Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Βιβλιοπροτάσεις


Το καλοκαίρι και η ξεκούραση, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφώσει για τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου και των νέων των λαϊκών οικογενειών τους η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, είναι μια ανάγκη. Σ' αυτές τις συνθήκες, το μαρξιστικό - λενινιστικό βιβλίο, το ιστορικό, η καλή λογοτεχνία, αποτελούν ένα μέσο δημιουργικής ενασχόλησης στον όποιο ελεύθερο χρόνο μας.

Ο καθένας και η καθεμιά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, μπορούν να επιλέξουν βιβλία για διάβασμα, με βάση τη σημερινή μας πρόταση. Περιλαμβάνει βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής», με ένα ευρύ περιεχόμενο, που εμπλουτίζει τις γνώσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διάθεση και τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες της διαπάλης σήμερα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

***

ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ


ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ

«Επιστολές στον Κούγκελμαν»

Εκδίδοντας σε ξεχωριστή μπροσούρα την πλήρη συλλογή γραμμάτων του Μαρξ προς τον Κούγκελμαν, που δημοσιεύτηκαν στη γερμανική σοσιαλδημοκρατική εβδομαδιαία επιθεώρηση «Neue Zeit», βάλαμε ως καθήκον μας να γνωρίσουμε από πιο κοντά στο ρωσικό κοινό τον Μαρξ και το μαρξισμό. Ιδιαίτερα σε μας, στην επαναστατική εποχή που ζούμε, είναι πολύ διδακτικό να βαθύνουμε σ' αυτό το υλικό, στο οποίο βλέπουμε τον Μαρξ να παίρνει άμεσα θέση σ' όλα τα προβλήματα του εργατικού κινήματος και της παγκόσμιας πολιτικής.

(Απόσπασμα από τον πρόλογο του Β. Ι. Λένιν στη ρωσική μετάφραση του έργου το 1907).

***


«Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ»

Υλικά της Διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ

Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ

Αθήνα, 21 - 22 Νοέμβρη 2015

Το ΚΚΕ μελετά με ταξικότητα και επιστημονικότητα, ενσωματώνει ό,τι πιο ζωντανό και αληθινό από την Ιστορία του, από την οποία αντλεί και συνειδητοποιεί συμπεράσματα γενικότερης σημασίας. Ετσι, προσπαθεί να φωτίζει την πραγματική αιτία της σταθερής αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου, να διαλύει τις αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού, να προβάλλει την ιστορική επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

***


«Οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες του Μάη του '36»

Υλικά της Διημερίδας της ΚO Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

(13 - 14 Μάη 2016)

Μελετώντας κανείς τα υλικά που περιλαμβάνονται στην έκδοση, θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει ότι ο ματωμένος Μάης του '36 ήταν μια ταξική σύγκρουση, ένας μεγάλος σταθμός στην Ιστορία των ταξικών αγώνων, ο μεγαλύτερος που είχε ζήσει μέχρι τότε το εργατικό και το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Τα διδάγματα και τα συμπεράσματα αυτών των εργατικών - λαϊκών αγώνων φωτίζουν το δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσει ο λαός στην πάλη του ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

***


Λ. ΣΕΓΚΑΛ

«Βασικές αρχές Πολιτικής Οικονομίας»

Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε στα ρωσικά το 1934 στην ΕΣΣΔ. Η πρώτη μετάφραση στα ελληνικά έγινε μόλις 2 χρόνια αργότερα, το 1936, κυκλοφόρησε ως ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» σε τέσσερα τεύχη (στο πλαίσιο της σειράς «Η βιβλιοθήκη του Λαού»). Σε αυτήν την έκδοση βασίστηκε και η μετέπειτα επανέκδοση του έργου (με μεταφραστική επιμέλεια του Γ. Δ. Ζιούτου) το 1945, από το τότε εκδοτικό του ΚΚΕ «Τα Νέα Βιβλία». Αυτή η επανέκδοση έχει διττό στόχο: Από τη μια, συμβάλλει στη διατήρηση και στη μελέτη ενός βασικού εγχειριδίου Πολιτικής Οικονομίας, ενώ, από την άλλη, μπορεί να συμβάλλει στην πρώτη επαφή με τη μαρξιστική Πολιτική Οικονομία.

***

ΙΣΤΟΡΙΑ

 


«Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης»

Εκθεση ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού

Λεύκωμα που παρουσιάζει την έκθεση τιμής προς τους αλύγιστους αγωνιστές και αγωνίστριες της ταξικής πάλης που παρουσίασε στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (8 - 10 Οκτώβρη 2015) η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Το υλικό προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, που σχετίζεται με τους παρακάτω τόπους εξορίας και φυλακών: Ακροναυπλία, Φυλακές Συγγρού, Φυλακές της Αίγινας, Ανάφη, Κέρκυρα, Αη - Στράτη, Σύρματα Μέσης Ανατολής, Γεντί-Κουλέ, Ιντζεδίν, Τρίκερι, Μακρόνησο, Παιδουπόλεις της Φρειδερίκης, Αναμορφωτήριο Ανηλίκων Κηφισιάς, Φυλακές Αβέρωφ, Τρίπολη, Ικαρία, Γυάρο, Λέρο. Επίσης, περιλαμβάνει αρχειακό υλικό για τις γυναίκες στις εξορίες και τις φυλακές, και ειδικότερα για τις αγωνίστριες Αθηνά Μπενέκου, Ειρήνη Γκίνη, Αννα Θωμάκου - Παυλάκου, Σταθούλα Λεβέντη.

***


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συλλογή κειμένων

Εγγραφα από το Αρχείο του ΚΚΕ

Επιμέλεια: Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδοση προς τιμήν των 70 χρόνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρόκειται για μια συλλογική εργασία που συμβάλλει στη διδαχή και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τον αγώνα του, τα οποία ισχυροποιούν την ταξική πάλη σήμερα, τον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η έκδοση περιλαμβάνει τη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τα 70χρονα του ΔΣΕ, καθώς και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό. Ασχολείται με τα παρακάτω θέματα:

Η περίοδος της «Λευκής Τρομοκρατίας» (1945 - 1946), προπομπός της ένοπλης ταξικής σύγκρουσης (Χάρης Ραζάκος).

Φυλακισμένοι και εξόριστοι στα 1945 - 1949 (Θεόφιλος Διαμαντής).

Τα Εκτακτα Στρατοδικεία των χρόνων 1946 - 1949 (Δόμνα Κόφφα).

Η στρατηγική του ΚΚΕ και ο αγώνας του ΔΣΕ (Κώστας Σκολαρίκος).

Οι εκλογές και το δημοψήφισμα του 1946 (Χρήστος Γιώγος).

Ο συσχετισμός των δυνάμεων, επιχειρησιακές δράσεις και το ζήτημα των εφεδρειών του ΔΣΕ (Γρηγόρης Δελημάρης).

Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ). Οι θεσμοί, το νομοθετικό έργο της και ο χαρακτήρας της εξουσίας (Φιλιώ Τόλια).

Η γυναίκα στη ζωή και στη δράση του ΔΣΕ (Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ).

Η διαφώτιση στον ΔΣΕ (Στρατής Δουνιάς).

Η Υγειονομική Υπηρεσία του ΔΣΕ (Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ).

Η κομμουνιστική και λαϊκή διανόηση κατά την τρίχρονη δράση του ΔΣΕ (Βασίλης Μόσχος).

Χρονολόγιο των κυριότερων πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων 1946 - 1949 (Αναστάσης Γκίκας).

***


ΧΑΝΣ ΜΑΡΧΒΙΤΣΑ

«Θύελλα στο Εσεν»

Μετάφραση από τα γερμανικά: ΑΡΗΣ ΚΑΡΡΕΡ

Η επανάσταση του Νοέμβρη του 1918 στη Γερμανία και τα όσα προηγήθηκαν κι επακολούθησαν προσφέρονται για τη γνωριμία με ένα λιγότερο γνωστό κομμάτι της Ιστορίας της ταξικής πάλης. Περιγράφει την ένοπλη εξέγερση των εργατών του Εσεν και των γύρω περιοχών ενάντια στα παλιά αφεντικά και τη νέα κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών, αποτυπώνοντας την αυτοθυσία και τον ηρωισμό των εργατών, ενώ είναι φανερή και η έλλειψη μιας οργανωμένης επαναστατικής πρωτοπορίας, ικανής να καθοδηγήσει τους εξεγερμένους εργάτες.

***

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

«Πολεμώντας για τη λευτεριά»

Το διήγημα «Πολεμώντας για τη Λευτεριά» γράφτηκε το καλοκαίρι του 1952 και εκδόθηκε το 1953 από το Εκδοτικό του ΚΚΕ «Νέα Ελλάδα». Σήμερα, 70 χρόνια μετά από την ίδρυση του ΔΣΕ, επανεκδίδεται με τη μορφή της φωτογραφικής ανατύπωσης, με σκοπό να συμβάλει στο να φωτιστούν πλευρές της Ιστορίας και της δράσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ο Μιχάλης Αναστασιάδης περιγράφει σημαντικές στιγμές από τη δράση του Λόχου Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΔΣΕ την περίοδο από το 1947 έως το 1948, ο οποίος είχε συγκροτηθεί το Νοέμβρη του 1947 στο όρος Μπέλες, όπου βρισκόταν και το Αρχηγείο της Κεντρικής Μακεδονίας του ΔΣΕ, μετά από απόφασή του.

***


ΜΠΟΡΙΣ ΒΑΣΙΛΙΕΦ

«Είναι γαλήνια εδώ η χαραυγή»...

Μάης του 1942 στη Σοβιετική Ενωση. O επιλοχίας Βασκόφ του αντιαεροπορικού τάγματος αναλαμβάνει τη φρούρηση των εγκαταστάσεων ενός σιδηροδρομικού κόμβου. Στην υπηρεσία του μπαίνουν νεαρές μαχήτριες του τάγματος. Ανακαλύπτουν την ύπαρξη ομάδας Γερμανών σαμποτέρ στο δάσος δίπλα στον κόμβο, τους οποίους προσπαθούν - και τελικά πετυχαίνουν - να αναχαιτίσουν. Η ομάδα που θα αντιμετωπίσει τους 16 φασίστες αποτελείται από πέντε 19χρονα κορίτσια - με επικεφαλής τον Βασκόφ - τα οποία θα δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα τους...

***


ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝ ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ ΣΙΜΟΝΟΦ

«Μέρες και νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ»

Το μεγαλείο των μαχητών του Κόκκινου Στρατού αποτυπώνει το έργο του Κονσταντίν Μ. Σιμόνοφ. Μας μιλάει για τα όνειρα των νέων ανθρώπων, υπερασπιστών της μαρτυρικής πόλης, που πολλοί από αυτούς χάθηκαν στην παγωμένη γη της το χειμώνα του 1942 - 1943. Αυτά τα νιάτα, που με πείσμα αντιστάθηκαν και τσάκισαν τους φασίστες. Αυτοί οι άντρες και οι γυναίκες του σοβιετικού λαού έκαναν πραγματικότητα τη Νίκη.

***


ΓΙΟΥΛΙΑΝ ΣΕΜΙΟΝΟΦ

«Διατάσσεσαι να επιζήσεις»

Ο Σοβιετικός κατάσκοπος Στίρλιτς αποδεικνύεται όχι μόνο ένας επιδέξιος αγωνιστής και έμπειρος επαγγελματίας, αλλά και άνθρωπος με υψηλές ηθικές και ιδεολογικές αρχές. Μέσα από τη συνέχεια της δράσης του, στο αόρατο μέτωπο της πάλης των μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στον κομμουνισμό και το φασισμό, προβάλλουν ολοζώντανα οι πολιτικές και στρατιωτικές πλευρές αυτής της πάλης και το ιδεολογικό της περιεχόμενο. Ενα ακόμα μυθιστόρημα του Γιουλιάν Σεμιόνοφ που βρίσκεται τόσο κοντά στα πραγματικά γεγονότα, ώστε δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται και ως πολιτικό χρονικό.

***


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΑΡΚΑΝΤΙ ΓΚΑΪΝΤΑΡ

«Το Σχολείο»

Ο Μπόρις Γκόρικοφ είναι 15 χρόνων, μαθητής της δεύτερης τάξης του Τεχνικού Γυμνασίου. Ζει στο Αρζαμάς, μια μικρή επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας, όπου η ζωή λιμνάζει σαν τα στάσιμα νερά. Στο σχολείο κάνει γαλλικά, θρησκευτικά, γεωγραφία... Το καλοκαίρι, παίζει με τους φίλους του ναυμαχία στο ποτάμι... Τα βράδια διαβάζει περιπετειώδη μυθιστορήματα κι ονειρεύεται να γίνει ναυτικός.

Ωσπου ο μικρός επαρχιακός κόσμος του αναστατώνεται από συγκλονιστικά γεγονότα...

Ξεσηκωμοί!

Κι έρχεται η ώρα που ο Μπόρις θα γνωρίσει την πιο συναρπαστική, την αληθινή ζωή και το πιο μεγάλο, το πραγματικό Σχολείο...

***


ΜΑΡΙΑ ΧΑΛΑΣΙ

«Η Κάτι του τελευταίου θρανίου»

Η Κάτι είναι μια μικρή Τσιγγανούλα που φτάνει από το χωριό στη Βουδαπέστη με τον πατέρα της και τ' αδέρφια της.

«Δυο κοριτσάκια με σχολικές ποδιές έφτασαν εκεί και, μέσα στη βιασύνη τους να περάσουν, την έσπρωξαν λιγάκι. Το ένα κορίτσι την κοίταξε καλά και, δείχνοντάς την στο άλλο, φώναξε:

-- Για κοίτα αυτήν εδώ!»

Ο ατίθασος αλλά και καλοσυνάτος χαρακτήρας της, η περιέργεια, αλλά και ο θαυμασμός της για όσα πρωτόγνωρα βλέπει γύρω της στην πρωτεύουσα, οι μικροδιακρίσεις από τη μεριά μερικών παιδιών, αλλά και η στοργή με την οποία την περιβάλλουν άλλοι, μικροί και μεγάλοι, γίνονται αφορμή γι' αναρίθμητες περιπέτειες, στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά.

«Οταν η δασκάλα άρχισε να μιλάει, στην τάξη έγινε απόλυτη σιωπή:

-- Αυτό το βιβλίο το χαρίζουμε στην Κάτι. Εγραψα μέσα μονάχα λίγα λόγια αλλά πιστεύω πως είναι αρκετά...

Δυνάμωσε τη φωνή της και διάβασε:

-- Στην Κάτι μας της 4α...»

*********************


KΙΜ ΦΙΛΜΠΙ

«Ο σιωπηλός μου πόλεμος

Η αυτοβιογραφία ενός κατασκόπου»

Σε συνθήκες όπου η υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης και των χωρών του σοσιαλισμού αποτελούσε καθήκον κάθε επαναστάτη εργάτη, οι Μυστικές Υπηρεσίες του πρώτου εργατικού κράτους αξιοποίησαν και την ανιδιοτελή προσφορά ανθρώπων, όπως ο Φίλμπι, για την ακύρωση των αντεπαναστατικών σχεδίων του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

***



ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ

«Για για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Επιστημονικό Συνέδριο

Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, 13 - 14.06.2015

Διοργάνωση: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

Ενα Συνέδριο και μια έκδοση που φιλοδοξούν συλλογικά ν' αναπληρώσουν την 20χρονη σχεδόν απουσία μελέτης και μετάφρασης του έργου του Ναζίμ Χικμέτ στη χώρα μας.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται, μεταφρασμένα από τα τουρκικά και από άλλες γλώσσες, κομμάτια από το έργο του Ναζίμ Χικμέτ που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Κυρίως από το έργο του Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου. Επίσης, στην έκδοση περιέχονται στοιχεία για όλα τα είδη τέχνης, με τα οποία ασχολήθηκε ο Χικμέτ - ποίηση, παραμύθι, κινηματογράφος, θέατρο κ.ά.

Καλοκαιρινές προτάσεις - Σύγχρονη Εποχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου