Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 20/06/1824

Ο οθωμανικός στόλος επιτίθεται στα Ψαρά -μια από τις σημαντικότερες ναυτικές βάσεις των επαναστατημένων Ελλήνων- και τα καταστρέφει ολοσχερώς. 

Η καταστροφή των Ψαρών

20/06/1870

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζιλ Ντε Γκονκούρ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά του το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας.

20/06/1923

Ξεκινούν οι εργασίες του Α’ ιδρυτικού Συνεδρίου της Ένωσης Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατού.

20/06/1933

Πεθαίνει η Γερμανίδα κομμουνίστρια Κλάρα Τσέτκιν, ηγετική μορφή του διεθνούς γυναικείου και επαναστατικού κινήματος. Μεταξύ άλλων, υπήρξε επικεφαλής του προλεταριακού κινήματος των γυναικών της Γερμανίας και δούλεψε στις διεθνείς σοσιαλιστικές οργανώσεις των γυναικών, ενώ από το 1921 ήταν μέλος του προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς και επικεφαλής της Διεθνούς Γραμματείας Γυναικών της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Με δική της πρόταση, στη Β' Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιερώθηκε η 8η του Μάρτη, ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Κλάρα Τσέτκιν

20/06/1944

Τμήματα του ΕΛΑΣ Εύβοιας κτυπούν σώμα από 280 ταγματασφαλίτες που ήταν οχυρωμένο στο χωριό Σέτι. Απώλειες του εχθρού: 70 νεκροί και 75 τραυματίες.

 Το αντάρτικο στην Ευβοια

20/06/1963

Η Σοβιετική Ένωση απειλεί το Ιράκ με διακοπή της οικονομικής βοήθειας για τις συνεχιζόμενες διώξεις Κούρδων αγωνιστών και κομμουνιστών.

20/06/1975

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία.

20/06/1977

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει δεκτή την προσφυγή χωροφύλακα κατά της απόφασης για την απόταξή του, επειδή διάβαζε τον «Ριζοσπάστη».

20/06/1978

Ισχυρή έκρηξη βόμβας στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Ρεξ» με 14 τραυματίες. Την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας αναλαμβάνει ακροδεξιά οργάνωση. Στον κινηματογράφο προβαλλόταν η σοβιετική ταινία «Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα».

20/06/1978

Σεισμός, 6,5 Richter, στην Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της πόλης και συγκεκριμένα στο χωριό Στίβος, που βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Απολογισμός ήταν 49 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

 20/06/1983

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς ανακοινώνει την αναβολή του ανοίγματος του «Φακέλου της Κύπρου».

Ήταν, ουσιαστικά, ο ενταφιασμός κάθε απόπειρας για τη διαλεύκανση του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974 και τα όσα επακολούθησαν («Αττίλας» Α’ και Β’). Πολλοί από τους εκπροσώπους της εγχώριας αστικής πολιτικής τάξης και κυρίως οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μπορούσαν να είναι ήσυχοι. 

Ο «Φάκελος της Κύπρου»

20/06/ Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
 

2 σχόλια:

  1. 20 Iουνίου 1960, ο Λ.Κ Πόλινγκ,εκ των ιδρυτών της κβαντικής χημείας/μοριακής βιολογίας, αρνείται να καταδώσει στο κράτος των ΗΠΑ όσους τον βοήθησαν για υπογραφές ενάντια στα πυρηνικά και υπερ της ειρήνης.
    Ο Λάινους Καρλ Πόλινγκ ήταν Αμερικανός χημικός, βιοχημικός, ακτιβιστής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, ένας απο τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα, ένας εκ των ιδρυτών των πεδίων της κβαντικής χημείας και της μοριακής βιολογίας. Για την επιστημονική του δουλειά, έλαβε το Νόμπελ Χημείας το 1954.
    Την δεκαετία του 1950,ο Πόλινγκ και η γυναίκα του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ της ειρήνης και διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις δοκιμές πυρηνικών οπλών στην ατμόσφαιρα. Ο Πόλινγκ ήταν ένας από τους διακεκριμένους
    επιστήμονες που το 1955 υπέγραψε το Μανιφέστο Ράσελ - Αϊνστάιν ενάντια στα πυρηνικά.
    Για την αντιπυρηνική του δράση, στοχοποιήθηκε απο όλους τους μηχανισμούς του κράτους των ΗΠΑ. Υποστηριζόταν ότι με τις πράξεις του ευνοούσε την Σοβιετική Ένωση. Για κάποια χρόνια πριν το 1954 (χρονιά που πήρε το Νόμπελ),το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνούνταν να του δόσει διαβατήριο για να εξέλθει από τη χώρα!
    Το 1958, παρουσίασε στα Ηνωμένα Έθνη ένα υπόμνημα με τις υπογραφές 9.235 επιστημόνων για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών και δημοσίευσε το βιβλίο "No More War!" στο οποίο υποστήριζε την εγκατάλειψη της δοκιμής και χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά και του πολέμου.
    Οδηγήθηκε μπροστά στις κρατικές επιτροπές της Γερουσίας και κλήθηκε να καταδώσει τα ονόματα όλων των επιστημόνων που βοήθησαν στις υπογραφές. Η άρνηση θα μπορούσε να του κοστίσει ακόμα και φυλάκιση.
    Και όμως ο Πόλινγκ όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα αλλά δήλωσε ανοιχτά: "Οι υπογραφές ήταν δική μου έμπνευση" και επιτέθηκε στην επιτροπή. "Θα μπορούσα να προστατέψω τον εαυτό μου με το να δεχτώ (την παράδοση των ονομάτων) αλλά αγωνίζομαι για όσους δεν είναι σε θέση να δώσουν αυτήν την μάχη για τον εαυτό τους".
    Η άρνηση του προκάλεσε αίσθηση σε όλη την χώρα. Ο Μακαρθισμός ήδη είχε προκαλέσει αγανάκτηση με τις μεθόδους του. Ο Πόλινγκ άρχισε να κερδίζει υποστήριξη. Συνέχισε τις επιθέσεις ενάντια στην επιτροπή, μέχρι που την ανάγκασε να εγκαταλείψει την διαδικασία, αφού, όσο συνεχιζόταν, ο χαρακτήρας και οι στόχοι της (η τρομοκρατία με βιτρίνα τον δήθεν "πατριωτισμό" και τον αντικομμουνισμό) γινόντουσαν ακόμα πιο ξεκάθαροι σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας των ΗΠΑ. Δεν έδωσε ποτέ κανένα όνομα.
    Για τον αγώνα του, το 1962 έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό το γεγονός κάνει τον Λάινους Πόλινγκ το μόνο άνθρωπο μέχρι σήμερα που έχει λάβει δύο βραβεία Νόμπελ μόνος του. Είναι επίσης ένα από τα 4 άτομα που έχουν λάβει 2 βραβεία Νόμπελ.
    Ακόμα και μετά το δεύτερο Νόμπελ, μηχανισμοί και ΜΜΕ έντυπα στις ΗΠΑ τον στοχοποιούσαν. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το 1970 η ΕΣΣΔ τον τίμησε με το βραβείο Λένιν. Συνέχισε να αγωνίζεται για την ειρήνη, μαζί με το επιστημονικό του έργο. Πέθανε το 1994.
    Η στάση του μεγάλου χημικού (θεωρείται ο σπουδαιότερος χημικός μετά τον Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ, τον πατέρα της σύγχρονης χημείας) παραμένει παράδειγμα για κάθε νέο επιστήμονα, αλλά και για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για την ειρήνη, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η νύχτα που συγκλόνισε την Θεσσαλονίκη
    Ο σεισμός στην Θεσσαλονίκη

    Ήταν 20 Ιουνίου του 1978, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/06/blog-post_47.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου