Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Χιλιάδες στρέμματα κάρβουνο στον σημαντικότερο πνεύμονα της Αττικής


 ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Από την Τρίτη ξεκίνησε η πυρκαγιά στην περιοχή, καίγοντας σπίτια, εγκαταστάσεις, ζώα και δασική έκταση και απειλώντας ολόκληρους οικισμούς

Στις φλόγες τυλίχτηκε τις προηγούμενες μέρες η Πάρνηθα, με τη φωτιά να καταστρέφει στρέμματα δάσους, να κατακαίει σπίτια, να σκοτώνει στο πέρασμά της ζώα, να απειλεί ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις...

Η φωτιά ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στη δυτική μεριά της Πάρνηθας από τη Μονή Κλειστών, περικύκλωσε τη Χασιά και προχώρησε προς τις περιοχές Πανόραμα και Γεννηματά 2. Μπήκε σε αυλές σπιτιών, έκαψε σπίτια, ταβέρνες, ελιές, υλικά σε μάντρα για σκαλωσιές κ.ά. Επεκτάθηκε τόσο δυτικά, όσο και ανατολικά, ενώ από το απόγευμα της Τρίτης έκαιγε στην Πάρνηθα. Κι όμως: Η κυβέρνηση και διάφοροι παρατρεχάμενοι «ανακάλυψαν» ότι η φωτιά καίει στην Πάρνηθα... την Τετάρτη, μιλώντας μάλιστα και τότε ξεδιάντροπα για προσπάθεια να σωθεί ο «πυρήνας» του Εθνικού Δρυμού.

Ηδη από το πρωί της Τετάρτης, η πυρκαγιά είχε χωριστεί σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα κατευθυνόταν προς το Πανόραμα στα Ανω Λιόσια. Το μεσημέρι μεγάλη αναζωπύρωση εκδηλώθηκε στη Μονή Κλειστών, εκεί απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά την Τρίτη και την ίδια στιγμή η φωτιά πέρασε στα σπίτια στην Αγία Παρασκευή και στον Αη Γιάννη τον Ρώσο στο Μενίδι, προκαλώντας ζημιές. Φωτιά ξέσπασε και στο Ολυμπιακό Χωριό, φτάνοντας μέχρι το στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά και το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Το ξημέρωμα της Πέμπτης υπήρξε μια τεράστια αναζωπύρωση πάνω από την Αγία Παρασκευή, σε μια ρεματιά παράλληλα με τη λεωφόρο Πάρνηθος, με δύο κατευθύνσεις, μία μέσα στην Αγία Παρασκευή και μία προς Θρακομακεδόνες, όπου τελικά δεν έφτασε, καθώς στη συνέχεια άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου. Μόνο όταν χάραξε άρχισε η ρίψη από τα εναέρια μέσα, περιορίζοντας την έκταση της φωτιάς που έκαιγε στον ορεινό όγκο του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας στο ύψωμα Αέρας, δίπλα στην τοποθεσία Κεραμίδι.

Την ίδια μέρα, φωτιές ξέσπαγαν και στη βόρεια πλευρά του ορεινού όγκου, στον Αυλώνα.

Αστικό κράτος επιλεκτικά και επιτελικά... απόν

Για άλλη μια φορά, στην πρωτεύουσα της χώρας, σε άμεσο κίνδυνο μπήκαν ζωές και σπίτια λαϊκών οικογενειών, ενώ ο πολύτιμος πνεύμονας της Αττικής δέχτηκε άλλο ένα σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού στις αποδεκατισμένες υπηρεσίες από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με αποκλειστική διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ως κόστος τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού και της περιουσίας του από τη φωτιά. Την ίδια ώρα ανοίγουν «δρόμους» για την ιδιωτικοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και τα επιχειρηματικά σχέδια για τη «διαχείριση» των δασών.

Αποδεκατισμένες η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία, χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών, χωρίς κανέναν συντονισμό.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα αποκαΐδια και επικαλούνται το «έργο» τους στην αναβάθμιση τάχα της πρόληψης, αρκεί να δει την κατάσταση που υπάρχει στο Δασαρχείο Πάρνηθας. Εκεί όπου για την προστασία του πιο ζωτικού πνεύμονα του Λεκανοπεδίου εργάζονται ...0 δασεργάτες και μόλις 7 δασοφύλακες, επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και τη φροντίδα 350.000 στρεμμάτων δάσους, από τα οποία τα 258.000 βρίσκονται εντός των ορίων του Δρυμού και 38.000 αποτελούν τον πυρήνα του!

Για ακόμη μια φορά η... πρόληψη είναι το «τρεχάτε ποδαράκια μου», κι αυτό πάλι χωρίς κανένα σχέδιο, με τους κατοίκους να έρχονται αντιμέτωποι με την ανυπαρξία κάθε σχεδιασμού και συντονισμού των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων. Χαρακτηριστικό ήταν ότι μπλόκα της αστυνομίας δεν είχαν καμιά ενημέρωση για το αν και πότε έπρεπε να κόψουν την κυκλοφορία και αν την έκοβαν δεν υπήρχε καμιά κατεύθυνση προς τα πού έπρεπε να κινηθούν τα οχήματα. Εθελοντές ενημέρωσαν μπλόκα αν ο δρόμος περνάει ή όχι...

Καμένο στο καμένο...

Το εκρηκτικό αυτό μείγμα της επιλεκτικής «ανικανότητας» του αστικού κράτους έχει τραγικά αποτελέσματα: Από το 2007 μέχρι τις 23 Αυγούστου 2023, καταγράφονται πάνω από 64.000 καμένα στρέμματα δάσους, εκ των οποίων τα 32.000 στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών... «Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS, η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Ορος Πάρνηθα», αναφέρεται.

Στην αναφορά σημειώνεται ότι «ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννηση του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μεικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το 2007, η καταστροφική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Πάρνηθα είχε καταστρέψει 25.000 από τα 258.000 στρέμματα του Εθνικού Δρυμού.

Πάνω στις στάχτες και τα αποκαΐδια, το 2013 έπιασε φωτιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία άφησε πίσω μεγάλες καταστροφές στο δάσος, 10 κατεστραμμένα σπίτια, ενώ είχαν απειληθεί και οικισμοί.

Η προτελευταία πράξη στο έγκλημα διαρκείας στην περιοχή γράφτηκε στις 3 Αυγούστου 2021, με σκηνές αποκάλυψης να καταγράφονται λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Δάση, δασικές εκτάσεις, πλατείες, πάρκα έγιναν στάχτη.

Ενα έγκλημα διαρκείας λόγω της διαχρονικής έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας, με την ευθύνη να βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις...


«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό»

Στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης, της μάχης και της διεκδίκησης οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Απέναντι σε ένα κράτος που δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία του λαού, το περιβάλλον, η λαϊκή πρωτοβουλία την ώρα της ανάγκης είναι αυτή που τελικά σώζει ό,τι μπορεί να σωθεί, επιβεβαιώνοντας το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Μπροστά στο νέο έγκλημα στην Πάρνηθα, εκατοντάδες άνθρωποι, είτε κάτοικοι που έβλεπαν να απειλούνται οι κόποι μιας ζωής, είτε επαγγελματίες που έχαναν τη γη κάτω από τα πόδια τους, είτε άνθρωποι που δεν μπορούν απλά να είναι θεατές όταν η φωτιά συνεχίζει αδιάκοπα το καταστροφικό της έργο, έκαναν πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Δίπλα και μαζί με τους αποκαμωμένους πυροσβέστες, συνέχιζαν με κίνδυνο της ζωής τους να δίνουν τη μάχη για να σωθούν και των άλλων οι ζωές και οι περιουσίες. Απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να παρθούν όλα τα μέτρα, όπως με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη κάτοικοι και φορείς του Μενιδίου στο δημαρχείο, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού.

Μεγάλη ήταν η συμβολή των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και βρέθηκαν όλες αυτές τις μέρες στα μέτωπα της φωτιάς, δίνοντας και πάλι το «παρών» στη μάχη για την προστασία της περιουσίας του λαού.

Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Χασιά, την Τρίτη, μέλη και φίλοι του Κόμματος έδωσαν ραντεβού μέσα στο χωριό. Εκεί, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Αττικής, και τον Γιάννη Πρωτούλη, επίσης μέλος του ΠΓ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχημάτισαν ομάδες οι οποίες συνέβαλαν άμεσα στο έργο της κατάσβεσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική αλλά και σε επικοινωνία με τους κατοίκους, τους οποίους βοηθούσαν όπου ήταν δυνατόν. Στη διάρκεια της μέρας κατέφτασαν κι άλλα μέλη του ΚΚΕ, που σχημάτιζαν νέες ομάδες και συμμετείχαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Τα στελέχη του Κόμματος προχώρησαν καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης σε δημόσιες παρεμβάσεις, συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς και άλλους φορείς, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, καλώντας σε ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης της φωτιάς και αναδεικνύοντας τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Και την Τετάρτη, από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονταν στην περιοχή, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Θοδωρή Χιώνη, Κύριλλο Παπασταύρου και Γιάννη Πρωτούλη. Στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, στην Πάρνηθα, σχηματίζονταν ομάδες και συνέδραμαν όπου χρειάζονταν, σβήνοντας μικροεστίες, κάνοντας εργασίες αποτροπής αναζωπυρώσεων και βοηθώντας κατοίκους όπου υπήρχε ανάγκη, ενώ παρέμειναν και το βράδυ σε επιφυλακή.

Με δημόσιες παρεμβάσεις και διαβήματα, το ΚΚΕ δεν σταμάτησε στιγμή να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Ενδεικτικά, ο Θ. Χιώνης από το μεσημέρι της Τετάρτης κατήγγειλε ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην κατάσβεση της φωτιάς είναι ελάχιστα και κάλεσε «έστω και τώρα να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη για να σταλούν στο μέτωπο μέσα στην Πάρνηθα όλα τα αναγκαία μέσα, για να σταματήσει η φωτιά».

Σε μια από τις πολλοστές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε την Τετάρτη με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα και θυμίζοντάς του ότι αντίστοιχη παρέμβαση είχε κάνει το Κόμμα και την προηγούμενη μέρα...

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήταν αλλεπάλληλες οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και προς τη σημερινή και προς την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την πυροπροστασία της Πάρνηθας. Το Κόμμα κατέθεσε προς την κυβέρνηση δύο σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή για την προστασία της Πάρνηθας: Στις 14 Ιουλίου 2023, ζητώντας μέτρα ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και καταγγέλλοντας την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, καθώς δεν υλοποιήθηκαν ποτέ τα αναγκαία έργα πρόληψης - αντιπυρικής προστασίας, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις υποδομές (δίκτυα κρουνών, υδατοδεξαμενών, στελέχωση πυροφυλακείων κ.λπ.), ενώ ανάλογη Ερώτηση είχε καταθέσει και στις 24 Μαΐου 2022. Οι αρμόδιοι υπουργοί απαντούσαν με τα γνωστά «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου