Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Υπόσχεται ξανά προστασία της λαϊκής κατοικίας ενώ έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς!


Μάλλον σε λωτοφάγους απευθύνονται οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ...προστασία της λαϊκής κατοικίας όταν επί ημερών της διακυβέρνησης του νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds και ποινικοποίησε, με ιδιώνυμο αδίκημα, τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών!

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα δάνεια» και το ιδιωτικό χρέος, παρουσιάζοντας επί της ουσίας έναν νέο «νόμο Κατσέλη», τον οποίο ως κυβέρνηση είχε αλλάξει προς το χειρότερο... Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει «άρτια επεξεργασμένη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «θα μπουν κανόνες στη λειτουργία των fund, με εξασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης για τις δραστηριότητες τους», δηλαδή ναι στα «κοράκια» των «κόκκινων» δανείων αλλά με κανόνες! Αλλωστε δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό αφού ως κυβέρνηση ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds με τους νόμους 4354/2015 και 4389/2016. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «στόχος είναι η συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με τη διαδικασία να περιλαμβάνει το εξωδικαστικό στάδιο και την προσφυγή στη δικαστική οδό. Και είναι «γα την πρώτη κατοικία, το ακίνητο να χρησιμεύει ως κύρια κατοικία ή εν δυνάμει κύρια κατοικία. Για την επαγγελματική στέγη, το ακίνητο να χρησιμεύει ως φορολογική και πραγματική έδρα άσκησης κύριας επαγγελματικής δραστηριότητας. Για την αγροτική γη, το ακίνητο να ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη».

Μιλά και πάλι για «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» καθώς σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις προϋποθέσεις της ρύθμισης είναι «το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη να μην ξεπερνάει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% και η αντικειμενική αξία του ακινήτου - για να ενταχθεί στη ρύθμιση - να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.» Με αυτή την έννοια τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή τα όρια της εξαθλίωσης, είχε τροποποιήσει προς το χειρότερο την προηγούμενη τσεκουρωμένη οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ανέφερε ακόμα ότι «η πρώτη ενέργεια θα είναι να προχωρήσουμε αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας...» - όταν ως κυβέρνηση ψήφισε τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που διευκολύνει τις μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κάθε είδους, και φυσικά καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά και την «αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των πλειστηριασμών».

Η ιστορία καταγράφει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τους πλειστηριασμούς και η ΝΔ κάνει τις εξώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου