Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Ρωσικά όπλα και ελληνικά «Leopard» στη λίστα για Κίεβο


Με το «αίτημα» παραχώρησης ρωσικών οπλικών συστημάτων αλλά και ελληνικών «Leopard» ψηλά στην ατζέντα, βρέθηκε χθες στην Αθήνα ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κιέβου από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, ζητώντας κι άλλα όπλα, μέσα και πυρομαχικά, σε επιβεβαίωση του ότι η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία βαθαίνει επικίνδυνα.

Τον Ρέζνικοφ υποδέχτηκε ο Ελληνας ομόλογός του Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλωσορίζοντας τον Ουκρανό τού τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «προσέφερε τη στρατιωτική βοήθεια που μπορούσε να προσφέρει» και ταυτόχρονα εφάρμοσε «όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το σημαντικό κόστος που συνεπάγετο αυτό για την οικονομία μας», με τον λαό να πληρώνει κι αυτόν τον λογαριασμό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Τόνισε ακόμα ότι «άμεσος στόχος» της κυβέρνησης «είναι να συνεχίσουμε να σας παρέχουμε βοήθεια στη μάχη για την εδαφική σας ακεραιότητα», εξ ου και όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε επρόκειτο χθες να συζητήσουν «περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης των αμυντικών μας δεσμών και παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης προς την Ουκρανία σε αυτό το πολύ σημαντικό, το κρίσιμο στάδιο του πολέμου». «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», διαβεβαίωσε.

Ακολούθως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, κάνοντας έναν απολογισμό στην ουκρανική αντιπροσωπεία τόνισε ότι ήδη η ελληνική πλευρά έχει στείλει στο Κίεβο «3.870 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», όπως υπογράμμισε. Ανέφερε συγκεκριμένα «πυραύλους και εκτοξευτές "Stinger", ρουκέτες, πυρομαχικά πυροβολικού, φυσίγγια, καθώς και οχήματα μάχης BMP» που στάλθηκαν ήδη.

Διαβεβαίωσε ότι είναι παραπέρα «έτοιμα για μεταφορά» «άλλη μια παρτίδα BMP-1, ρουκέτες HE 73mm, πυρομαχικά πυροβολικού και φυσίγγια». Θύμισε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση «υποστηρίζει» την Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM) στην Ουκρανία. «Από αυτήν την άποψη, συμμετέχουμε ενεργά στην εκπαίδευση των στρατευμάτων σας, παρέχοντας έμπειρους στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε διάφορους τομείς, όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, άρματα μάχης "Leopard" και άλλα», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας άλλη μια πλευρά της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής.

Ο δε Ρέζνικοφ, με το πέρας των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, δήλωσε «βέβαιος ότι και αφού κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και τις διμερείς πλατφόρμες, και ειδικά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης, καθώς έχετε μεγάλη εμπειρία, ειδικά στη θάλασσα (...) και προσβλέπουμε σε αυτήν τη συνεργασία, θέλουμε τη στήριξή σας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ουκρανικού Ναυτικού, ξεκινώντας από τη διαδικασία αποναρκοθέτησης», επικαλούμενος την ανάγκη «εδραίωσης του καθεστώτος ασφαλείας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, καθώς άπτεται της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Μια τοποθέτηση που συνεπάγεται ανάπτυξη μονάδων του στόλου και προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού μια ανάσα από τις ρωσικές βάσεις στην περιοχή.

Εξάλλου, παράγοντες με γνώση του τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες τόνιζαν πως οι Ουκρανοί «ό,τι είναι ρωσικό το ζητάνε», άρα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, τους S-300, τα αντιαεροπορικά συστήματα TORM-1 και Osa-AK/AKM.

Ζητάνε επίσης το τσεχοσλοβακικής κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM -70, «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ. Θυμίζουμε ότι τουλάχιστον 2.100 ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε το ΚΚΕ.

Κατά τα φαινόμενα η κυβέρνηση παραπέμπει για ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων μετεκλογικά, άρα είναι άλλο ένα πεδίο όπου η «σταθερότητα» των κυβερνήσεών τους συνεπάγεται αστάθεια και ανασφάλεια για τον λαό.

Το «ανήκειν στο ΝΑΤΟ» γεννάει νέους κινδύνους

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτή γίνεται, και φουντώνει εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου. Αλλωστε ο ίδιος ο Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας προχθές σε Επιτροπή της Βουλής, τόνισε ότι «στο πλαίσιο του ανήκειν σε μία διεθνή συμμαχία, υπάρχει ένα πλέγμα υποχρεώσεων».

Εξ ου και ζητάνε αυτά και πολλά άλλα ακόμα. Χαρακτηριστικά, προχθές, μπροστά στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης(«αν και τι είδους εκπαίδευση έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα σε στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων; Τι άλλα όπλα και πυρομαχικά έχει ήδη στείλει η κυβέρνηση, πέραν όσων αποκάλυψε παλαιότερα το ΚΚΕ; Και τι άλλο έχει σκοπό να στείλει;»), ο υπουργός Αμυνας έδωσε μια πονηρή απάντηση:

«Δεν θα στείλει η Ελλάδα "Leopard 2A6" στην Ουκρανία» (ο ελληνικός στρατός έχει στην κατοχή του 170 «Leopard 2A6 HEL» συν 183 2A4, με τη χώρα να προβάλλει ως ο μεγαλύτερος χρήστης αρμάτων «Leopard 2» στον κόσμο). Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχουν μπει σε «συζήτηση» με τους Ουκρανούς και Αμερικανούς για τα «Leopard 1Α5».

Στο ελληνικό οπλοστάσιο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 501 τέτοιες μονάδες σε υπηρεσία (άλλα 50 «κανιβαλίστηκαν» προηγουμένως για ανταλλακτικά) και ήδη σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο έχουν φτιάξει κλίμα, προβάλλοντας την ικανότητα της ελληνικής πλευράς να καλύψει τα κενά στη διάταξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αλλωστε, αρμόδιοι παράγοντες, αναλύοντας τη χρησιμότητα του εν λόγω άρματος, σημειώνουν ότι αν και δεν είναι τόσο εξελιγμένο όσο το πιο σύγχρονο «Leopard 2», στα πεδία μάχης στην Ουκρανία τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη επιχειρήσεων Πεζικού, καθώς επίσης για εξουδετέρωση οχυρωματικών έργων και προσβολή κτιρίων ή θέσεων Πεζικού, επομένως ως όπλα τα «Leopard 1» κρίνονται επαρκή. Μια επιχειρησιακή αξιολόγηση, βέβαια, που επιβεβαιώνει πόσο απαραίτητα είναι και για την ελληνική Αποτροπή και Αμυνα, κόντρα στη γνωστή προπαγάνδα που αρχίζει να εμφανίζεται για να στρώσει έδαφος, περί «παλαιωμένων» μέσων, που «κάθονται στις αποθήκες» κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει με τους Γερμανούς την αποστολή «Leopard 1» στο Κίεβο, υπό την αίρεση ότι θα παραλάβει από τη Γερμανία, προς αντικατάσταση, ΤΟΜΑ τύπου «Marder» συν το στήσιμο στη Θεσσαλονίκη μιας γραμμής συντήρησης - συμπαραγωγής «Leopard » του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού «Kraus - Maffei - Wegman».

Σκοπός τους να «πουλήσουν» στο εσωτερικό από τη μία ότι αναβαθμίζουν το ελληνικό οπλοστάσιο, με ΤΟΜΑ ήδη εκσυγχρονισμένα από τους Γερμανούς, και από την άλλη ότι δήθεν φέρνουν την «ανάπτυξη», δημιουργώντας πρόσθετες θέσεις εργασίας. Αποσιωπούν όμως το κύριο, ότι η χώρα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο μάτι του κυκλώνα μιας ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που όχι απλά δεν έχει τέλος, αλλά ολοένα και οξύνεται, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον λαό.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο υπουργός είπε στη Βουλή πως η κυβέρνηση «έχει στείλει κάποια BΜP, πρέπει να στείλει και κάποια άλλα». Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους Γερμανούς, η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει ήδη 30 τεθωρακισμένα άρματα μάχης BMP-1 στο Κίεβο, ενώ έχει συμφωνήσει να στείλει τουλάχιστον άλλα 10.

«Εχει στείλει πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων. Αν έχουμε δυνατότητες από το πλεόνασμα θα συνδράμουμε (...) Δίνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός, σε μια θέση κυριολεκτικά απαράδεκτη.

Αλλωστε, έμπειρα στελέχη του χώρου λένε σχετικά στον «Ριζοσπάστη» ότι «όρος "πλεόνασμα" δεν υφίσταται σε ό,τι αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις και την Αμυνα της χώρας». «Δεν υπάρχει "περίσσευμα" εύχρηστων πυρομαχικών. Ολα είναι χρήσιμα και επιχειρησιακά. Δεν περισσεύει ούτε φυσίγγι», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα φέρνουν την περίπτωση των τουλάχιστον 60 αντιαεροπορικών πυραύλων «Stinger», που - όπως αποκάλυψε το ΚΚΕ - η κυβέρνηση έστειλε στο Κίεβο. «Αντικαταστάθηκαν; Από πού; Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι σήμερα στην παγκόσμια αγορά», επιμένουν, επιβεβαιώνοντας ότι στον βωμό των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών αποδυναμώνεται η άμυνα της χώρας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου