Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

«Ελεύθερος»


 «Και τι σας κόφτει εσάς, αφού ο εργαζόμενος ήθελε να δουλεύει κολυμπώντας για να βγάζει πολλά tips». «Δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει...». Κάτι τέτοια ακούγονται από τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας και τους άγρυπνους φρουρούς της ...ανταγωνιστικότητας του «τουριστικού προϊόντος», με αφορμή τον σερβιτόρο - δύτη στη Ρόδο. 

Προσπερνάμε την αστειότητα ότι πράγματι δεν υπάρχει σχετικός νόμος, όπως δεν υπάρχει και νόμος που να απαγορεύει σε σερβιτόρο να προσγειώνεται με αλεξίπτωτο πλαγιάς στον πελάτη. Αλλά αυτά τα περί «ελεύθερης βούλησης» είναι από τις πιο χυδαίες δικαιολογίες. 

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ειδικά οι εργαζόμενοι στη σεζόν είναι «απολύτως ελεύθεροι» να τσουρουφλίζονται 12ωρα στον ήλιο για μερικούς μήνες τον χρόνο. 

Οι «ελεύθεροι» εργαζόμενοι στην Εστίαση αμείβονται με μικρότερα μεροκάματα από ό,τι πριν από 10 χρόνια, οπότε «ελεύθερα» ξεθεώνονται μπας και μαζέψουν κανένα πουρμπουάρ παραπάνω για να βγάλουν τον χειμώνα, αφού από Νοέμβρη μέχρι Απρίλη είναι άνεργοι, περιμένοντας ένα τρίμηνο επίδομα του ΟΑΕΔ.

 Είναι τέτοια η «ελευθερία» τους που στην Κρήτη η εργοδοσία απαιτούσε ρήτρα 5.000 ευρώ σε περίπτωση παραίτησης! Αλλοι εργαζόμενοι «ελεύθερα» αποκάλυπταν ότι δούλευαν ξυπόλητοι στην καυτή άμμο, για να μη χαλάει το «concept» του μαγαζιού. Είναι τόσο «ελεύθεροι» ακόμα και να ...καταγγείλουν στην Επιθεώρηση Εργασίας τέτοια περιστατικά, που για το Αιγαίο, με τους εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς, υπάρχουν μόλις τέσσερις επιθεωρητές κι αυτοί εδρεύουν στον Πειραιά! 

Τέτοια «ελευθερία» στην αθλιότητα πράγματι ταιριάζει ...«γάντι» σε έναν κλάδο που η εργοδοσία του είναι το «καμάρι» των κυβερνήσεων και ο οποίος, κατά τα λεγόμενά τους, έχει μεγάλη «δυναμική ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου