Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

26 Ιουνίου 1941: Μεταφερετε το σώμα του Λένιν στο Tιούμεν


Στις 26 Ιουνίου 1941, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων πήρε μια μυστική απόφαση, να μεταφέρει το σώμα του Λένιν στο Tιούμεν.Ήδη τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου, ο διοικητής του Κρεμλίνου, Υποστράτηγος Ν.Κ. Σπιριντόνοφ, εισηγήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή. Στις 26 Ιουνίου η πρόταση εξετάστηκε από το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Σπιριντόνοφ ανέπτυξε τις σκέψεις του και τάχθηκε υπέρ της εκκένωσης του Μαυσωλείου και τη μεταφορά του σώματος του Λένιν στο Tιούμεν.

Όταν ρωτήθηκε από τον Στάλιν γιατί εκεί, απάντησε: «Μια αραιοκατοικημένη πόλη πίσω (από τα Ουράλια). Δεν υπάρχουν βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δεν προσελκύει την προσοχή της γερμανικής αεροπορίας. Κάποιος συνέστησε το Σβερντλόφσκ. Αλλά είπα ότι αυτή είναι μια μεγάλη βιομηχανική πόλη και είναι πιθανό οι φασίστες πιλότοι να προσπαθήσουν να την βομβαρδίσουν. Η επιλογή του Τιουμέν εγκρίθηκε.

Έγιναν προσεκτικά (όσο το επέτρεπε ο χρόνος) όλες οι λεπτομέρειες της μετακόμισης, και η συνέχιση της επιστημονικής εργασίας για την εκκένωση και τη μεταφορά. Ένα ειδικό βαγόνι ήταν εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις και συσκευές που δημιουργούσαν το απαραίτητο μικροκλίμα, αποτρέποντας την περίπτωση για το παραμικρό τράνταγμα. Στην ειδική βάση κατασκευής, που παραβρίσκονταν τα μέλη της κυβέρνησης, ετοιμάστηκε ένα τρένο ειδικού σκοπού: μια ατμομηχανή και τρία βαγόνια.

Το βράδυ της 7ης Ιουλίου στο Tιούμεν, ένα αυτοκίνητο με το σώμα του Λένιν, συνοδευόμενο από φρουρούς, κατευθύνθηκε από τον σταθμό προς την οδό Ρεσπούμπλικι και σταμάτησε σε ένα θεμελιωμένο κτήριο προεπαναστατικής κατασκευής. Μέχρι το 1917 υπήρχε σε αυτό ένα πραγματικό σχολείο και προπολεμικά μια γεωργική τεχνική σχολή. Στο εξής, έμελλε να γίνει το προσωρινό Μαυσωλείο του Β. Ι. Λένιν.

   Никос Антонович Кафтос

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου