Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

«Μούφα» αντιπολίτευση ή καθημερινή αναμέτρηση μέσα και έξω απ' τη Βουλή;

Πανδημία: Όταν ο λαός πάλευε για την υγεία του, ο ΣΥΡΙΖΑ «έβαζε πλάτη» στην κυβέρνηση

Αν τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης και οι σημερινές του δεσμεύσεις ως διεκδικητή της επόμενης διακυβέρνησης φανερώνουν την κοινή στρατηγική του με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εξίσου διαφωτιστικά είναι και όσα έκανε ή δεν έκανε ως αντιπολίτευση.

Γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα μάλιστα «κουνάει και το δάχτυλο» στο ΚΚΕ επειδή τάχα δεν «αναλαμβάνει την ευθύνη του να φύγει η δεξιά», ήταν ο μεγαλύτερος «χορηγός» της.

Πράγματι, τέτοια αξιωματική «αντιπολίτευση» ούτε παραγγελιά να την είχε η κυβέρνηση της ΝΔ. Από τη μία, ψήφισε πάνω από τα μισά αντιλαϊκά της νομοσχέδια. Από την άλλη, μαζί της απέρριψε κάθε φιλολαϊκή πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού. Ταυτόχρονα, σε κάθε κρίσιμη στιγμή για τη λαϊκή πάλη, κάθε φορά που ο εργαζόμενος λαός ετοιμαζόταν να δώσει μια σκληρή μάχη απέναντι στην κυβέρνηση ή να κλιμακώσει τον αγώνα του, συναντούσε την ανοιχτή υπονόμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε φορά που η κυβέρνηση ένιωθε ζορισμένη, ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε να δηλώσει «παρών», να τη στηρίξει, στο όνομα της «κοινωνικής συνοχής».

* * *

Χαρακτηριστική ήταν η στάση του μέσα στην πανδημία. Οταν ο λαός ήταν αντιμέτωπος με μια καθημερινή τραγωδία, όταν έχανε δικούς του ανθρώπους, όταν αγωνιζόταν ενάντια στο έγκλημα που ήταν σε εξέλιξη, όταν φούντωνε η πάλη για μόνιμες προσλήψεις, για μέσα προστασίας των υγειονομικών και για επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο «πυροσβέστη» καλούσε τον λαό «να λογαριαστεί μετά». Δήλωνε «μορατόριουμ» με την κυβέρνηση, ζητούσε μέχρι και «συγκυβέρνηση» για την πανδημία, με ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής που θα διαχειριστεί το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.

Απ' την άλλη, το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του, μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα σήκωσαν το μεγάλο βάρος της οργάνωσης της πάλης. Με τη συμβολή του ΚΚΕ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη την Ελλάδα το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνταν καλύτερες οικονομικές συμφωνίες του κράτους με τους κλινικάρχες, μην τυχόν και χάσουν κανένα εκατομμύριο από τα κέρδη τους. Με την καθοριστική και ανυποχώρητη στάση του ΚΚΕ δεν πέρασαν οι απαγορεύσεις και η καταστολή, όπως στην Πρωτομαγιά και το Πολυτεχνείο το 2020.

Ποιος λοιπόν «στρίμωξε» την κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας τις βρώμικες μεθοδεύσεις της εκείνες τις κρίσιμες μέρες; Το ΚΚΕ που δεν έπαψε να είναι μαζί με τον λαό στους δρόμους ή ο ΣΥΡΙΖΑ που «έβαζε πλάτη»;

* * *

Αντίστοιχη ήταν και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση του βάρβαρου αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Μέσα σε λίγες μέρες έγιναν δύο πανεργατικές απεργίες, το ΚΚΕ σήκωσε το βάρος της αποκάλυψης στον λαό των πραγματικών στοχεύσεων του νόμου, οργάνωσε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα. Βοήθησε στη μεγάλη πανεργατική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα, μέλη του στοχοποιήθηκαν από την εργοδοσία επειδή πρωτοστάτησαν στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τις ίδιες μέρες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγραφαν ότι «όσο κόσμο κι αν έχει η απεργία, ο νόμος θα περάσει», και καλούσαν τους εργαζόμενους να αφήσουν τους δρόμους, να λουφάξουν στα σπίτια τους και να αναμένουν τις εκλογές για να καταδικάσουν τον νόμο. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι λίγες μέρες μετά, στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα του εκτρωματικού νομοσχεδίου. Από την επόμενη μέρα, κι ενώ τα σωματεία είχαν πάρει απόφαση να πετάξουν τον νόμο στα σκουπίδια, να μην τον εφαρμόσουν, κορυφαίοι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έτρεξαν σε μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, να αλλάξουν καταστατικά σωματείων, να υπονομεύσουν έναν μεγάλο αγώνα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

* * *

Ως «υπουργείο αντιπολίτευσης» ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλούργησε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, ειδικά κάθε φορά που κρινόταν ένα ακόμα βήμα στη βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Κάθε φορά που ψηφιζόταν στη Βουλή ένας σχετικός νόμος - σύμβαση, ο ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε με νόημα ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στον δικό του δρόμο. Η ΝΔ άλλωστε πήρε τη Στρατηγική Συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ και την «απογείωσε», προσθέτοντας και νέες βάσεις του θανάτου.

Ποιος ξεχνάει το όνειδος των βουλευτών των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που μαζί κάθισαν και χειροκρότησαν στη Βουλή τα φασιστικά αποβράσματα που εμφανίστηκαν με τον Ζελένσκι, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους απέναντι σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ; Ποιος ξεχνάει την από κοινού ψήφιση στην Ευρωβουλή του πολεμικού παραληρήματος για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία;

Μόνοι τους λοιπόν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό της αστικής τάξης, έσυραν και σέρνουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά στον βούρκο του πολέμου.

Και το ΚΚΕ, μαζί με όλο τον λαό, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πολεμική εμπλοκή, για να πάψει κάθε συμμετοχή, να κλείσουν οι βάσεις, να σταματήσει η μετατροπή λιμανιών, αεροδρομίων, ακόμα και ναυπηγείων, όπως της Ελευσίνας, σε ΝΑΤΟικές υποδομές. Μέλη και στελέχη του ΚΚΕ δέχθηκαν άγρια καταστολή, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Απρίλη του 2022. Κατέληξαν στα κρατητήρια, νοσηλεύονταν με χειροπέδες από άγριο ξυλοδαρμό των ΜΑΤ, εξέφρασαν όμως με κάθε τρόπο τη γνήσια αντίδραση του λαού μας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς.

* * *

Την τετραετία που πέρασε ο λαός, ό,τι κέρδισε και ό,τι καθυστέρησε, το κατάφερε με τον αγώνα του, με την πίεσή του από την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση. Απέναντί του βρήκε κυβέρνηση και αστικά κόμματα, εργοδοσία και άλλα επιτελεία. Τους ίδιους θα έχει απέναντί του και από τις 22 Μάη, γι' αυτό και δεν έχει τίποτα να αναμένει ούτε από τη ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή από τα συμπληρώματά τους. Για να τους στριμώξει ακόμα περισσότερο έχει μια επιλογή: ΚΚΕ δυνατό για να δυναμώσει ο ίδιος ακόμα πιο πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου