Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Ενεργότερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης

«Ενα το κρατούμενο» της όποιας επόμενης κυβέρνησης είναι η ενεργότερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι παραφυάδες τους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, όπως δείχνουν και οι συνεχείς συνεννοήσεις με τους Ευρωατλαντικούς, ενόψει και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη.

Χαρακτηριστικά, την Τρίτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ολλανδό ναύαρχο Rob Bauer.

Θυμίζουμε, μόλις μία μέρα πριν γινόταν τηλεδιάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής, όπου οι αρχηγοί Αμυνας ενημερώθηκαν από τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανό στρατηγό Chr. Cavoli, για την πρόοδο υλοποίησης της επιχειρησιακής σχεδίασης πάνω στη λεγόμενη Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου, δόγμα πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Επισήμως, Φλώρος και Bauer συζήτησαν τα θέματα που θα εξεταστούν στην επερχόμενη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στις 10/5 στις Βρυξέλλες. Επιπρόσθετα, συζήτησαν θέματα όπως «η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια», ενώ αναφέρθηκαν και στην επικρατούσα κατάσταση αστάθειας στο Σουδάν και στις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του ΓΕΕΘΑ, η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει ήδη στο Κίεβο 3.870 τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», ρουκέτες, πυρομαχικά πυροβολικού, φυσίγγια, καθώς και οχήματα μάχης BMP. Ηταν εξάλλου «έτοιμα για μεταφορά» άλλη μια παρτίδα BMP-1, ρουκέτες HE 73mm, πυρομαχικά πυροβολικού και φυσίγγια. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση «υποστηρίζει» την Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAM) στην Ουκρανία, παρέχοντας έμπειρους στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε τομείς όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά και ο χειρισμός αρμάτων «Leopard».

Παραπέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, Ουκρανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν βάλει αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση εκατό αρμάτων μάχης «Leopard 1Α5» στον Ζελένσκι και την κυβέρνηση του Κιέβου. Θέμα που η κυβέρνηση της ΝΔ το «συζητά» και το «τρέχει», με την πλάτη «ζεσταμένη» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πασχίζει κι αυτός με τη σειρά του για τα ευρωατλαντικά εύσημα ως εφαλτήριο για άλλη μια «φορά» αστικής διαχείρισης, όπως δείχνει και η πρόσφατη συνάντηση Σολτς - Τσίπρα. Εξ ου και με κάθε αφορμή θυμίζει στους Ευρωατλαντικούς το πώς φρόντισε να καλυφθούν όλες οι «υποχρεώσεις» της χώρας προς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εξάλλου, οι Ουκρανοί ζητούν από το ελληνικό οπλοστάσιο και επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 (από τα 40 που έχει ήδη συμφωνήσει να στείλει η ελληνική κυβέρνηση), τους S-300, τα αντιαεροπορικά συστήματα TORM-1 και Osa-AK/AKM. Ζητάνε επίσης το τσεχοσλοβακικής κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70, «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ. Θυμίζουμε, δε, ότι τουλάχιστον 2.100 ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε το ΚΚΕ.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, περιγράφοντας τον ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που επιδιώκουν για το ελληνικό στράτευμα, ο Φλώρος επισήμανε τον «πρωταγωνιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παγίως υποστηρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», υπογραμμίζοντας τη «συνεισφορά της Χώρας στη Συμμαχία για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής».

Μια μέρα νωρίτερα, άλλωστε, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής τόνιζε τις «δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Συμμαχία και στην επιχειρησιακή ικανότητα των Χερσαίων και Ναυτικών Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (Special Operations Land Task Group - SOLTGs και Special Operations Maritime Task Group - SOMTGs), ώστε να είναι ικανά να δρουν άμεσα και αποφασιστικά για την Αποτροπή και την Αμυνα του ΝΑΤΟ», με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας, όσο κλιμακώνεται η κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αλλά και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

Διόλου τυχαία, όπως τονίζουν και στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, «η εφαρμογή της Στρατηγικής DDA σημαίνει ότι τα ΝΑΤΟικά και τα εθνικά στρατιωτικά σχέδια θα αφομοιωθούν πιο στενά από ποτέ», κάνοντας ακόμα πιο καθαρή τη στοίχιση των εθνικών σχεδίων στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας.

Σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη το «INTEGRITY»

Στο μεταξύ, «απλώνεται» η δραστηριότητα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Βόρεια Ελλάδα και το επόμενο διάστημα. Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που είχε γεμίσει τις προηγούμενες βδομάδες με πολεμικό υλικό του αμερικανικού στρατού το οποίο κατευθύνεται προς τη μεθόριο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, αναμένεται να δέσει ακόμη ένα μεγάλο μεταγωγικό πλοίο των ΗΠΑ μέσα στον Μάη, το οποίο στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το «ARC INTEGRITY» θα δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στις 12 Μάη και στη Θεσσαλονίκη στις 16 Μάη, πριν αναχωρήσει για το Σαουθάμπτον. Το πλοίο θα φορτώσει στρατιωτικό υλικό από λιμάνια της Ν. Καρολίνας και της Βαλτιμόρης στις 24 και 26 Απρίλη αντίστοιχα, και με ενδιάμεσο σταθμό στις 10 Μάη το λιμάνι του Μπαρ στο Μαυροβούνιο θα κατευθυνθεί στα ελληνικά λιμάνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο πλοίο μεταφέρθηκαν τον Φλεβάρη μεταξύ άλλων από το Τσάρλστον 60 οχήματα μάχης «Bradley» στη Γερμανία με τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου