Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς και «απογείωση» της εκμετάλλευσης

 
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τις άθλιες εργασιακές σχέσεις στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κατήγγειλαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι με διαμαρτυρία στον χώρο του αεροδρομίου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το πρωί σε χώρους του αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και σωματεία, απευθύνοντας κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και τις εταιρείες με αορίστου χρόνου συμβάσεις, μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Ακόμα, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, τήρηση του 5ήμερου - 8ωρου - 40ωρου, χωρίς «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους. Στη κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος.

Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι σήκωσαν πανό του Εργατικού Κέντρου, αρχικά στον χώρο των check in και στη συνέχεια σε επισιτιστικά μαγαζιά, ενώ μοίρασαν ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου σε εργαζόμενους και επιβάτες, ενημερώνοντας για την κινητοποίηση και τα αιτήματά της. Στο πανό του Εργατικού Κέντρου αναγραφόταν το σύνθημα «Απαιτούμε αυξήσεις μισθών, μόνιμη σταθερή εργασία, μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Αθηνών».

Το υπόμνημα, όπου περιγράφονται οι άθλιες εργασιακές σχέσεις στις εταιρείες εξυπηρέτησης, παραδόθηκε στον υπεύθυνο βάρδιας λειτουργίας του αεροδρομίου και σε εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Από συζητήσεις που έγιναν με εργαζόμενους σε check in, καθαριότητα αεροσκαφών, security, handling κ.α. αναδείχθηκε ως κοινό στοιχείο η σωματική και ψυχική εξουθένωση από τις πολλές ώρες δουλειάς και τον μεγάλο όγκο εργασίας που καλούνται να διαχειριστούν. Παλαιότεροι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι οι όποιες αυξήσεις πήραν το τελευταίο διάστημα σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τη μείωση μισθών που υπέστησαν την περίοδο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, καθώς και ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν σε δυσμενέστερες συνθήκες, γεγονός που οδηγεί πολλούς απ' αυτούς στην παραίτηση, με την εργοδοσία να απευθύνεται με θράσος στους παλαιότερους καλώντας τους «να βάλουν πλάτη για να βγει η δουλειά»!

Αποκαλυπτικό το υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου

Τη συστηματική καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους και το ξεζούμισμα των εργαζομένων αναδεικνύει το υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στη διοίκηση του αεροδρομίου Αθηνών.

«Οπως επανειλημμένα έχουμε αναδείξει», τονίζεται στο υπόμνημα, «οι πολλές διαφορετικές εργασιακές σχέσεις ακόμα και στις ίδιες εταιρείες καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο για έναν εργαζόμενο να σταθεί απέναντι στην εργοδοτική πίεση, που αξιοποιεί την έλλειψη προσωπικού ως πρόσχημα για την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, την παραβίαση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων».

Σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο, επισημαίνεται, οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν κανονική άδεια, καθώς εδώ και πολλά χρόνια οι εργοδότες αρνούνται να χορηγήσουν τις άδειες τόσο στους εργαζόμενους που εργάζονται με αορίστου χρόνου συμβάσεις όσο και στους εργαζόμενους που είναι με ορισμένου χρόνου. Υπάρχουν περιπτώσεις, μάλιστα, όπου οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλέψουν την κανονική τους άδεια, με επιπλέον αμοιβή, κάτι που φθείρει τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, τα ρεπό, η υπερεργασία και οι υπερωρίες ναι μεν πληρώνονται αλλά ...δεν δηλώνονται (οι υπερωρίες και η υπερεργασία, με βάση τον νόμο, δηλώνονται πριν από την έναρξη της βάρδιας του εργαζόμενου), ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν καταβάλλονται τα ένσημα της παραπάνω εργασίας.

Σε κάποιες εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, ενώ δεν προβλέπεται από τις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων, εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, μέχρι και 10 - 11 ώρες σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο απασχολούν τους ίδιους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην παίρνουν καθόλου ρεπό.

Σε εταιρεία εστίασης, οι ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη προβλέπουν εκ περιτροπής εργασία 4ήμερη με αμοιβή 5ήμερο - 8ωρο (δηλαδή τρία ρεπό μέσα στη βδομάδα) και οι εργαζόμενοι δουλεύουν τουλάχιστον 5ήμερο.

Στην ίδια επιχείρηση, η εργοδοσία έχει δώσει ατομικές συμβάσεις στους εργαζόμενους στις οποίες ενσωματώνονται τα επιδόματα στον βασικό μισθό, αλλά και όσα επιδόματα θα έχουν στο μέλλον. Γενικότερα, στις επιχειρήσεις εστίασης η κλαδική Συλλογική Σύμβαση δεν εφαρμόζεται ως προς τις ειδικότητες, τη μισθολογική ωρίμανση των μαγείρων με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους (π.χ. οι σερβιτόροι και βοηθοί αυτών δηλώνονται ως πωλητές η ταμίες και αμείβονται με τον αντίστοιχο μισθό, και όχι με ποσοστά, ενώ υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα).

Συνολικότερα, οι εργαζόμενοι και στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης δηλώνονται με διαφορετική ειδικότητα από την πραγματική τους εργασία (ramp agent υπάλληλος γραφείου, ενώ το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εργάζεται στην πίστα) και σε καθημερινή βάση κάνουν επιπλέον εργασίες σε σχέση με τα καθήκοντά τους, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο όταν δεν υπάρχει εκπαίδευση και όταν η πίεση είναι μεγάλη.

Γίνονται εργατικά ατυχήματα τα οποία δεν δηλώνονται ως τέτοια. Λιποθυμίες, ισχαιμικά επεισόδια, κατάγματα, ηλίαση, θλαστικά τραύματα, ράμματα στο κεφάλι, άλλα χτυπήματα, στα οποία απλά παρέχονται οι πρώτες βοήθειες στον σταθμό του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια ο εργαζόμενος πηγαίνει στο σπίτι του.

Δεν πραγματοποιούνται διαλείμματα των εργαζομένων και δεν υπάρχει σχετικός αναρτημένος πίνακας που να το προβλέπει, ειδικά για την πίστα.

Η 11ωρη ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζεται.

Ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού, οι εταιρείες στο αεροδρόμιο προχωράνε στη λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου χωρίς σοβαρό λόγο, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση εργαζόμενης που βρισκόταν σε αναρρωτική, επειδή νοσηλευόταν με COVID, και δεν ανανεώθηκε η σύμβασή της.

Τα σωματεία των εργαζομένων δεν είναι ενήμερα για την ύπαρξη γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, για να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να παρέχονται τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας συγκεκριμένων προδιαγραφών (στολές εργασίας, παπούτσια ασφάλειας, ωτοασπίδες κ.λπ.).

Γραφεία που απασχολούν εργαζόμενους για λογαριασμό εταιρειών τροφοδοσίας αεροσκαφών δεν βάζουν τα επιδόματα τριετιών στους εργαζόμενους που το δικαιούνται, ενώ έχει εντοπιστεί και ότι δεν τους βάζει τα ένσημά τους την περίοδο που βρίσκονται σε κανονική άδεια.

Στον χώρο του διαχωρισμού, εδώ και καιρό πραγματοποιούνται έργα όσο οι εργαζόμενοι δουλεύουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.

Εδώ και χρόνια συγκεκριμένη επιχείρηση παραβιάζει τα στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν έχει παραχωρήσει γραφεία στο επιχειρησιακό σωματείο, δεν προχωρά στις μηνιαίες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και πραγματοποιεί γραπτές επιπλήξεις σε εργαζόμενους όταν συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για τις οποίες δεν έχει αμφισβητηθεί η νομιμότητά τους.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει καθημερινούς ελέγχους στον χώρο του αεροδρομίου Αθηνών, το υπουργείο Εργασίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα «και να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Αθηνών, προτού γίνουμε μάρτυρες ακόμα πιο σοβαρών καταστάσεων για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στον χώρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου