Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

«Διασώστες» με 5ωρη εκπαίδευση πιάνουν δουλειά...

 ΕΚΑΒ

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η εφαρμογή της επικίνδυνης ΠΝΠ της κυβέρνησης για απόσπαση ένστολου προσωπικού για την κάλυψη κενών θέσεων οδηγών ασθενοφόρων, η οποία σήμερα μάλιστα μπαίνει και για ψήφιση στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλονται από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου τρεις ένστολοι εντάχθηκαν ως πλήρωμα σε ασθενοφόρο στο ΚΥ Καστελλίου και άλλοι τρεις στο ΚΥ Αγίας Βαρβάρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΠ προβλέπει ότι μέχρι τις 31/12/2023 «δύναται να διατίθεται προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα». Μάλιστα, «ελλείψει προσωπικού της παρ. 1 ή σε περίπτωση που το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)».

Μόνη προϋπόθεση για να χριστεί ένας ένστολος ή εργαζόμενος ΟΤΑ σε «διασώστης» είναι η ...κατοχή διπλώματος οδήγησης και η «εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες» διάρκειας λίγων ημερών.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τις ελλείψεις προσωπικού του ΕΚΑΒ, κι αυτό αφού χρειάστηκε να «θυσιαστούν» άνθρωποι, είτε σε καρότσες αγροτικών είτε περιμένοντας μάταια να έρθει ασθενοφόρο.

Οπως αναφέρει ο Στέλιος Δημητρακόπουλος, διευθυντής ΕΣΥ, Γενικός Ιατρός του ΚΥ Αγίας Βαρβάρας και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Κέντρων Υγείας Ηρακλείου: «Η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική πολιτική σε βάρος της υγείας του λαού και της λογικής του "πάμε κι όπου βγει". Αφού πρώτα άφησαν χωρίς προσωπικό τα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Με αποτέλεσμα τα τραγικά συμβάντα με ασθενείς να πεθαίνουν στις καρότσες των αυτοκινήτων και στον δρόμο. Τώρα προσπαθεί με μεταφορά ανειδίκευτου προσωπικού να λύσει τη διακομιδή των ασθενών σε ΚΥ, αντί να κάνει μόνιμες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στο ΕΚΑΒ». Οπως καταγγέλλει, μάλιστα, με πεντάωρη εκπαίδευση πήγαν οι πρώτοι οδηγοί ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας Αγίας Βαρβάρας και Καστελλίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Κι αυτά την ίδια στιγμή που το πλήρωμα που στελεχώνει τα ασθενοφόρα εκπαιδεύεται για τουλάχιστον 2,5 χρόνια πριν αναλάβει δράση. Ιδιαίτερης βαρύτητας κατά τον ίδιο είναι οι γνώσεις και η εμπειρία του γιατρού που συνοδεύσει περιστατικό, καθώς η προνοσοκομειακή φροντίδα απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και συγκεκριμένη εκπαίδευση. Και αναδεικνύει ότι «η διακομιδή ασθενών είναι κομμάτι της ιατρικής φροντίδας του ασθενή και όχι μόνο μεταφορά στο νοσοκομείο ή το Κέντρο Υγείας. Πολλές φορές η ζωή και η ίαση του ασθενούς εξαρτάται από την ιατρική αντιμετώπιση μέσα στο ασθενοφόρο. Η εφαρμογή της ΠΝΠ βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή δεκάδων συμπολιτών μας».

Ο Στ. Δημητρακόπουλος επισημαίνει στη συνέχεια: «Το να πιστεύει κανείς ότι τη δουλειά του εκπαιδευμένου επί 5 εξάμηνα διασώστη - οδηγού μπορεί να την κάνει ένας οποιοσδήποτε οδηγός με λίγες μέρες εκπαίδευση, δεν είναι απλά αφελές. Είναι επικίνδυνο και συνειδητά εγκληματικό».

Οπως τονίζει στη συνέχεια, γίνεται συνειδητή υποβάθμιση των δομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως και του ΕΚΑΒ. Στόχος είναι να παραδοθεί η διαδικασία διακομιδής των ασθενών όπως και η Υγεία συνολικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με τον ασθενή να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και με αμφίβολες προδιαγραφές - παροχές των ιδιωτικών ασθενοφόρων. «Εχουμε δεκάδες παραδείγματα, όπου σε όποιον τομέα μπαίνει κριτήριο το κέρδος, η ανθρώπινη ζωή και υγεία θεωρείται κόστος. Το αμέσως επόμενο διάστημα χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των υγειονομικών στα περιφερειακά ιατρεία και των κατοίκων των περιοχών αυτών για ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας και των μονάδων του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό. Οι ζωές των ανθρώπων δεν κοστολογούνται».

Περίμενε ασθενοφόρο 5 ώρες

Την ίδια στιγμή δεν παύουν και τα τραγικά περιστατικά με το ΕΚΑΒ, αφού επί πέντε ώρες περίμενε ασθενοφόρο μια 70χρονη. Συγκεκριμένα, χτες το πρωί η 70χρονη ένιωσε έντονη δυσφορία. Οι οικείοι της ειδοποίησαν το ασθενοφόρο στις 11 το πρωί. «Η απάντηση που παίρναμε ήταν "όταν βρεθεί διαθέσιμο θα το στείλουμε"», μας μεταφέρουν. Τελικά στις 4 το μεσημέρι έφτασε το ασθενοφόρο στον Αγιο Νικόλαο Λούτσας, απ' όπου παρέλαβε την ηλικιωμένη, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου