Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Η εμπορευματοποίηση της μητρότητας και της υγείας γεννάει τα εγκληματικά κυκλώματα


 Μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση η στυγνή εκμετάλλευση γυναικών που ζούσαν σε συνθήκες ομηρίας και χρησιμοποιήθηκαν ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες, οι εκατοντάδες περιπτώσεις εξαπάτησης γυναικών, που επιθυμούσαν να γίνουν μητέρες και υποβλήθηκαν σε εικονικές εξωσωματικές, η εξαπάτηση ζευγαριών που επιθυμούσαν να γίνουν γονείς και οδηγήθηκαν να πληρώνουν αδρά όχι μόνο για τις ιατρικές πράξεις, αλλά για μια σειρά πλαστά δικαιολογητικά, έγγραφα και δικαστικές αποφάσεις.

Καταγγέλλουμε την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ) που προωθείται από την κυβέρνηση και στηρίζεται απ’ όλα τα κόμματα που κινούνται στις ράγες της ΕΕ. Αυτή η πολιτική στρώνει το έδαφος για να αναπτυχθεί η εγκληματική δράση τέτοιων κυκλωμάτων, όπως αυτό στα Χανιά, γι’ αυτό και είναι προκλητικά υποκριτικό το ενδιαφέρον τους.

Με τη βούλα των νόμων τους:

  • Καθιστούν την παρένθετη μητρότητα και τη δωρεά ωαρίων ακραία μορφή εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος. Από πράξη αλτρουισμού μετατρέπεται σε “επαγγελματικό προσανατολισμό” νέων γυναικών. Έτσι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο καθορίζει νόμιμη αμοιβή για τις παρένθετες μητέρες που φτάνει στα 20.000 ευρώ, ενώ για τις δότριες ωαρίων οι επίσημες αμοιβές φτάνουν στα 5.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή ο νόμος καθιστά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ΙΥΑ “μεσάζοντες για ανεύρεση παρένθετων” που τις πληρώνουν οι ίδιοι για λογαριασμό των ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν γονείς, με το αζημίωτο φυσικά.

  • Γυναίκες που είναι ευάλωτες λόγω της φτώχειας και των συνθηκών επιβίωσης, όπως οικονομικές μετανάστριες, πρόσφυγες, Ρομά πέφτουν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης όχι μόνο της παράνομης, αλλά και της νόμιμης επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.

  • Οι γυναίκες και τα νέα ζευγάρια είναι υποχρεωμένα να χρυσοπληρώνουν το υπέρογκο κόστος της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθώς ο τομέας αυτός αποτελεί φιλέτο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και πεδίο για μεγάλα κέρδη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκόσμια του “αναπαραγωγικού ιατρικού τουρισμού”. Δεν είναι τυχαίο ότι στην χώρα μας λειτουργούν 48 Μονάδες ΙΥΑ (συμπεριλαμβανομένης των Χανίων) που είναι ταυτόχρονα και Τράπεζες Κρυοσυντήρησης ωαρίων και μόνο 7 από αυτές είναι δημόσιες!

Όσο κριτήριο για την αξιοποίηση των επιστημονικών επιτευγμάτων θα είναι το κέρδος, νόμιμο ή παράνομο, τόσο θα θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες και θα εμφανίζονται επικίνδυνα αποστήματα εγκληματικής δράσης μέσα στο σάπιο σύστημα που όλα πουλιούνται και αγοράζονται.

Δεν συμβιβαζόμαστε να καθιστά η εμπορευματοποίηση τη μητρότητα “απαγορευμένο καρπό” για τις γυναίκες του μόχθου και τα νέα ζευγάρια και να μην αξιοποιούνται οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για να μπορούν να γίνουν γονείς όποτε και αν το αποφασίσουν.

Δεν ανεχόμαστε να χρησιμοποιούνται οι επιστημονικές αυτές δυνατότητες σε βάρος της σωματικής και ψυχικής υγείας των γυναικών και των παιδιών που κυοφορούν.

Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στη σαπίλα του κέρδους διεκδικώντας ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για όλες οι γυναίκες.

Διεκδικούμε:

  • Δημόσιες και δωρεάν Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τράπεζες “κρυοσυντήρησης”, μαιευτήρια και γυναικολογικές κλινικές με όλο το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

  • Πρόληψη στηριγμένη σε ένα δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις ειδικότητες, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται οι παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, ανάμεσά τους και οι επιβαρυντικοί παράγοντες των συνθηκών εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας, όπως και διεπιστημονική συνεργασία.

  • Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας, ενίσχυση των νέων ζευγαριών, ειδικά της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας, δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος για τα νέα ζευγάρια.

  • Σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς τους. Άδειες μετ΄ αποδοχών στις γυναίκες που ακολουθούν την ΙΥΑ, άδειες τοκετού- μητρότητας- λοχείας κι επιδόματα, χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια ως προϋπόθεση για το επίδομα και την άδεια μητρότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου