Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Καμιά «προοπτική» για τον λαό από το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προεκλογική φιέστα για τα «έργα και τις ημέρες» της στην οικονομία έστησε χτες η κυβέρνηση, με τίτλο «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική», με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του προέδρου του Γιούρογκρουπ, με τον οποίο προηγουμένως είχαν συνάντηση, και κυβερνητικών στελεχών.

Τα όσα είπε εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης - και κυρίως τα όσα δεν είπε και διαβάζει κανείς με ευκολία «ανάμεσα στις γραμμές» - επιβεβαιώνουν ότι ο λαός μόνο χαμένος έχει να βγει από τη «σταθερότητα» της όποιας επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Τι είπε λοιπόν;

  • Είπε πως «η Ελλάδα εφόσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα, θα συνεχίσει την πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους».

Δεν είπε όμως ότι ο «εθνικός στόχος» που μοιράζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, αφορά το κεφάλαιο που θέλει την πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό, αλλά για τους εργαζόμενους «μεταφράζεται» σε νέα ολομέτωπη επίθεση, με «προαπαιτούμενα» μεταξύ άλλων την «κωδικοποίηση» και επέκταση της αντεργατικής νομοθεσίας, την επέλαση στα σπίτια του λαού με πλειστηριασμούς και εκβιασμούς, τις «μεταρρυθμίσεις» στην αστική Δικαιοσύνη, ώστε με γρηγορότερους ρυθμούς να υλοποιούνται τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, τις νέες αντιδραστικές αλλαγές σε μια σειρά τομείς όπως της Υγείας, για να «τρέξει» παραπέρα η εμπορευματοποίηση που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά «γεννά ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν είπε και ότι η μείωση του «δημόσιου χρέους» σημαίνει νέα μνημόνια διαρκείας για τον λαό, με το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα» κ.τ.λ., για να ξεκοκαλίζουν τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και των παχυλών κρατικών επιδοτήσεων οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να συνεχίσουν τα πάνω από 7 δισ. που «ρέουν» για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

  • Είπε ότι «μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους», ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε «ευέλικτη και αναπτυξιακή φορολογική πολιτική ...χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία» και ότι «ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μου, το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση».

Δεν είπε βέβαια... για ποιους μείωσε τους φόρους. Οτι πήρε δηλαδή τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που π.χ. μείωσε τους φόρους για τα μερίσματα των καπιταλιστών από το 15% στο 10%, και τους μείωσε κι άλλο, στο 5%. Δεν είπε ότι συνέχισε και εμπλούτισε το «οπλοστάσιο» των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές με το αφορολόγητο πετρέλαιο, οι τράπεζες με τους αναβαλλόμενους φόρους, οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοκατασκευαστές και βέβαια οι ενεργειακοί και άλλοι όμιλοι. Κάπως έτσι προκύπτει και η «κολλημένη βελόνα» διαχρονικά στη φοροληστεία του λαού, η οποία ξεπερνάει τα 56 δισ. τον χρόνο, με τον λαό να πληρώνει πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, να ματώνει για να απολαμβάνει φοροασυλία το κεφάλαιο.

Δεν είπε και ότι μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όχι μόνο απορρίπτουν τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος και τις σχετικές προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ σε Ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα και βασικά είδη, αλλά φόρτωσαν και άλλα «πράσινα» χαράτσια στον λαό. Ενώ μαζί μοιράζονται τον στόχο των «υπερπλεονασμάτων» για τη νέα χρονιά και της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», που σημαίνει νέες αιματηρές θυσίες και περικοπές.

Αλλωστε, τα παραμύθια περί πρωτογενούς πλεονάσματος από την «ανάπτυξη» ξεγυμνώνονται από την ίδια την πραγματικότητα: Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, τα φορολογικά έσοδα του αστικού κράτους «υπεραποδίδουν», πάνω ακόμα και από τους στόχους του προϋπολογισμού (π.χ. το πρώτο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη ήταν αυξημένα κατά 1,245 δισ. ευρώ ή 14,2% έναντι του στόχου), ακριβώς επειδή το γδάρσιμο του λαού από την ακρίβεια συνοδεύεται και από απογείωση των έμμεσων φόρων που η κυβέρνηση αρνείται να «ακουμπήσει», για να μην πειράξει «σεντ» από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Είπε ότι «τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καλύψει απώλειες στο μέσο εισόδημα, έχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές μας», ότι δημιουργήθηκαν 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ότι αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός τρεις φορές.

Δεν είπε ότι για την εκτίναξη «επενδύσεων» και κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, μόνο το 2022 που η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη «κάλπαζε», με ρυθμό 5,9%:

-- Ενας στους πέντε μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα είχε μισθό κάτω ή ίσο με τον κατώτατο μισθό, ενώ έξι στους δέκα εργαζόμενους ήταν κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά! Οτι ο μέσος μισθός αυξήθηκε σε μια χρονιά 5% και ο πληθωρισμός 10%, ενώ αναλογικά είναι πίσω και από το 2012!

-- Οτι μετά από «τρεις αυξήσεις» ο κατώτατος μισθός είναι... 30 ευρώ πάνω από ό,τι πριν μια δεκαετία, την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει. Και οι αυξήσεις γίνονται με τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, δηλαδή με Υπουργική Απόφαση, με παγωμένες τριετίες και τις ΣΣΕ σμπαραλιασμένες.

-- Οτι οι απολύσεις πέρυσι έφτασαν τα 2,5 εκατομμύρια, ότι δηλαδή για κάθε μισθωτό στη διάρκεια του έτους αντιστοιχεί τουλάχιστον μία απόλυση. Οτι το 52,64% των νέων προσλήψεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ ακόμα και από τις προσλήψεις «πλήρους απασχόλησης», ένα σημαντικό μέρος τους είναι «ορισμένου χρόνου», δηλαδή έχουν ημερομηνία λήξης, που σημαίνει ότι ο μισθωτός ξαναγυρίζει μετά από μερικούς μήνες στις στρατιές των ανέργων.

Αυτά είναι μερικά μόνο απ' όσα με τους νόμους των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν το έδαφος για την «εκτίναξη» των κερδών και επενδύσεων, που βασίζονται πάντα στην ένταση της εκμετάλλευσης. Με βάση τα παραπάνω, ο λαός ήταν στο καναβάτσο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν κέρδη 10 δισ., με τους μετόχους μόνο για πέρυσι να μοιράζουν μερίσματα 2,6 δισ.!

Κι όντως καμία «εξαίρεση» από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν ήταν η ελληνική οικονομία, όπως είπε ο πρωθυπουργός: Κι εκεί πέρυσι οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 9% φέτος, ενώ την ίδια περίοδο τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν μέχρι και 6,5%!

  • Είπε ότι «όλες οι τράπεζες είναι απόλυτα θωρακισμένες από διεθνείς αναταράξεις» και ότι «έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια», ότι «το 45% των κόκκινων δανείων έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό».

Δεν είπε βέβαια ότι για να έχουν οι τραπεζίτες 4,2 δισ. κέρδη μόνο την περσινή χρονιά και «υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια» οι τράπεζες, ο λαός καλείται να γονατίσει, με τα χρέη να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του.

Με τους δανειολήπτες να δίνουν κάθε τρεις μήνες άλλη μια δόση, κοντά 4 δόσεις παραπάνω τον χρόνο για τα στεγαστικά και άλλα δάνεια, από την εκτόξευση των επιτοκίων και την κυβέρνηση να τους εμπαίζει ανακοινώνοντας μέτρα όπως μερικές επιδοτήσεις όσο το... 50% της αύξησης, για κάπου 10 χιλιάδες δανειολήπτες. Ο ίδιος άλλωστε ο πρωθυπουργός έλεγε προ ημερών πως η άλλη όψη των βαρών που πληρώνουν τα χρεωμένα νοικοκυριά είναι οι ενισχυμένες τράπεζες.

Με 70 χιλιάδες σπίτια στο σφυρί του πλειστηριασμού, μόνο για φέτος, με βάση τα όσα κατάπτυστα έχουν νομοθετήσει ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την «απαλλαγή» και κερδοφόρα αξιοποίηση των «κόκκινων» δανείων, που κατά τ' άλλα έχουν και το θράσος να παρουσιάζουν... στεγαστική πολιτική.

Οσο για τις «απόλυτα θωρακισμένες τράπεζες», πέρα από τις μεγάλες κουβέντες χωρίς αντίκρισμα, δεν κρύβεται με τίποτα ούτε ότι η επόμενη καπιταλιστική κρίση «καραδοκεί», ούτε ότι η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους για να φορτώσουν και τα επόμενα «σπασμένα» στον λαό, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

  • Είπε - χωρίς ντροπή - ότι η κυβέρνηση «κατάφερε και αντιμετώπισε, περιόρισε τις επιπτώσεις και από την εισαγόμενη κρίση ακρίβειας. Ο πληθωρισμός μειώνεται, πιστεύω ότι έχουμε δει πια τα χειρότερα» και ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει η αναγνώριση» ότι ο πληθωρισμός σήμερα στην Ελλάδα είναι 5,4%, «κάτω από το 7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Λίγο ακόμα δηλαδή και η κυβέρνηση θα ζητήσει και «ευχαριστώ»!

Τα λέει αυτά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που η ακρίβεια τους «καταπίνει» πάνω από δύο μισθούς τον χρόνο. Σε εκείνους που δίνουν το 80% του εισοδήματός τους σε διατροφή και ενοίκιο! Που μόνο το πρώτο δίμηνο έχασαν πάνω από 1,5 δισ. από τις καταθέσεις τους για τα απολύτως βασικά, που μείωσαν την αγορά τροφίμων κατά 55%, τα υπόλοιπα είδη πρώτης ανάγκης 65% και 6 στους 10 αδυνατούν να κάνουν ακόμα και μια βδομάδα διακοπές τον χρόνο... Ενώ χτες που τα έλεγε αυτά, ανακοινωνόταν ότι οι αυξήσεις στα τρόφιμα «τρέχουν» με 15% και τα καύσιμα έπαιρναν πάλι την ανηφόρα...

Λέει ότι τάχα «περιόρισε» τις επιπτώσεις με τα διάφορα pass και τα «καλάθια καπαμά», αλλά δεν λέει ότι αυτά τα ελάχιστα όχι μόνο δόθηκαν με κριτήριο να θωρακίσουν τα κέρδη και τους τζίρους ενεργειακών ομίλων, σουπερμαρκετάδων κ.τ.λ., όχι μόνο εξανεμίστηκαν πριν καν ανακοινωθούν, αλλά και ότι τα πήρε από την άλλη τσέπη του λαού με την «υπεραπόδοση» των φορολογικών εσόδων και των περικοπών και με τα νέα δάνεια που φορτώνονται τώρα στον λαό. Ενώ ακόμα και αυτά τα ελάχιστα τους επόμενους μήνες «κόβονται μαχαίρι», με βάση και τις Οδηγίες της ΕΕ που συμμερίζονται όλα τα αστικά κόμματα για την «επιστροφή σε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική».

Αλλωστε, όσες αστειότητες περί «εισαγόμενης ακρίβειας» και «ακρίβειας που είναι πίσω» κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση, δεν κρύβεται με τίποτα ότι ο λαός πληρώνει τώρα πολύ ακριβά: Την «επεκτατική πολιτική» και το «φτηνό χρήμα» που παρουσιάστηκε απ' όλα τα αστικά κόμματα τα προηγούμενα χρόνια ως «πανάκεια» και τελικά αποδείχτηκε ότι ήρθε να θωρακίσει τα κέρδη των ομίλων, στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό, τώρα και με τα μέτρα «αποπληθωρισμού». Τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που κλιμακώνεται και συνολικά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που έχουν όλοι «κορόνα στο κεφάλι» τους. Τα υποτιθέμενα «ατού» της καπιταλιστικής οικονομίας, τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και την «εξωστρέφεια». Την περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» που για τον λαό σημαίνει ενεργειακή φτώχεια και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα.

Ολα αυτά δηλαδή που βρίσκονται γραμμένα «χαρτί και καλαμάρι» στο πρόγραμμα της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και που θα εφαρμόσει η όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου