Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Ο Ερντογάν συμφώνησε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ


Μετά από πολύμηνα σκληρά παζάρια και προφανώς αντίστοιχα ανταλλάγματα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Χαίρομαι που ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που φιλοξένησα με τον Ρ.Τ. Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό και να εξασφαλίσει την επικύρωσή του. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που κάνει όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ ισχυρότερους και ασφαλέστερους», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ. 

Υπενθυμίζεται ότι τα πολύμηνα παζάρια για την άρση των εμποδίων της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συνεχίζονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή, με τον Στόλτενμπεργκ να οργανώνει τη συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, αργά το απόγευμα, στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, με τις οποίες συνέδεε την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων και με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε δηλώσει πως προτίθεται να εγκρίνει το τουρκικό αίτημα για εκσυγχρονισμό των F-16, ώστε να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας. Ενώ ο Μπάιντεν είχε μιλήσει και για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως επιδιώκει τη «συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για την ενίσχυση της νοτιοανατολική πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου