Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Το έγκλημα στο "Huskar Pit"

 
4 Ιούλη 1838, μια καταιγίδα δημιουργεί πλημμύρα στην περιοχή του ανθρακωρυχείου "Huskar Pit"στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας. Nερό μπαίνει στο ορυχείο και 26 παιδιά-εργάτες(11 κορίτσια απο 8 ως 16 και 15 αγόρια απο 9 ως 12 βρίσκουν φρικτό θάνατο.

Εκείνη την περίοδο, τα εργατικά "ατυχήματα" και η εκμετάλλευση των παιδιών έδιναν 50% ποσοστό επιβίωσης για όσα αγόρια και κορίτσια δούλευαν στα ορυχεία.


Τα παιδιά χρησιμοποιούνταν γιατί κόστιζαν λιγότερο στους εργοδότες. Δούλευαν κάτω απο τη γη, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι (ακόμα και τα κεριά θεωρούνταν περιττό κόστος) σε άθλιες συνθήκες.

Σε αντίθεση με άλλα εργοδοτικά εγκλήματα της εποχής, η καταστροφή στο "Huskar Pit" έφτασε στις εφημερίδες του Λονδίνου και ξεσηκώθηκε αγανάκτηση σε όλη τη χώρα.

Η βασίλισσα και το κράτος αναγκάστηκαν να υποσχεθούν "κοινωνικά μέτρα" και τελικά, τέσσερα χρόνια αργότερα (1842) ,ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται η εργασία αγοριών και κοριτσιών κάτω απο 10 χρονών στα ορυχεία (και άρα ότι είναι νόμιμη απο 10 και πάνω!).

Ακόμα και αυτό το μέτρο, πολλές φορές έμεινε κενό γράμμα, αφού το κράτος έτσι και αλλιώς δούλευε για τους εργοδότες. Οι αγώνες του εργατικού κινήματος ενάντια στην παιδική εργασία συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια στην Αγγλία και σε όλο τον κόσμο.


Το 2008, στην επέτειο των 170 χρόνων απο το περιστατικό, δημιουργήθηκε μνημείο στο σημείο που σκοτώθηκαν τα 26 παιδιά.

 Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου