Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Τι έλεγαν τα «γεράκια» των αγορών, το ΝΑΤΟ και οι τραπεζίτες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;


Το ότι η κάθε επόμενη κυβέρνηση είναι χειρότερη για τον λαό από την προηγούμενη το πιστοποιεί, πάνω απ' όλα, το γεγονός ότι στους αντιλαϊκούς νόμους που παρέλαβε προσθέτει νέους. Απ' αυτήν την άποψη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ 2015 - 2019 ήταν η χειρότερη έως τότε, διότι έχοντας παραλάβει δύο μνημόνια και μερικές χιλιάδες εφαρμοστικούς νόμους, στη θητεία της πρόσθεσε ένα ακόμα μνημόνιο και εκατοντάδες ακόμα εφαρμοστικούς.

Για τους ίδιους αυτονόητους λόγους η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ήταν χειρότερη από την προηγούμενη, γι' αυτό και το ΚΚΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην άγρια πολιτική της. Δεν είναι δύσκολο, επομένως, να φανταστεί κανείς πώς θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Επειδή όμως τα στελέχη και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ βαρυστομάχιασαν προεκλογικά με αυτές τις αυταπόδεικτες αλήθειες, θεωρώντας ότι η δική τους κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ ήταν κάτι σαν ...φιλολαϊκό διάλειμμα στο αντιλαϊκό «σίκουελ» της κυβερνητικής εναλλαγής, εμείς αφήνουμε να μιλήσουν γι' αυτήν την κυβερνητική θητεία οι καθ' ύλην αρμόδιοι, όσοι δηλαδή πρωταγωνίστησαν στις επαφές και στα παζάρια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλή ανάγνωση...


ΣΟΪΜΠΛΕ: «Η προσφορά του αξιοσημείωτη»

Δεν μπορεί να μην ξεκινήσεις από τον Σόιμπλε.

Το 2022 σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός της Γερμανίας, ο τρισκατάρατος κατά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει:

«Ο Τσίπρας με την προκήρυξη νέων εκλογών (σ.σ. τον Σεπτέμβριο του 2015) έκανε ένα θαρραλέο βήμα και απέσπασε ξανά μία πλειοψηφία για την αντίθετη πολιτική από εκείνη με την οποία είχε εκλεγεί. Ηταν αξιοσημείωτη η προσφορά του, η οποία διευκόλυνε τη διάδοχη κυβέρνηση στη διαμόρφωση της βάσης για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αυτό αξίζει να αναγνωριστεί».

Τι εννοεί ως «αξιοσημείωτη προσφορά» ο Σόιμπλε; Μα το γεγονός ότι ο Τσίπρας αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2015 ψήφισε το τρίτο μνημόνιο...

Απλά πράγματα...

ΤΡΑΜΠ: «Η δουλειά σου είναι καταπληκτική»

Ας συνεχίσουμε με κάτι άλλο...

Ντόναλντ Τραμπ. Το 2016 σε τηλεφωνική επικοινωνία, αφού έχει εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, λέει στον Τσίπρα: «Παρακολουθώ τη δουλειά που κάνετε. Εχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Είναι κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενης αποσταθεροποίησης».

Προφανώς εννοούσε όσα ακολούθησαν μέχρι το 2019 και συνεχίστηκαν μετά, δηλαδή το ότι η χώρα έγινε ένα απέραντο ορμητήριο του ΝΑΤΟ για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

Εκεί φαίνεται μπήκαν και οι βάσεις ώστε ο Τσίπρας στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ να κάνει εκείνο το αξέχαστο στριπτίζ ξεπλύματος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, λέγοντας σε ζωντανή σύνδεση ότι «ο Τραμπ είναι διαβολικά καλός»...

ΝΤΡΑΓΚΙ: «Εχεις κάνει σημαντική πρόοδο»

Το 2016 ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το «γεράκι των αγορών» όπως τον έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, κάνει μία ακόμα δήλωση αποθέωσης του Τσίπρα:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή».

Και προσθέτει ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο.

Τι εννοεί το ...γεράκι; Αυτό που κυνικά δήλωσαν τότε Τσίπρας - Τσακαλώτος, ότι δηλαδή οι σημερινοί 70άρηδες θα έχουν πεθάνει σε μερικά χρόνια και δεν θα «επιβαρύνουν» πλέον οικονομικά το σύστημα.

Αυτό ακριβώς δηλαδή που διατρέχει όλες τις «μελέτες» της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κ.λπ.) για τα ασφαλιστικά συστήματα, όπου τα «μοντέλα» που χρησιμοποιούν στις προβλέψεις τους αξιοποιούνται για τη νομιμοποίηση των αντιασφαλιστικών μέτρων που προτείνουν, για να είναι «βιώσιμο» το σύστημα.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ανώτατος των τροϊκανών

Το 2016, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο διεθνής Τύπος οργιάζει με εγκωμιαστικά σχόλια. Ξεχωρίσαμε το πιο χαρακτηριστικό της εποχής. Η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» χαρακτηρίζει τον Τσίπρα «τον ανώτατο των τροϊκανών», επισημαίνοντας ότι «βήμα - βήμα ο Ελληνας πρωθυπουργός υλοποιεί τα συμπεφωνημένα». Που είναι το τσάκισμα του λαού με φόρους, περικοπές, ακρίβεια και μισθούς στα τάρταρα...

Στο πλευρό του Τσίπρα εκείνη την περίοδο είναι και τα περίφημα «hedge funds», που όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής «είναι τα μοναδικά επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν να ρίξουν χρήμα στην Ελλάδα και να φέρουν την προσδοκώμενη ανάκαμψη».

Διεθνή παράσημα για τους πλειστηριασμούς

Το 2017 συνεχίζεται η αποθέωση από τον διεθνή Τύπο, αυτήν τη φορά για τους πλειστηριασμούς.

Σε ένα χαρακτηριστικό δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σημειώνεται πως «το γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να φτιάξει γέφυρα πάνω από τον Ρουβίκωνα, ανοίγοντας τον δρόμο για πλειστηριασμούς, είναι ίσως για κάποιους ειρωνικό, δεν παύει ωστόσο να είναι και λογικό και συνεπές. Αυτό το καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εισπράττουν χρέη πολιτών με κινητή και ακίνητη περιουσία, φτάνοντας μέχρι και σε πλειστηριασμούς. Κάτι που έμοιαζε αδύνατο είναι τελικά εφικτό...».

Λογικό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη για να περάσουν τα «κόκκινα» δάνεια στα funds και θέσπισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με τους οποίους βγάζουν το ψωμάκι τους τα «κοράκια» μέχρι και σήμερα...

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: «Απίθανη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ»

Το 2017 ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, αρθρογραφεί και την τιμητική της έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ...

Γράφει λοιπόν ένα ακόμα «γεράκι της αγοράς»: «Από το καλοκαίρι του 2015, διακόσια και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας, κάτι σχεδόν απίθανο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας... Ποια ευρωπαϊκή χώρα γνώρισε μια τέτοια προσαρμογή;».

Τα εύσημα που αποδίδονται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύουν ότι αποτελεί «το δέκα το καλό» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και σήμερα.

EUROWORKING GROUP: «Από καμία άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έγιναν τόσα»

«Με Τσίπρα - Τσακαλώτο όλα έγιναν πιο εύκολα».

Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το 2018, κάνοντας απολογισμό της θητείας του.

Λίγες μέρες μετά, ο πρέσβης των ΗΠΑ σε συνέντευξή του αποθεώνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την αφοσίωσή της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως και για τη «σημαντική πρόοδο σε ζητήματα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων».

Κερασάκι στην τούρτα εκείνων των ημερών του Φεβρουαρίου, αυτό που είπε ο επί 6ετία επικεφαλής του EuroWorking Group, Τ. Βίζερ:«Τα πράγματα, σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος, βελτιώθηκαν ανέλπιστα τον τελευταίο χρόνο... Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα με καμία άλλη κυβέρνηση».

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ που στάζουν μέλι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας την αποφασιστικότητά της στην προώθηση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.


ΜΕΡΚΕΛ: «Σας συγχαίρω, κύριε πρόεδρε»

Το 2018, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Τσίπρας λαμβάνει ένα ενδιαφέρον τηλεγράφημα από την Αγκελα Μέρκελ:

«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, το γεγονός ότι με τον συνάδελφό σας Ζόραν Ζάεφ επιτύχατε μια συμφωνία για ένα νέο όνομα αναφορικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί για μένα λόγο να χαρώ ιδιαίτερα.

Η συνεννόηση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ιστορική συμφωνία και συγχαίρω θερμά εσάς και τις κυβερνήσεις σας γι' αυτήν την επιτυχία.

Η Γερμανία θα συνοδεύσει την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας με μεγάλο ενδιαφέρον και θα τη στηρίξει έμπρακτα».

Η συμφωνία δηλαδή που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και για τους δύο λαούς είναι ...η χαρά της Μέρκελ.

Βέβαια, ο ίδιος ο Τσίπρας είχε δηλώσει για την Μέρκελ: «Είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και παρότι είναι στο κεντροδεξιό κόμμα είναι ανοιχτόμυαλη, όπως φάνηκε από τη στάση της στο Προσφυγικό».

***

Ενα είναι βέβαιο. Οτι με αυτές τις αποσκευές και τις συστάσεις στο βιογραφικό του, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και ανταγωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, «χειρότερη όλων των χειρότερων» για τον λαό.


Κ. Πασ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου