Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ


Εβδομήντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από τις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, όταν οι ΗΠΑ στην κυριολεξία ισοπέδωσαν τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας πυρηνικά όπλα κατά των λαών.

Ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, πάνω από 180.000 οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 300.000 τα καταγεγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας, που πέθαναν από λευχαιμία, καρκίνο του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Ακόμα και σήμερα το ποσοστό θανάτων από καρκίνο στις δύο αυτές πόλεις είναι δέκα φορές μεγαλύτερο απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ιαπωνία.

Η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ αποτελούσε επίδειξη ισχύος απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, η οποία είχε αποκτήσει αυξημένο κύρος στους λαούς για την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του ναζισμού. Απώτερο στόχο είχε να τρομοκρατήσει τους λαούς, την ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα.

Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει το αποτρόπαιο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, ενημερώνει τον λαό για τις αιτίες του και συζητάει πλατιά για τις επικίνδυνες εξελίξεις στις μέρες μας, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής - αντιπολεμικής πάλης.

Η γενικότερη πολεμική προπαρασκευή προειδοποιεί για μεγάλους κινδύνους

Σήμερα, 78 χρόνια μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με το ενδεχόμενο γενίκευσής του να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, τον Ιούλιο του 2023, ξεμπροστιάζουν τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς όλους όσοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως δήθεν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Αποκαλύπτουν την ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών.

Φανερώνουν τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη, προειδοποιώντας για ακόμα πιο οδυνηρές εξελίξεις. Η αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, με νέο βαρύ οπλισμό, πυραυλικά συστήματα και πολεμικά αεροπλάνα, σηματοδοτεί τη βαθύτερη άμεση εμπλοκή δεκάδων κρατών στον πόλεμο. Η ανάπτυξη 300.000 ΝΑΤΟικών δυνάμεων περιμετρικά της Ρωσίας, σε συνδυασμό με το αίτημα της Πολωνίας να φιλοξενήσει πυρηνικά του ΝΑΤΟ, αποτελούν κρίκους στην παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπου βαθαίνει η εμπλοκή και της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέναντι στη ΝΑΤΟική συμμαχία και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις. Παράλληλα, η ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών μέσα από το νέο Σχέδιο Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή, στο πλαίσιο των επιθετικών, πολεμικών σχεδιασμών, «τρέχει» στις πλάτες των λαών, που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα με τον ιδρώτα και με το αίμα τους.

Η απειλή ενός πυρηνικού πλήγματος βρίσκεται ακόμα στο προσκήνιο

Η απειλή ενός πυρηνικού πλήγματος δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει και μάλιστα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ηδη από τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016 «εκσυγχρονίστηκε» το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνη του 2021 υιοθετήθηκε η απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα ως στοιχείο της Στρατηγικής «ΝΑΤΟ 2030». Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να πλήξει πρώτο με πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος τους αντιπάλους του, αν εκτιμήσει ότι απειλείται. Αυτές τις αποφάσεις ήρθε να επικαιροποιήσει η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της «συνεχιζόμενης προσαρμογής της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ», πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους κατά των λαών.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΕ, που προωθεί την παραπέρα στρατιωτικοποίησή της και ενισχύει τη δυνατότητά της να επιχειρεί τόσο συμπληρωματικά όσο και αυτόνομα ως προς το ΝΑΤΟ, επεξεργαζόμενη τη δική της πυρηνική πολιτική και την ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του πυρηνικού οπλοστασίου κρατών - μελών της.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα πυρηνικά σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν ως ένα επιπλέον καταστροφικό «εργαλείο», δίπλα στο συμβατικό οπλοστάσιο, το οποίο στις μέρες μας με την ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί ακόμα και μόνο του να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα πλήγματα σε σχέση με εκείνα των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Ενδεικτικό της καταστροφικής ικανότητας των συμβατικών βομβών και όπλων είναι το ωστικό κύμα χιλιομέτρων και οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την 111 ΠΜ στη Μαγνησία, όταν η φωτιά επεκτάθηκε στις αποθήκες όπου φυλασσόταν ο οπλισμός.

Βαθαίνει επικίνδυνα η ελληνική εμπλοκή

Η χώρα μας, μέσα από την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει η ΝΔ και βρίσκει τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, διεκδικεί ρόλο και στον πυρηνικό σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βάζοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές στο ελληνικό έδαφος δεν αποτελούν μόνο πολεμικά ορμητήρια και ταυτόχρονα στόχους αντιποίνων. Ορισμένες από αυτές, όπως στον Αραξο και στη Σούδα, προορίζονται για αποθήκευση πυρηνικών όπλων και κεφαλών. Αλλες, όπως η Ανδραβίδα και το Ακτιο, στο πλαίσιο των συνεκπαιδεύσεων του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε ασκήσεις που περιλαμβάνουν και σενάρια χρήσης πυρηνικών. Αλλες, όπως η Λάρισα, φιλοξενούν πολεμικά αεροσκάφη που έχουν την ικανότητα να φέρουν και πυρηνικά όπλα. Τέλος, το Γ' Σώμα Στρατού (NRDC - GR) στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί σαν επιχειρησιακό αρχηγείο με δυνατότητα διεξαγωγής εκτεταμένων επιχειρήσεων, που μπορεί να αναπτυχθεί ως αρχηγείο FLR (L) σε ολόκληρη τη ΝΑΤΟική συμμαχία και είναι σε θέση να λειτουργεί σε όλο το φάσμα της αποστολής, που κυμαίνεται από πολεμικές επιχειρήσεις «χαμηλής έντασης» έως και «υψηλής έντασης», περιλαμβανομένης μέχρι και της χρήσης πυρηνικών.

Τώρα ο λαός μας αντιμετωπίζει νέα μεγάλη πρόκληση. Με την τροπολογία που πέρασε πριν λίγες μέρες στο αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδίων των ΗΠΑ για την ενίσχυση της δράσης τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Μαύρης Θάλασσας και ευρύτερα, προβλέπεται εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά, που συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη ανυπολόγιστων διαστάσεων.

Συνολικά, αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες που φέρουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, γιατί με την πολιτική τους βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Οι ευθύνες αυτές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν αναλογιστεί κανείς ότι την ώρα που ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια και τη φτώχεια, η Ελλάδα παίρνει συγχαρητήρια από το ΝΑΤΟ γιατί κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων κρατών - μελών του, δαπανώντας πάνω από το 2% του ΑΕΠ, 6-7 δισ. ευρώ τον χρόνο, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Οι μύθοι ότι η παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μπορεί τάχα να συμβάλει στην προστασία της άμυνας, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και τον αποκαλούμενο «οδικό χάρτη», έχουν δρομολογηθεί επικίνδυνες διευθετήσεις με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία. Στην πράξη παραμένουν όλες οι αξιώσεις του τουρκικού κράτους, η αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών και ο στόχος της αποστρατικοποίησης, το πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αποκαλύπτεται ότι απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και η συνοχή στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, με το βλέμμα στραμμένο σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής προς όφελος των ενεργειακών ομίλων, σε βάρος των δύο λαών, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι λαοί μέσα από την πάλη τους μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις

Οι εξελίξεις που ζούμε αποτελούν τη βάση για την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων:

- Για το εκμεταλλευτικό σύστημα, που στηρίζεται στα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων και στο κυνήγι του κέρδους, που προκαλούν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επεμβάσεις και πολέμους.

- Για τον ρόλο των ΗΠΑ και των διακρατικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ενισχύουν την επιθετικότητά τους στην αντιπαράθεση με τους ανταγωνιστές τους, την Κίνα και τη Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, της Ενέργειας και γενικότερα των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε όλη την υδρόγειο.

- Για τους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης και τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, που δουλεύουν συναινετικά για την αναβάθμιση των στρατηγικών επιδιώξεών της, βάζοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

- Για τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή, κατά των λαών.

Η λαϊκή ανησυχία να μετατραπεί σε λαϊκή πάλη, να δυναμώσουν η κοινή δράση και η φιλία ανάμεσα στους λαούς ενάντια στους εκμεταλλευτές, στις αστικές τάξεις και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Με αυτόν τον προσανατολισμό αγωνίζεται η ΕΕΔΥΕ, για να συμπορευτούν περισσότερες λαϊκές δυνάμεις, νέοι και νέες στον αγώνα για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Για να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, να μην τολμήσει η κυβέρνηση να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στα ελληνικά νησιά, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής. Για να επιστρέψουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό και να σταματήσει η αποστολή πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Ενάντια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, που δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.


Ελπίδα ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου