Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Στην πλάτη των εργαζομένων χτίζεται το τουριστικό «θαύμα»


 «ΒΡΟΧΗ» ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Ξενοδοχοϋπάλληλος στην Κω απολύθηκε επειδή ζήτησε αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής!

Με τις πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς να αγγίζουν το 100%, τις αφίξεις να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τους επιχειρηματικούς ομίλους να προσβλέπουν σε ενισχυμένα έσοδα και κέρδη, η τουριστική σεζόν βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τη Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία να καταστρατηγείται, δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαμονής στα νησιά, μένουν απλήρωτοι ακόμα και σε επιχειρήσεις στην καρδιά του τουριστικού κέντρου της Αθήνας.

Την απόλυση εργαζόμενου από ξενοδοχείο του νησιού, επειδή διεκδίκησε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και διανομής, καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή Μαστιχάρι δεν εφαρμόζει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ διατηρεί το προσωπικό υπό άθλιες συνθήκες διαμονής. Το ξενοδοχείο «έχει τους εργαζόμενους να μένουν σε isobox, χωρίς νερό, ρεύμα, κλιματισμό, τις βασικές παροχές δηλαδή για να μπορεί να ζει κάποιος ανθρώπινα», καταγγέλλει το Σωματείο.

Στο φόντο αυτό «οι παραιτήσεις εργαζομένων πέφτουν βροχή», ενώ οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται για την κατάσταση αντιμετωπίζουν «απειλές και απολύσεις». Το Σωματείο διεκδικεί: Να παρθεί πίσω η απόλυση. Να ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας η τήρηση της κλαδικής ΣΣΕ. Να γίνουν αποδεκτοί οι όροι των εργαζομένων για τη διαμονή τους.

Τη συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχείου «Royal Olympic». Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ βρισκόμαστε πια στα μέσα του Αυγούστου οι εργαζόμενοι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Ιουλίου!

Το Σωματείο έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και στον ΟΜΕΔ, έχει οργανώσει κινητοποιήσεις, ωστόσο το αυτί της εργοδοσίας δεν ιδρώνει, ενώ και η Επιθεώρηση Εργασίας «τόσα χρόνια απλά καταθέτει την αδυναμία της» για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«100 μέτρα από το μουσείο Ακρόπολης, 100 μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, στο 5άστερο "Royal Olympic", με πληρότητες που και φέτος αγγίζουν το 90% αλλά με λιγότερους εργαζόμενους από άλλες χρονιές, υποαμειβόμενους και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής, ζούμε το "θαύμα στον Τουρισμό". Γιατί περί θαύματος πρόκειται, αν ο ξενοδόχος ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα και παρόλα αυτά γίνεται πιστευτός από τις υπηρεσίες του κράτους!», σχολιάζει το Σωματείο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας του κλάδου, ξενοδόχος στην Κέρκυρα«τραμπούκισε ζευγάρι ξενοδοχοϋπαλλήλων και χειροδίκησε» σε βάρος του ενός, όταν του ζήτησαν ρεπό. Για το περιστατικό έχει κατατεθεί μήνυση, καθώς και καταγγελία στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου