορεί να προστατευτεί η υγεία των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς! Στο πλαίσιο μιας ριζικά διαφορετικής οργάνωσης της παραγωγής, με κοινωνική ιδιοκτησία και Επιστημονικό Σχεδιασμό, η Ασφάλεια και η Υγεία στους χώρους δουλειάς δεν αποτελούν κόστος, αφού βγαίνει από την μέση το κέρδος των λίγων. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και των ορίων συνταξιοδότησης, πρόληψη των εργατικών ασθενειών, αξιοποίηση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων, έρευνα για την ασφάλεια σε κάθε κλάδο και επάγγελμα, οργάνωση της Υγείας ως κοινωνικό αγαθό, με ιατρικό δυναμικό στους χώρους δουλειάς.

Για αυτό το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα:

  • Την άμεση στελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, την αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς.
  • Την επανένταξη στα ΒΑΕ κλάδων και ειδικοτήτων, τη διεύρυνσή τους.
  • Την εξασφάλιση με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας ιατρών εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, την ίδρυση Κέντρων Υγείας σε χώρους όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και το Τεχνολογικό Πάρκο.
  • 7ωρο 5ήμερο για όλους, σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα για τα ΒΑΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου