Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Δεν ψηφίζω κανένα από τα «συστημικά» κόμματα. Αυτήν τη φορά η ψήφος θα είναι σε κόμματα που δεν έχουν κυβερνήσει


Κάθε εργαζόμενος που δικαιολογημένα έχει μπουχτίσει από τη μαυρίλα που έφεραν στη ζωή του εδώ και χρόνια όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, έχει επιλογή: Να ψηφίσει το ΚΚΕ, να βγει όσο πιο δυνατό γίνεται από τις κάλπες της 21ης Μάη, αλλά και από όσες ακόμα στηθούν από τα κόμματα του κεφαλαίου.

Ολα τα άλλα κόμματα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μόνοι τους ή με συνεργασίες, αλλά και μεμονωμένα στελέχη τους είτε έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια, ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας μνημόνια και αντεργατικούς νόμους είτε τα έχουν στηρίξει. Εχουν δηλαδή βάλει «πλάτη» στην επίθεση που δέχεται ο λαός για να θωρακίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Τώρα, παραμονές των εκλογών και με το 30% τουλάχιστον του λαού να εκφράζει αποστροφή για τους κυβερνώντες, να λέει «κανένας απ' τους δύο», αρκετοί είναι όσοι τον καλούν να ξεχάσει ότι είναι κι αυτοί μέρος του συστήματος, ότι έχουν και οι ίδιοι κυβερνήσει, έχουν βάλει πλάτη στο αντιλαϊκό έργο των κυβερνήσεων.

Πόσο ας πούμε «αντισυστημικός» είναι ο Κ. Βελόπουλος, που ως βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. είχε στηρίξει τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. (κυβέρνηση Παπαδήμου) την περίοδο 2011 - 2012, ενώ μετά, επί μνημονιακής επίσης κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, διετέλεσε στέλεχος της ΝΔ. Αποχώρησε το 2015 για να φτιάξει στη συνέχεια την Ελληνική Λύση.

Πόσο «αντισυστημικός» είναι ο Γ. Βαρουφάκης και το κόμμα του ΜέΡΑ25; Ο ίδιος διετέλεσε - αφού παλιότερα ήταν σύμβουλος του Γ. Α. Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ - υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως βέβαια και τα άλλα στελέχη της ΛΑΕ με τα οποία σήμερα συνεργάζεται. Ολοι μαζί από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούλη του 2015 συνέβαλαν να στρωθεί το έδαφος για το 3ο μνημόνιο δουλεύοντας ψιλό γαζί τον λαό για την περίφημη έντιμη διαπραγμάτευση, τα μνημόνια που έγιναν «συμφωνία» και παρατάθηκαν τον Φλεβάρη του 2015, την τρόικα που έγινε «θεσμοί», το 70% των μέτρων των μνημονίων που ήταν τελικά θετικά και πάει λέγοντας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το δημοψήφισμα - απάτη τον Ιούλη.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την «κοινοβουλευτική συναίνεση», το ΜέΡΑ25 ψήφισε περίπου το 18% των νομοσχεδίων της ΝΔ για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ενώ αντίστοιχα η Ελληνική Λύση το 30%!

Ετσι άλλωστε εξηγείται και η ευκολία των «μεταγραφών» μεταξύ αυτών των κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 από τα 9 μέλη της αποχώρησαν 3, εκ των οποίων τα δύο πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο στο ΠΑΣΟΚ. Λίγες μέρες μετά την προκήρυξη εκλογών ο Κ. Βελόπουλος κατήγγειλε σχέδιο «αρπαγής» και εξαγοράς βουλευτών του από τη ΝΔ! Με αποτέλεσμα δύο βουλευτές να διαγραφούν από το κόμμα του. Η εικόνα «κινούμενης άμμου», η ευκολία μεταπήδησης στελεχών από το ένα κόμμα στο άλλο, έτσι που οι ψηφοφόροι τους να μην ξέρουν ψηφίζοντάς τα πού θα καταλήξει η ψήφος τους την επόμενη μέρα των εκλογών, είναι εξηγήσιμες γιατί τελικά τα προγράμματά τους είναι «συνθέσιμα».

Η μόνη λοιπόν αντισυστημική ψήφος είναι αυτή που πηγαίνει στο κόμμα που εκφράζει σταθερά στην πράξη την αντιπαράθεσή του στο σύστημα, στο κράτος του, στις κυβερνήσεις του, ανεξάρτητα από το πώς αυτές λέγονται. Που η εναντίωσή του στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι κούφια λόγια και διακηρύξεις στον αέρα αλλά καθημερινή πολιτική και μαζική δράση.

Η μόνη ψήφος που δεν θα γίνει την επόμενη μέρα συναλλαγή συμμετοχής, στήριξης ή ανοχής σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, δεν θα αλλάξει χρώμα ή θέση.

Η απογοήτευση λοιπόν από τις κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης και κάθε επιθετικού προσδιορισμού, η γνήσια αντισυστημική στάση δεν μπορεί παρά να βρει έκφραση με τη μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Η άνοδος του Κόμματος θα είναι το μοναδικό ελπιδοφόρο και ανατρεπτικό μήνυμα της κάλπης, θα δώσει πραγματική ανάταση στον λαό και τη νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου