Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Ο ξεριζωμός βρίσκεται στο DNA του συστήματος της εκμετάλλευσης


 Με 110 εκατομμύρια ξεριζωμένους σ όλο τον κόσμο, (το 40% παιδιά), και με τις εκατοντάδες νεκρούς στο βυθό του Αιγαίου, μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, "γιορτάζεται" σήμερα η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Περισσότεροι από τους μισούς, προέρχονται από τις τρεις χώρες, Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν, που έχουν δεχθεί ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Παράλληλα, πάνω από 275 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε συνθήκες πείνας σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που πολλαπλασιάστηκε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Οι φτωχότερες χώρες στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή απειλούνται με λιμό, ενώ νέα μαζικά κύματα ξεριζωμού θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα...

Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός του “κόσμου της ειρήνης και της ασφάλειας”, που τάχα θα επικρατούσε μετά από τις ανατροπές του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης!

Αυτά είναι τα αμείλικτα δεδομένα που σημαδεύουν και την φετινή Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων!

Αποδεικνύεται ότι ο ξεριζωμός προκαλείται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, βρίσκεται στο DNA του συστήματος της εκμετάλλευσης. Δεν είναι ούτε μια “φυσιολογική μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία της ανθρωπότητας”, όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, ούτε ο τυχοδιωκτισμός της παράνομης μετανάστευσης, όπως ισχυρίζονται άλλοι εθνικιστές, απαιτώντας την ένταση της καταστολής. Η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι απάνθρωπη. Χρησιμοποιούν τους ξεριζωμένους για να γίνονται το πιο φθηνό και άγρια εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό των μονοπωλίων ή εργαλείο στα γεωπολιτικά τους παζάρια, όπως επιβεβαιώνεται με το δράμα των Ουκρανών προσφύγων.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και τον φασισμό. Αγωνίζεται να καταργηθούν οι νόμοι και οι συμφωνίες που καταστρατηγούν τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, όπως οι Κανονισμοί του Δουβλίνου, οι απαράδεκτες λίστες των ασφαλών χωρών και η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας.

Αγωνίζεται να προστατευτούν τα δικαιωμάτων των ξεριζωμένων, ώστε να λαμβάνουν άσυλο και να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ένταξη των προσφύγων που μένουν στην χώρα μας, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.

Για την πλήρη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών ασύλου και μετανάστευσης με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, απορρόφηση των εργαζομένων των ΜΚΟ σε αυτές.

Εκφράζει τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη του στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εξαθλίωσης από την καταλήστευση των χωρών τους. Η Μέρα αυτή θα τιμηθεί επί της ουσίας, μόνο αν ενταθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα και την προστασία των ξεριζωμένων.

Μόνο αν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των διασωθέντων, για τα ζητήματα της οικογενειακής επανένωσης, ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, καθώς και να δοθεί άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα στους βασανισμένους ανθρώπους.

Μόνο αν μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός ένοχος του ξεριζωμού, που είναι το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και των ληστρικών πολέμων.

Στις 25 Ιούνη να βάλουμε όλοι μαζί τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις, γιατί μπορούμε να το πάμε αλλιώς, γιατί με το ΚΚΕ ισχυρό, μπορούμε να τα καταφέρουμε, στον δρόμο της ανατροπής του απάνθρωπου συστήματος που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά, γιατί μπορεί να γίνει η ανάγκη Ιστορία.

Δήλωσή για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στο Νότιο Τομέα Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου