Δημοσιεύεται η εργασία του Β. Ι. Λένιν «Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής εξουσίας». Σε αυτή, έγραφε μεταξύ άλλων: «Το πρώτο καθήκον κάθε κόμματος του μέλλοντος είναι να πείσει την πλειοψηφία του λαού για την ορθότητα του προγράμματος και της τακτικής του… Το δεύτερο καθήκον του Κόμματός μας ήταν η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και η καταστολή της αντίστασης των εκμεταλλευτών… Στην ημερήσια διάταξη μπαίνει τώρα σαν άμεσο καθήκον, που αποτελεί την ιδιομορφία της σημερινής στιγμής, ένα τρίτο καθήκον - το καθήκον να οργανωθεί η διοίκηση της Ρωσίας… Τώρα έγινε. Εμείς, το Κόμμα των μπολσεβίκων, πείσαμε τη Ρωσία. Αποσπάσαμε τη Ρωσία από τους πλούσιους για τους φτωχούς, από τους εκμεταλλευτές για τους εργαζόμενους. Τώρα πρέπει να διοικήσουμε τη Ρωσία....
Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία ένα σοσιαλιστικό κόμμα κατόρθωσε να αποπερατώσει σε γενικές γραμμές το έργο της κατάκτησης της εξουσίας και της καταστολής των εκμεταλλευτών, κατόρθωσε να φτάσει άμεσα στο καθήκον της διοίκησης. Πρέπει να φανούμε άξιοι εκτελεστές αυτού του πολύ δύσκολου (και πολύ ευγενικού) καθήκοντος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι για να πετύχουμε στο έργο της διοίκησης χρειάζεται εκτός από την ικανότητα να πείσουμε, εκτός από την ικανότητα να νικήσουμε στον εμφύλιο πόλεμο, ή ικανότητα να οργανώνουμε πρακτικά. Αυτό είναι το πιο δύσκολο καθήκον, γιατί πρόκειται να οργανωθούν με καινούριο τρόπο οι πιο βαθιές, οι οικονομικές βάσεις της ζωής πολλών Δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι αυτό είναι το πιο ευγενικό καθήκον, γιατί μόνο ύστερα από την εκπλήρωσή του (στις κύριες και βασικές γραμμές) θα μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία έγινε όχι απλώς σοβιετική, αλλά και σοσιαλιστική δημοκρατία…»
Β. Ι. Λένιν «Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής εξουσίας»
Η συνθήκη ειρήνης του Μπρεστ, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σοβιετική Ρωσία την άνοιξη του 1918, έδοσε στη Σοβιετική Δημοκρατία ένα χρονικό περιθώριο για να ανασάνει και της επέτρεψε να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της στην ειρηνική οικονομική και πολιτιστική οικοδόμηση.
Μετά τη νίκη της Μεγάλης Οχτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης στις
25 του Οχτώβρη (7 του Νοέμβρη) 1917, μεγάλης κλίμακας επαναστατικοί
μετασχηματισμοί συντελέστηκαν στη χώρα: το αστικό κράτος καταργήθηκε, η γη, οι
μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι σιδηρόδρομοι και οι τράπεζες
εθνικοποιήθηκαν, και οι αποφασιστικοί τομείς της οικονομίας πέρασαν στα χέρια
του σοσιαλιστικού κράτους. Ήταν μια περίοδος που η προλεταριακή επανάσταση είχε
σαρώσει θριαμβευτικά ολόκληρη τη χώρα.
Το καθήκον τώρα ήταν να τεθούν οι βάσεις μιας νέας, σοσιαλιστικής κοινωνίας, κι έτσι τον Απρίλη του 1918 ο Λένιν έγραψε Τα άμεσα καθήκοντα της σοβιετικής εξουσίας, στα οποία διατύπωνε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το ξεκίνημα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σχέδιο που βασιζόταν σε μια ολόπλευρη εκτίμηση της διεθνούς και εσωτερικής θέσης της χώρας εκείνη την περίοδο.
Η θέση αυτή ήταν εξαιρετικά περίπλοκη: η Σοβιετική Δημοκρατία, που είχε συμπληρώσει μονάχα τέσσερις μήνες ζωής (Οχτώβρης 1917 - Μάρτης 1918), ήταν περικυκλωμένη από εχθρικά ιμπεριαλιστικά κράτη ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος συνεχιζόταν ακόμα ο πόλεμος και η εξουσία της αστικής τάξης είχαν αφήσει στη νεαρή Δημοκρατία βαριά κληρονομιά οικονομικής αποδιοργάνωσης, ανεργίας και πείνας, η μικροαστική χαλάρωση και η αναρχία κυριαρχούσαν στη χώρα και η εθνική οικονομία είχε υπονομευτεί. [...] (Από την έκδοση)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου