Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Ωρα μηδέν...


Οπως πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσε την προσχώρηση της Ελλάδας στη διακήρυξη - πολεμικό ανακοινωθέν του G7, έτσι και τη Δευτέρα, ο ...μαρτυριάρης Πρόεδρος της Ουκρανίας αποκάλυψε τα επόμενα «σκαλοπάτια» για την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Αν και η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λέει τίποτα για το περιεχόμενο της επικίνδυνης ελληνο-ουκρανικής συμφωνίας, οι δηλώσεις Ζελένσκι δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στον πόλεμο περνάει σε άλλο, ανώτερο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα: Η Ελλάδα αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στη χρήση των ΝΑΤΟικών F-16 που θα παραλάβει η κυβέρνηση Ζελένσκι από τη Δανία και την Ολλανδία.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία ΝΑΤΟική Σύνοδο, αποφασίστηκε η ενεργότερη συμμετοχή των κρατών - μελών στην εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων, ως αναγκαία προϋπόθεση για την παροχή περισσότερου και πιο σύγχρονου πολεμικού υλικού (άρματα μάχης, εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, αεροσκάφη κ.ά.).

Η χώρα εκπαιδεύει ήδη «εκπαιδευτές» των Ουκρανών στη χρήση των αρμάτων «Leopard» και τώρα αναβαθμίζει τη συνεισφορά της με την εκπαίδευση πιλότων για τα F-16.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα και τι συζητήθηκε εν κρυπτώ στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι; Πού βρίσκονται τα παζάρια για την αποστολή των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία; Τι άλλο πολεμικό υλικό έχει δεσμευτεί να δώσει η κυβέρνηση στην Ουκρανία, με βάση τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ;

Αυτά και άλλα ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα, μεγαλώνουν την ανησυχία του λαού για το βάθος της ελληνικής εμπλοκής στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας που κλιμακώνεται.

Τι άλλο επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι; Οτι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί τον βασικό κόμβο για τη μεταφορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, πέρα από ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που ακροβολίζονται στα σύνορα της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης για μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνόκτητης ναυτιλίας στη μεταφορά σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα, που οι ΝΑΤΟικοί «δείχνουν» ως «θρυαλλίδα» για να γενικευτεί ο πόλεμος, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων και των επιθέσεων όχι μόνο σε πολεμικά αλλά και σε εμπορικά πλοία και στόχους.

Στο παρασκήνιο φαίνεται επίσης ότι συζητήθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ουκρανίας - που πριν από τον πόλεμο βασιζόταν αποκλειστικά στη Ρωσία - με τη συμβολή του δικτύου αγωγών και άλλων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτό ήταν από τα βασικά ζητήματα στην «άτυπη συνάντηση» που έγινε προχτές στην Αθήνα.

Τέλος, ως επιστέγασμα όλων αυτών, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί κομμάτι από την πίτα της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στην Ουκρανία για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, κατασκευαστικών και άλλων, που στα ερείπια του πολέμου βλέπουν τεράστιες «ευκαιρίες» κερδοφορίας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ζελένσκι στην Ελλάδα, τα οποία προσυπογράφουν και τα άλλα αστικά κόμματα. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που συμπράττουν ανοιχτά με την κυβέρνηση της ΝΔ στη στήριξη του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο με παλιές και νέες βάσεις του ΝΑΤΟ, στη διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου της αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά παζάρια και τους ανταγωνισμούς.

Το καμπανάκι για τον λαό έχει προ πολλού σημάνει την «ώρα μηδέν». Η πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό οδηγεί σε νέους, μεγαλύτερους κινδύνους και φέρνει τον πόλεμο όλο και πιο κοντά στη χώρα μας, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά στο στόχαστρο του λαού και της πάλης του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου