Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Στο κέντρο της Μπαχμούτ έχουν φτάσει οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους φιλορώσους


Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλησιάσει πολύ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της Μπαχμούτ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να υποχωρούν στο δυτικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής ηγέτης του Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν.

«Στην κατεύθυνση της Αρτιομόφσκ (ρωσική ονομασία της Μπαχμούτ) […] αυτή τη στιγμή, [ρωσικές] δυνάμεις έχουν έρθει σχεδόν ακριβώς δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ο εχθρός αναγκάζεται να υποχωρήσει στις προηγουμένως προετοιμασμένες θέσεις στο δυτικό τμήμα [της πόλης]», είπε ο Πουσίλιν στη ρωσική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες μάχες στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον Πουσίλιν, οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε μία «σχεδόν συνεχή επίθεση» και κατέλαβαν οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πόλη.

Νωρίτερα χθες, ο ιδρυτής της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε ότι το βράδυ της Κυριακής η ρωσική σημαία υψώθηκε στο δημαρχείο της Μπαχμούτ.

Η Μπαχμούτ βρίσκεται στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα του Ντονιέτσκ και είναι σημαντικός κόμβος μεταφοράς για τις προμήθειες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς. Σφοδρές μάχες για την πόλη είναι σε εξέλιξη.

Ο Γιαν Γκαγκίν, στρατιωτικός σύμβουλος του Πουσίλιν, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η πόλη είχε πρακτικά αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν εκεί ήταν υπό τον έλεγχο του ρωσικού πυροβολικού. Νωρίτερα είχε πει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έλεγχαν περίπου το 70% της πόλης.

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι η άμυνα της πόλης θα ενισχυθεί, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι έχει πει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν θα παραδώσουν την Μπαχμούτ και θα πολεμήσουν γι' αυτήν όσο μπορέσει.

Άλλα 2,6 δισ. δολάρια για όπλα από τις ΗΠΑ

Πηγή: Associated Press

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, εκτιμώμενης αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πυραύλους Patriot και πυρομαχικά πυροβολικού.

Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν άμεσα στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά αξίας 500 εκατ. δολαρίων, ενώ τα υπόλοιπα 2,1 δισ. δολάρια αφορούν παραγγελίες στην αμυντική βιομηχανία, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου του Πενταγώνου.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν επίσης πυραύλους για τους εκτοξευτές HIMARS, πυρομαχικά διαφόρων τύπων και ανταλλακτικά για οπλικά συστήματα.

Το νέο πακέτο ανεβάζει σε 35,1 δισεκατομμύρια δολάρια την αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Εξάλλου, σύμφωνα με το TASS, από τις αρχές Απριλίου, η Ουκρανία είχε λάβει 57 από τα 293 άρματα μάχης που οι δυτικές χώρες είχαν δεσμευτεί να παραδώσουν το 2023. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες παραδόσεις έχουν γίνει από τη Γερμανία, η οποία παρείχε 18 άρματα μάχης Leopard. Συνολικά, η Γερμανία σχεδιάζει να παραδώσει περισσότερα από 150 άρματα μάχης στην Ουκρανία από κοινού με τη Δανία και την Ολλανδία.

Η Βρετανία, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία έχουν επίσης παραδώσει τα άρματα μάχης που υποσχέθηκαν. Οι ΗΠΑ, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ισπανία και η Φινλανδία έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για την παράδοση 58 αρμάτων μάχης. Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει ακόμη αναφορές που να επιβεβαιώνουν την παράδοσή τους στην Ουκρανία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου