Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

«Σερίφηδες» στην υπηρεσία του συστήματος


Η οργή και αγανάκτηση που πλημμυρίζει τον ελληνικό λαό από την ανείπωτη καταστροφή με τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την χώρα, είναι τεράστια. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, που υλοποιούν την επικίνδυνη πολιτική κόστους – οφέλους, είναι αδιαμφισβήτητες. Κάθε προσπάθεια αποσιώπησης, αποπροσανατολισμού και μετάθεσης από αυτό το κεντρικό ζήτημα, οποιασδήποτε απόχρωσης, ξεπλένει τις κυβερνητικές ευθύνες, εξυπηρετεί την ίδια πολιτική, καθαγιάζει ένα σαπισμένο ως το μεδούλι σύστημα που θυσιάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στον βωμό των καπιταλιστικών κερδών.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με διάφορες φασιστικές ομάδες και αυτόκλητους «σερίφηδες» που κυνηγούν, «συλλαμβάνουν» και βασανίζουν ξεριζωμένους μετανάστες και πρόσφυγες ως δήθεν «εμπρηστές», διοργανώνοντας και καλώντας σε πογκρόμ εναντίον τους, είναι εξοργιστικές και επικίνδυνες. Η παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής με ποινικές διώξεις τόσο ενάντια στους «αρπαγείς», που αποδεδειγμένα είδαμε όλοι ότι προέβησαν σε εγκληματικές πράξεις, όσο και ενάντια στους «παράνομους μετανάστες», που πρέπει να ερευνηθεί η αποδιδόμενη σε βάρος τους κατηγορία του εμπρησμού, γεννά τουλάχιστον ερωτηματικά. Οι εξελίξεις θα δείξουν…

Ταυτόχρονα, οι επίμαχες εικόνες φανερώνουν, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, αποδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες του και υπογραμμίζουν την ανάγκη σταθερού και αταλάντευτου μετώπου ενάντια του. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ, για να βρούμε ποιος πραγματικά τροφοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις.

- Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου, διάφορα παπαγαλάκια των μμε, που ανήκουν σε γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα, διέδιδαν ειδήσεις για έρευνες εμπρησμού, αυτόφωρες συλλήψεις μεταναστών με σχετικές κατηγορίες και άλλα παρόμοια. Μετά από το σάλο που προκλήθηκε από τις παραπάνω φασιστικές ενέργειες, έσπευσαν να προβούν σε «αναγκαίες διορθώσεις» των ρεπορτάζ. Υπηρετώντας το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν φταίνε οι ελλείψεις σε πυροσβεστικές δυνάμεις και μέσα ούτε η ανυπαρξία κάθε αντιπυρικού σχεδιασμού, αλλά η «κλιματική κρίση», τα εγκληματικά κυκλώματα εμπρηστών και οι «πρωτόγνωρες καταστάσεις», κάπου μάλλον ζαλίστηκαν από τα fakenews και το ρατσιστικό και ξενοφοβικό τους δηλητήριο… Αλήθεια;!

- «Μας καίνε. Έχουμε υβριδικό πόλεμο», ακουγόταν από τα χείλια του αρχηγού της «αυτόκλητης πολιτοφυλακής» που βγήκε να κυνηγήσει κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Ίδιος ο Χάρος που «βγήκε να ψαρέψει με τ’ αγκίστρι του ψυχές και γυρεύει κολασμένους, δυστυχείς και προδομένους». Γιατί μόνο δυστυχείς και απελπισμένοι είναι οι ξεριζωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι τα κατατρεγμένα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς ακολουθώντας την πιο επικίνδυνη διαδρομή στο ταξίδι του ξεριζωμού, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού. Αυτήν την αλήθεια προσπαθεί να συσκοτίσει και να παραποιήσει ο «φοβερός σερίφης», στηρίζοντας το σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης και τις αντίστοιχες πολιτικές του.

Φυσικά, ο όρος «υβριδικός πόλεμος», τα περί «εισβολής εχθρών» και άλλα σχετικά, δεν είναι δικής του έμπνευσης. Θυμίζουμε:

Πριν από ένα χρόνο περίπου, μετά από πρόταση της «αριστερής» κυβέρνησης της Ισπανίας, η λεγόμενη παράτυπη μετανάστευση προστέθηκε στον κατάλογο των «υβριδικών απειλών» σύμφωνα με το νέο Στρατηγικό Οδικό Χάρτη του ΝΑΤΟ. Λίγο καιρό αργότερα, ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ βάφτιζε την φρικιαστική σφαγή δεκάδων ξεριζωμένων στη Μελίγια ως «απόκρουση εισβολής».

Τα ίδια ακούγαμε και τον Μάρτη του 2020 στην χώρα μας, όταν στην πράξη αποδεικνυόταν πως οι ξεριζωμένοι γίνονται «εργαλείο» της τουρκικής επιθετικότητας και σε ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια. Αντί για μέτρα αποτροπής των πραγματικών παραγόντων που διαμορφώνουν το έδαφος γι’ αυτή την «εργαλειοποίηση», η κυβερνητική προπαγάνδα μιλούσε για «απόκρουση εισβολής» και τους ήρωες πολεμιστές του Έβρου. Με την ίδια προσφώνηση, μάλιστα, ο αρμόδιος αξιωματικός τους, απευθυνόταν στους ίδιους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά, όταν είχαν κληθεί να καταστείλουν την απεργία στην Cosco.

Η τελευταία προεκλογική περίοδος ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ, με φόντο το νέο φράχτη του Έβρου, να μιλά για «μεταναστευτική εισβολή».

Και βέβαια, κανένας δεν ξεχνά το ρατσιστικό παραλήρημα Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για τους «πραγματικούς, λευκούς και ορθόδοξους πρόσφυγες της Ουκρανίας» σε αντίθεση με τους «μη πραγματικούς, μελαμψούς και αλλόδοξους» πρόσφυγες από άλλες περιοχές όπου ξεδιπλώνονται κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

- Όμως, ο φασισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι μόνο θέμα προπαγάνδας, που παρασύρει ορισμένους «παραπλανημένους συμπολίτες μας». Άλλωστε, η αστική προπαγάνδα πάντοτε είναι το περιτύλιγμα της ασκούμενης πολιτικής στο πεδίο της οικονομίας. Το ιδεολογικό εποικοδόμημα ορθώνεται πάνω στην βάση των σχέσεων παραγωγής.

ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τον πόλεμο και την ποικιλόμορφη ληστρική εκμετάλλευση χωρών, προκαλώντας τα ολοένα αυξανόμενα κύματα των ξεριζωμένων. Ταυτόχρονα, έχουν «μετατρέψει» το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σε ζήτημα ασφάλειας των συνόρων, υπηρετώντας με τον τρόπο αυτό πολλαπλές στοχεύσεις. Η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού απέναντι στην «παράτυπη μετανάστευση», με τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις, τις περιπολίες της Frontex, τις υπερδομές - φυλακές στα νησιά και τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαλογής, συμπληρώνεται από την πολιτική της λεγόμενης «νόμιμης και εύτακτης μετανάστευσης», με τις συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη με τρίτες χώρες για την εισαγωγή πάμφθηνων εργατικών χεριών, χωρίς δικαιώματα, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Τέτοιες βαθιά ταξικές συμφωνίες έχει συνάψει και η Ελλάδα, με την από κοινού στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, ενώ προωθείται νέα με το Πακιστάν.

Αυτό ακριβώς το ταξικό στοιχείο που διαπερνά κάθε πτυχή της πολιτικής σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων (το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου), οι φασίστες όχι μόνο το καμουφλάρουν, αλλά και το ενισχύουν με την δράση τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα πρωτοπαλίκαρα με την μαύρη ή στρατιωτική περιβολή, τα έχουν πολύ καλά με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα μεγαλο-αγροτών στην Βόρεια Ελλάδα και αλλού, που ζητούν «ευέλικτες πολιτικές» κατά την εισαγωγή μεταναστών εργατών γης. Οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα των εργοδοτών.

Η απόκρουση της φασιστικής και ρατσιστικής δράσης είναι υπόθεση και καθήκον του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τέτοια φαινόμενα, όπως τα παραπάνω, που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία των ανείπωτων καταστροφών από τις πυρκαγιές, απομονώνονται μέσα από τον αγώνα για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτίων και των ευθυνών, μέσα από την διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Ο γνήσιος αντιφασισμός είναι ο κοινός ταξικός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

* Η Κ. Γεράκη, είναι υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

 

2 σχόλια:

  1. Είμαστε πρόσφυγες, είμαστε μαύροι, είμαστε μετανάστες, είμαστε νομάδες, είμαστε gay, είμαστε άνεργοι, είμαστε αλλόθρησκοι, είμαστε Ινδιάνοι σε μια κοινωνία καουμπόυδων, είμαστε Χριστοί σ' έναν κόσμο με θεό το χρήμα, είμαστε εργάτες.
    Είμαστε όμως κι αυτοί, που θα τον αλλάξουν αυτόν τον κόσμο, συθεμελα, μέχρι που να μη μείνει πέτρα πάνω στη πέτρα, μέχρι να επιβληθεί το δίκιο της τάξης μας, με τη βία, χωρίς έλεος γι' αυτούς που σκοτώνουν τη ζωή μας κάθε μέρα...
    Jack Ross

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε λέξη για πρόληψη των πυρκαγιών και από τον ατσούμπαλο και άμπαλο πρώην μπασκετμπολίστα. Βλέπεις τα δεξιά ρουσφέτια δεν πολυγουστάρουν πρόσληψη ως δασοφύλακες να καθαρίζουν τα δάση χειμωνιάτικα, θέλουν να γίνουν μπάτσοι και να ρουφάνε αμέριμνοι εσπρεσάκια και όταν σχολάνε να μην είναι ψόφιοι, να μπορούν να βγούνε και σε ένα κλαμπάκι, όπως έκαναν και ως ΔΑΠητες. Μόνο φλωρονταηλίκι, τιμωρίες, και γενικότητες που αρέσκεται να ακούει το κοινό του.
    patrinaki

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου