Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία


Περαιτέρω κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία, αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να εγκρίνει την την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία στην Ουκρανία, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών.

Η Ουάσιγκτον έδωσε στην Κοπεγχάγη και στο Άμστερνταμ διαβεβαιώσεις ότι θα εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες όλα τα αιτήματα για τις μεταβιβάσεις των μαχητικών, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, προκειμένου το Κίεβο να αποκτήσει F-16 μόλις αποπερατωθεί η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έστειλε επιστολές στους ομολόγους του της Δανίας και της Ολλανδίας για να τους διαβεβαιώσει πως θα δοθούν εγκρίσεις, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. «Σας γράφω για να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ τόσο στις παραδόσεις μαχητικών στην Ουκρανία όσο και για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από πιστοποιημένους εκπαιδευτές», ανέφερε ο Μπλίνκεν στις επιστολές, τις οποίες συμβουλεύθηκε το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters». «Παραμένει κρίσιμο η Ουκρανία να είναι σε θέση να αμυνθεί εναντίον της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας και της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 τον Μάιο. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Γιούρι Ιχνάτ, μιλώντας χθες στην ουκρανική τηλεόραση, ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν πλέον ελπίδες πως θα παραλάβουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 εντός του έτους. «Είναι προφανές πως δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία το φθινόπωρο και τον χειμώνα με τα F-16», είπε, λέγοντας πως οι χειριστές και οι τεχνικοί μπορεί να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στον Τύπο «στο εγγύς μέλλον».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», dpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου