Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/5/1618

Ξεσπά επίσημα ο 30ετής πόλεμος, όταν στην Πράγα, οι προτεστάντες ηγέτες πετούν από το παράθυρο τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

23/08/1806

Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Σαρλ Ογκιστέν Ντε Κουλόμπ.

23/08/1864

Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τους βασικούς στυλοβάτες του αστικού πολιτικού συστήματος της Ελλάδας. 

Ελευθέριος Βενιζέλος, ηγέτης της αστικής τάξης και απηνής διώκτης του ΚΚΕ 

Το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου

23/08/1917

"Στο διάολο η απόβαση στην Γαλλία, ελάτε να πολεμήσουμε εδώ": Ξεσπά η ανταρσία των στρατιωτών του 24ου συντάγματος στις ΗΠΑ.

23/08/1914

Η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

23/08/1921

Ξεκινά η μάχη του Σαγγάριου, που καταλήγει με ήττα του ελληνικού στρατού (Μικρασιατική Εκστρατεία).

23/08/1923

Τον Αύγουστο του 1923 πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα πρώτα χρόνια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Τα πρώτα σωματεία που συμμετείχαν είναι οι σιδηροδρομικοί, οι ναυτεργάτες, οι φορτοεκφορτωτές. Στις 19 Αυγούστου 1923 όλα τα ναυτεργατικά σωματεία κηρύσσουν απεργία, συλλαμβάνονται μέλη διοικήσεως της Ναυτεργατικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτή την κατάσταση η Διοίκηση του ΕΚΠ αποφασίζει πανεργατική απεργία. Η τελική όμως απόφαση θα εξαρτηθεί από τη ΓΣΕΕ.

Η αιματηρή απεργία στο Πασαλιμάνι

23/08/1935

Απόφαση του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ, για την αντικατάσταση των δικέφαλων αετών στους πύργους του Κρεμλίνου, από πεντάκτινα αστέρια.

23/08/1939

Υπογράφεται το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο μη-επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ». Η υπογραφή του συμφώνου επήλθε μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 (μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας) που ουσιαστικά «έσπρωχνε» τον Χίτλερ προς Ανατολάς και αφού όλες οι αλλεπάλληλες προσπάθειες προσέγγισης της ΕΣΣΔ με τις «δημοκρατίες» της Ευρώπης για τη συγκρότηση μετώπου κατά της επιθετικότητας του φασισμού είχαν αποτύχει. Έτσι, το Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ» ήταν το μοναδικό μέσο άμυνας που είχε απομείνει στη Σοβιετική Ένωση δεδομένων των συνθηκών. Εξασφάλισε στη χώρα 21 πολύτιμους μήνες ειρήνης, που κατόπιν αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι στην πολεμική της προετοιμασία ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης.

Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ»

Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ: Γεγονότα και παραχαράξεις

23/08/1942

Ξεκινά η εποποιία του Στάλινγκραντ, που καταλήγει στις 2 Φλεβάρη 1943 με νίκη του Κόκκινου Στρατού. 

Στάλινγκραντ!

23/08/1943

Τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

23/08/1944

Οι λαϊκές μάζες με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας ανατρέπουν το δικτατορικό καθεστώς του Αντονέσκου. Η 23 Αυγούστου ανακηρύχτηκε εθνική γιορτή της Ρουμανίας.

23/08/1945

Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης. 

Γιάννης Βλαχογιάννης 

«Διάσωσε την εποποιΐα του Εικοσιένα από τη λήθη όπου την είχε πνίξ’ η Αντίδραση των κοτζαμπάσηδων και των λογιότατων…»

23/08/1948

Δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού μπαίνουν στα Τρίκαλα.

23/08/1978

Ένοπλοι αντάρτες «Σαντινίστας» καταλαμβάνουν εξ εφόδου το μέγαρο του Κοινοβουλίου στη Μανάγκουα της Νικαράγουας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ομήρους. Απαιτούν την απελευθέρωση των 150 πολιτικών κρατουμένων, εγγυήσεις ότι θα τους επιτραπεί να καταφύγουν σώοι στον Παναμά και λύτρα δέκα εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόζα αποδέχεται όλα τα αιτήματά τους.

23/08/1981

Τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο ξεσπά στην Ολλανδία όταν αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία επεξεργασίας αποβλήτων «Γιούνισερ Χόλντιονγκ» μόλυνε με 72.000 τόνους τοξικά απόβλητα το περιβάλλον.

23/08/1983

Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

 Ψηφίζεται ο νόμος, για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης

23/08/1985

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, η οποία διήρκεσε 40 χρόνια.

 23/8 

"Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού και του Σταλινισμού"

 Άκου καπιταλιστάκο

7 σχόλια:

  1. Ξεσπά επίσημα ο 30ετής πόλεμος, όταν στην Πράγα, οι προτεστάντες ηγέτες πετούν από το παράθυρο τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το γεγονός έχει καταγραφεί στην ιστορία ως «Η εκπαραθύρωση της Πράγας».
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/08/blog-post_7920.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 23 Αυγούστου 1917, ξεσπά η ανταρσία των στρατιωτών του 24ου συντάγματος στις ΗΠΑ.
    Λίγο μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο,ένα τάγμα Αφροαμερικανών διατάχθηκε για επίβλεψη κατασκευής στρατοπέδου στο Τέξας. Μόλις έφτασαν, διαπίστωσαν ότι η "πατρίδα" δεν είχε την καλύτερη γνώμη για αυτούς.
    Λίγο πριν, τον Μάιο του 1917, ρατσιστές είχαν οργανώσει την "σφαγή του Σαιντ Λούις", είχαν δολοφονήσει 200 Αφροαμερικανούς και είχαν κάψει πολλά σπίτια, αφήνοντας άλλους 6000 άστεγους.
    Αμέσως μόλις οι Αφροαμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στην περιοχή, ξεκίνησαν ρατσιστικές επιθέσεις απο την αστυνομία και απο συμμορίες λευκών: Ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί, ένοπλα χτυπήματα κ.α. Τα επεισόδια συνεχίζονταν για μέρες.
    23 Αυγούστου 1917 η αστυνομία συνέλαβε μια νεαρή Αφροαμερικανή. Όταν ένας Αφροαμερικανός στρατιώτης ρώτησε που την πηγαίνουν για να της φέρει ρούχα, αστυνομικός άρχισε να τον χτυπάει με το πιστόλι και να φωνάζει "έτσι γίνεται στο Νότο. Εμείς κάνουμε κουμάντο και όχι οι καταραμένοι νέγροι". Ένας άλλος στρατιώτης που προσπάθησε να βοηθήσει, ξυλοκοπήθηκε άγρια απο τους αστυνομικούς. Άρχισε να τρέχει,τον πυροβόλησαν, τον χτύπησαν ξανά και τον πήραν στο τμήμα.
    Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, οι στρατιώτες αποφάσισαν ότι δεν θα είχαν την τύχη των δολοφονημένων στο Σαιντ Λουίς και ότι όχι μόνο δεν θα πολεμούσαν για "πατρίδα"που δεν ήταν δική τους-για την πατρίδα των εκμεταλλευτών τους-αλλά θα πολεμούσαν ενάντια στους ρατσιστές εκμεταλλευτές.
    Ξέσπασε εξέγερση. Όρμηξαν στις αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών και με αρχηγό τον Αφροαμερικανό Λοχία B.Χένρι, βγήκαν στην πόλη του Χιούστον για να αντιμετωπίσουν την αστυνομία και τις ρατσιστικές συμμορίες: "Στο διάολο η Γαλλία, ελάτε να πολεμήσουμε εδώ". Άρχισαν ένοπλες συγκρούσεις που άφησαν 20 νεκρούς, ανάμεσα τους 4 αστυνομικούς και 4 στρατιώτες.
    Δύο ώρες μετά, ο Λοχίας Χένρι τους οδήγησε στο στρατόπεδο.Τους αποχαιρέτισε όλους με χειραψία, καθώς περνούσαν απο μπροστά του. Στην συνέχεια περπάτησε μόνος, έβγαλε το όπλο και αυτοκτόνησε.
    Ο Χένρι είχε προσπαθήσει να πείσει τους λευκούς αξιωματικούς να παρέμβουν για να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις αλλά κανείς δεν τον άκουσε. Προσπάθησε και να εμποδίσει τους στρατιώτες να πάρουν τα όπλα αλλά όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί άλλαξε γνώμη και έγινε αρχηγός της εξέγερσης, που κατατρόμαξε την διοίκηση του Στρατού.
    Ακολούθησε άγρια καταστολή. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, 13 στρατιώτες καταδικάστηκαν σε θάνατο και δεκάδες σε ισόβια. Σε 2 εβδομάδες, χωρίς έφεση, οδηγήθηκαν στην αγχόνη. Δεν επιτράπηκαν μάρτυρες στην εκτέλεση (μόνο οι αρχές) και δεν ειδοποιήθηκαν ούτε οι οικογένειες τους. Τους έθαψαν χωρίς κηδεία, σε τάφους που δεν υπήρχαν καν ονόματα αλλά μόνο νούμερα (1-13). Ένα χρόνο μετά εκτελέστηκαν άλλοι πέντε και μετά άλλος ένας.
    Κανένας λευκός δεν πέρασε απο δίκη.
    H αντιρατσιστική εξέγερση στις ΗΠΑ το 1917, πέρασε στην ιστορία σαν παράδειγμα δίκαιου πολέμου για όσους αγωνίζονται για ισότητα και ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02c5gXp5ooQK87w3yPvuw35GZQdh6fxUfhhB3ZpTZBVAGZdNHsGMWk12kZ7MsgUP1wl&id=100066793461714

      Διαγραφή
  3. 23 Αυγούστου 1927, γεννιέται η Μαντλέν Ριφό,ηρωίδα της Γαλλικής αντιφασιστικής αντίστασης και αργότερα πολεμική ανταποκρίτρια, συγγραφέας και ποιήτρια.
    Μεγάλωσε στην περιοχή του Σομ,ανάμεσα στις αναμνήσεις απο την φρίκη του Α` παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Το 1940, όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος με τους Γερμανούς, ήταν 15 χρονών. Βρέθηκε σε ένα καραβάνι-μαζί με την γιαγιά και τον παππού της, προσπαθώντας να τους βοηθήσει-απο πρόσφυγες που έφευγαν απο τις κατεχόμενες απο τους ναζί περιοχές.
    Η ίδια δέχτηκε επίθεση απο έναν ναζί που την κλωτσούσε στην πλάτη για να προχωρήσει. Σε άλλα σημεία, το καραβάνι των προσφύγων βομβαρδίστηκε απο την Λουτβάφε. Αυτή η εμπειρία, όπως είπε η ίδια, "της άλλαξε την ζωή". Αποφάσισε να μην εγκαταλείψει τη χώρα και να γύρίσει πίσω-στο Παρίσι-για να πολεμήσει τους ναζί.
    Στα 18 της, άρχισε να συμμετέχει σε επιχειρήσεις της κομμουνιστικής αντιφασιστικής αντίστασης.
    23 Ιουλίου 1944, η-19χρονη τότε-Τριφό έγινε διάσημη σε όλο το κατεχόμενο Παρίσι, όταν, μέρα μεσημέρι, εκτέλεσε έναν ναζί στην γέφυρα Σολφερίνο, στον ποταμό Σηκουάνα: "Ήταν μια αποστολή. Έπρεπε να το κάνουμε μέρα για να ενθαρρύνουμε τον λαό, να δείξουμε ότι υπήρχε αντίσταση στους ναζί και ότι ήταν Γαλλική..δεν ήθελα να τον πυροβολήσω πισώπλατα. Ήθελα να με δεί ώστε να έχει την ευκαιρία να τραβήξει το όπλο του".
    Αμέσως μετά την εκτέλεση, την καταδίωξαν Γάλλοι προδότες δωσίλογοι. Προσπάθησε να διαφύγει αλλά τελικά συνελήφθη. Επειδή υπήρχε αμοιβή για την συλληψη της δεν την σκότωσαν και την παρέδωσαν στην Γκεστάπο. Τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν πολύ σκληρά. Ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένα και την έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου περίμενε την εκτέλεση της.
    Μια εβδομάδα πριν την απελευθέρωση του Παρισιού, απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων. Γύρισε αμέσως στην αντίσταση και συνέχισε τον αγώνα. Μαζί με άλλους τρείς
    αντιστασιακούς και έναν οδήγο, κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν ένα ολόκληρο τρένο ανεφοδιασμού της Βέρμαχτ, μαζί με τους 80 στρατιώτες που ήταν μέσα. Έλαβε μέρος και στην ένοπλη εξέγερση που απελευθέρωσε το Παρίσι τον Αύγουστο του 1944.
    Με το τέλος του πολέμου, γύρισε στο χωριό της αλλά γρήγορα έφυγε ξανά για το Παρίσι, όπου γνώρισε τον ποιητή Πωλ Ελυάρ και τον Πικάσο, οι οποίοι την παρότρυναν να ασχοληθεί με το γράψιμο (ο Πικάσο ζωγράφισε και το πορτρέτο της για εξώφυλλο του πρώτου της βιβλίου).
    Μην μπορώντας να ξεχάσει το "πνεύμα της αντίστασης", έγινε πολεμική ανταποκρίτρια, πρώτα στην "Ουμανιτέ" (τότε επίσημο όργανο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος) και αφιερώθηκε στην κάλυψη του αγώνα του Αλγερινού λαού για ανεξαρτησία απο τον Γαλλικό ιμπεριαλισμό.
    Το 1946, γνώρισε τον Χο Τσι Μινχ στο Παρίσι και αποφάσισε να ταξιδέψει στο Νότιο Βιετνάμ για να υποστηρίξει τον αγώνα των Βιετκόγκ. Εκεί, έζησε για 7 χρόνια μαζί με τους αντάρτες. Κάλυψε τα γεγονότα, έγραψε κείμενα, δημιούργησε ακόμα και ένα ντοκιμαντέρ για τους Βιετκόγκ.
    Με την επιστροφή της στο Παρίσι δούλεψε ως βοηθός νοσοκόμα και εξέδωσε ένα βιβλίο της και μια ανθολογία με ποιήματα της. Παρασημοφορήθηκε απο το Βιετνάμ το 2005 (και απο την Γαλλία αργότερα, το 2013).
    Το βιβλίο της "Με τους αντάρτες του Βιετνάμ" έχει εκδοθεί και στα Ελληνικά, απο τις εκδόσεις "Θεμέλιο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02jEniyxGxTad4DZUTdTvVhrtPXXbAaRWoehnCjUKoktQrf6weC5JrNhhtqXFeCQEtl&id=100066793461714

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική ανακοίνωση, μέρες, που ζούμε σήμερα:
    https://www.kke.gr/article/Sosialismos-i-apantisi-stin-kapitalistiki-barbarotita-kai-sta-anistorita-antikommoynistika-mytheymata-tis-EE/
    .....................................
    Και, με τη ευκαρία, δε θα πάψω να υπενθυμίζω ότι το ιστορικό Σύμφωνο, δε χρησίμεψε απλά για να κερδίσει η ΕΣΣΔ 21 πρόσθετους μήνες προετοιμασίας. Ηταν κάτι περισσότερο. Στην πραγματικότητα έρριξε τους ιμπεριαλιστές στον λάκκο, που από χρόνια έσκαβαν για να θάψουν την ΕΣΣΔ, το εργατικό κίνημα και τον Κομμουνισμό!
    Σίγουρα ήταν μια "φορσέ" κίνηση, επιβεβλημένη από τα ίδια τα πράγματα, όπως είχαν διαμορφωθεί τότε. Δε θα μάθουμε όμως ποτέ, αν και ο ίδιος ο πρωτεργάτης της, ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τσουγκασβίλι η "Στάλιν", είχε το πραγματκό μέγεθος και τις συνέπειες αυτού του ιστορικού βήματος, που βέβαια, μόνο οι μπολσεβίκοι και αυτός μπορούσαν να εκτελέσουν.
    Η συνέχεια και συνέπεια ήταν να αρχίσει ο πόλεμος από την Δύση, σαν "εμφύλιος" μεταξύ ιμπεριαλιστών, που τους αποδυνάμωσε, έστω και αν στην φύση του ήταν "παράξενος", δηλαδή οι αγγλοαμερικάνοι περισσότερο για το θεαθήναι πολεμουσαν και για να μην έλθουν σε αντίθεση με την κοινή γνώμη των λαών τους. Βλέποντας τα γεγονότα, όπως πια διαμορφώθηκαν, "Κατευνασμός", "Συμφωνία Μονάχου" και "πούλημα" της Τσεχοσλοβακίας, είναι τώρα πια, με την ήρεμη ματιά, που επιτρέπει το τετελεσμένο, σαφές ότι οι "δυτικοί" ιμπεριαλιστές σχεδίαζαν έναν πόλεμο Γερμανίας-ΕΣΣΔ, που θα υπέτασσε την ΕΣΣΔ, και θα εξαντλούσε την Γερμανία προς όφελός τους ειδικά, και του Καπιταλισμού γενικότερα. Θα το παίζαν "ουδέτεροι" και "κατά των ολοκληρωτισμών γενικώς" - το γνωστό παραμυθάκι δηλαδή. Αυτό το σχέδιο ανέτρεψε το Σύμφωνο, στέλνοντας την Γερμανία να "καθαρίσει" πρώτα με τους δυτικούς καπιταλιστές ομολόγους της, που αναγκάστηκαν de facto να γίνουν ..."αντιφασίστες", έστω και στα λόγια.
    O Στάλιν, τους τράβηξε σε έναν πόλεμο, που δεν τον θέλαν, και δικαίως από πλευράς τους, γιατί έφερε το Σφυροδρέπανο στο Ράϊχσταγκ, και γέννησε το Σοσιαλιστικό Στρατόπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση : "...είχε κατανοήσει το πραγματικό μέγεθος..."
      Σεχτάρ ο Τρομερός

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου