Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα με τη μεσολάβηση της Ρωσίας


Ξεκίνησαν χθες στη Μόσχα οι ειρηνευτικές συνομιλίες των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, που ενδιαφέρεται να κλείσει «ανοιχτά μέτωπα» στην περιοχή της, όπου εκδηλώνονται έντονοι ανταγωνισμοί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών τους χθες Πέμπτη στη Μόσχα, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είπαν πως σημειώνεται πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, μετά την αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητάς τους.

Ωστόσο, στη συνάντηση χθες βράδυ, υπήρξε ένταση, με τους δυο ηγέτες να ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κατάσταση ενώπιον του Πούτιν.

Μπακού και Γερεβάν εμπλέκονται σε διένεξη εδώ και δεκαετίες για τον έλεγχο της περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, θύλακα όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Αρμένιοι.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων θα συναντηθούν σε μια εβδομάδα στη Μόσχα προκειμένου να «επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα» για το άνοιγμα των συγκοινωνιακών συνδέσεων Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Ανάμεσα στα εκκρεμή ζητήματα είναι το καθεστώς και τα δικαιώματα των Αρμένιων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητάς τους επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η διπλωματική εμπλοκή της Δύσης στον Καύκασο προκάλεσε έντονη ενόχληση στη Ρωσία, που επιδιώκει να διατηρήσει και να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε νωρίτερα χθες ότι η Δύση προσπαθεί να εμπλακεί στη σύρραξη και να δυσφημίσει την πολιτική της χώρας του για την προάσπιση της ειρήνης.

Οι δυο χώρες, που για δεκαετίες ως Σοβιετικές Δημοκρατίες ζούσαν ειρηνικά, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχουν εμπλακεί σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε δυο πολέμους με πιο πρόσφατο το 2020.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου