Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

19/08/1071

Πανωλεθρία των Βυζαντινών στο Μαντζικέρτ 

Πανωλεθρία των Βυζαντινών στο Μαντζικέρτ

19/08/1923

Πεθαίνει ο Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο.

19/08/1928

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Η βενιζελική αστική παράταξη κατακτά την πλειοψηφία λαμβάνοντας το 46,94% των ψήφων (με το δε πλειοψηφικό σύστημα καταλαμβάνει και το 71,2% των εδρών στη νέα Βουλή). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 14.325 ψήφους (1,41%), το χαμηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα του Κόμματος της περιόδου.

19/08/1931

Κλεισμένος μέσα σε μια σφαίρα ο Αύγουστος Πικάρ υψώνεται με αερόστατο σε ύψος 16.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.

19/08/1936

Ξεκίνησε η πρώτη ανοιχτή δίκη της Μόσχας για την υπόθεση του ενωμένου αντισοβιετικού κέντρου τροτσκιστών-Ζινόβιεφ.

 Η πρώτη «Δίκη της Μόσχας»

19/08/1936

Εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας.

Στις 17 Αυγούστου 1936 συνελήφθη από τους φαλαγγίτες στη Γρανάδα και το πρωί της 19ης τουφεκίστηκε στο Βιθνάρ. Έτσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας. 

Η δολοφονία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

19/08/1944

Στο Παρίσι ξεσπά λαϊκή εξέγερση, η οποία καταλήγει νικηφόρα με την παράδοση των Γερμανικών αρχών κατοχής στις 25 Αυγούστου.

19/08/1945

Παλλαϊκή εξέγερση με επικεφαλής τους Βιέτ Μινχ πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ. Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από τον θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία. 

Παλλαϊκή εξέγερση στο Ανόι του Βιετνάμ

19/08/1960

Το σοβιετικό δικαστήριο καταδικάζει σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον Αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς, ο οποίος με το αεροπλάνο του πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τη Σοβιετική Ένωση.

 Η κατάρριψη του U2

19/08/1960

Με το σοβιετικό δορυφόρο «Βοστόκ-1Κ νο.2» εκτοξεύονται στο διάστημα και δύο μικρές σκυλίτσες, η Στρέλκα και η Μπέλκα. Μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν σώες και αβλαβείς.

19/08/1974

Ένα μήνα μετά την τουρκική εισβολή, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα μιας και είχε αναλάβει να παραπλανεί το καθεστώς της χούντας στην Αθήνα για τους πραγματικούς σκοπούς της Τουρκίας.

6 σχόλια:

  1. Εκτοξεύεται ο σοβιετικό δορυφόρο «Βοστόκ-1Κ νο.2»
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/08/1-2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 19 Αυγούστου 1953,η CIA και οι Βρετανικές υπηρεσίες οργανώνουν πραξικόπημα και ανατρέπουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο του Ιράν Μοχάμεντ Μοσαντέκ που προωθούσε την εθνικοποίηση του Ιρανικού πετρελαίου, κρατικοποιώντας την Αγγλοιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (πρόδρομος της BP).
    Οι Βρετανοί λήστευαν το πετρέλαιο της χώρας για πολλές δεκαετίες. Ο Μοσαντέκ ήταν ένας κοσμικός αστός πολιτικός που ενσάρκωνε την βούληση για περιορισμό της εξουσίας του Σάχη, ανάπτυξη του κοινοβουλευτισμού και για την κρατικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
    Ανέλαβε την Πρωθυπουργία 29 Απριλίου 1951 και αμέσως προώθησε τον νόμο περί κρατικοποίησης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
    Οι Ιμπεριαλιστές της Μεγάλης Βρετανίας πανικοβλήθηκαν και ξεκίνησαν πανκινητοποίηση για τον σταματήσουν: Αναποτελεσματικές προσφυγές κατά του Ιράν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στα Ηνωμένα Έθνη, αποστολή ομάδων "διαπραγμάτευσης" στην Τεχεράνη και κυρίως πληθώρα οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο στο Ιρανικό πετρέλαιο, (το οποίο απομονώθηκε απο την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά), με στόχο να πλήξουν την οικονομία της χώρας, να προκληθεί λαική δυσαρέσκεια και έτσι να δημιουργηθούν προυποθέσεις για την ανατροπή του Μοσαντέκ.
    Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μια εκστρατεία υπονόμευσης του Μοσαντέκ και "απο τα μέσα" μέσω ενός μυστικού δικτύου "έμπιστων" εντός του κοινοβουλίου, οι οποίοι προκαλούσαν τριβές και διασπάσεις εντός του κόμματος του, του "Εθνικού Μετώπου".
    Ωστόσο, οι Βρετανικοί σχεδιασμοί αποκαλύφθηκαν και 16 Οκτωβρίου του 1952 το Ιράν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Μεγάλη Βρετανία, η οποία δεν είχε πλέον πρόσβαση στην χώρα.
    Οι Βρετανοί Ιμπεριαλιστές ζήτησαν την βοήθεια των ΗΠΑ. Μετά απο διάφορες συζητήσεις, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της επιχείρησης "AJAX" με στόχο την ανατροπή του Μοσαντέκ, την επαναφορά της ισχύος του Σάχη και την εγκατάσταση μιας κυβέρνησης πρόθυμης να ανατρέψει την κρατικοποίηση και να ξαναδώσει το πετρέλαιο στις εταιρείες της Δύσης αλλά και να καταδικάσει το κομμουνιστικό κόμμα Τουντεχ, το οποίο ο Μοζαντέκ (που δεν ήταν κομμουνιστής ούτε είχε δείξει κάποια φιλοσοβιετική πολιτική) είχε αρνηθεί να κάνει.
    Η επιχείρηση θα "αξιοποιούσε" την πετρελαϊκή κρίση στην χώρα είχαν προκαλέσει οι Βρετανοί με τις κυρώσεις και θα παρουσιαζόταν για προπαγανδιστικούς λόγους ως..."διάσωση του Ιράν απο τον Κομμουνισμό".
    To σχέδιο "AJAX", που οργάνωσαν και εκτέλεσαν απο κοινού οι Ιμπεριαλιστές ΗΠΑ και Βρετανίας, μπήκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 1953 περιλάμβανε: Προπαγάνδα κατά του Μοσαντέκ μέσω των πολιτικών του αντιπάλων, τον τύπο και τους κληρικούς,δηλώσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ για νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν,στήριξη διαδηλώσεων για την δημιουργία αναταραχών, επικοινωνία με αξιωματικούς του στρατού φιλικά προσκείμενους προς τον Σάχη για στρατιωτική στήριξη του πραξικοπήματος και φυσικά συνεργασία του Σάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως κατάλληλο πρόσωπο για την θέση του Μοσαντέκ οι Ιμπεριαλιστές επέλεξαν τον στρατηγό Ζαχέντι, που ήδη βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τον Ιρανό πρωθυπουργό.
      O Σάχης συνεργάστηκε με την CIA στην Τεχεράνη και υπέγραψε δύο διατάγματα,με τα οποία απέπεμπε τον Μοσαντέκ και στην θέση του διόριζε τον Ζαχέντι.
      Μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ακολούθησε στις 16 Αυγούστου, έγιναν συλλήψεις και ο Σάχης έφυγε από την χώρα. Όμως, στις 19 Αυγούστου, ξέσπασαν νέες υποκινούμενες διαδηλώσεις σε όλη την Τεχεράνη υπέρ του Σάχη, ο στρατός πήρε μέρος, ο Σάχης και ο Ζαχέντι "απευθύνθηκαν" στον λαό και ο Μοσαντέκ την επόμενη μέρα παραδόθηκε.
      Ο Σάχης επανήλθε, εγκαθίδρυσε σταδιακά καθεστώς που επιβίωσε ως το 1978 -79 στηριζόμενο από τις ΗΠΑ και η νέα "κυβέρνηση" υπέγραψε συμφωνίες με μια κοινοπραξία δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών, ανατρέποντας την κρατικοποίηση.
      Ο Μοσαντέκ πέρασε "δίκη", καταδικάστηκε για..προδοσία σε τρία χρόνια φυλάκιση και κατόπιν έζησε υπό κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τον θάνατό του,το 1967. Καταδικάστηκαν επίσης αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες του.
      Το πραξικόπημα των ΗΠΑ και των Βρετανών στο Ιράν ήταν το πρώτο αυτού του είδους μετά τον πόλεμο και έγινε-στις γενικές του αρχές και μεθόδους-το μοντέλο με το οποίο οι Ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους οργάνωσαν και επόμενα πραξικοπήματα και προσπαθούν να ανατρέψουν κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
      Πχ την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1954, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν αυτό το "μοντέλο" για την οργάνωση πραξκοπήματος στην Λατινική Αμερική, στην Γουατεμάλα, όπου ο εκεί Πρόεδρος προσπαθούσε να εθνικοποιήσει την γή που λήστευε η United Fruit Company (σημερινή Chiquita). Ακολούθησαν παρόμοια πραξικοπήματα.
      Το 2013, οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν και επίσημα πως η CIA βρισκόταν πίσω από την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος της 18ης Αυγούστου 1953. Σε απόρρητα αμερικανικά κρατικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν σημειώνεται πως "το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοσαντέκ και το Υπουργικό Συμβούλιο του Εθνικού Συμβουλίου, έγινε υπό τη διεύθυνση της CIA σε μια πράξη εξωτερικής πολιτικής".
      Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, το πραξικόπημα είχε εγκριθεί προηγουμένως από τον Βρετανό, τότε πρωθυπουργό, Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Αμερικανό, τότε πρόεδρο, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.
      Στο πλαίσιο των προσπαθειών ανατροπής του Μοσαντέκ, αναφέρονται μέθοδοι όπως εξαγορά εξαγορά και "στρατολόγηση" Ιρανών βουλευτών από τη CIA, επιχειρήσεις προπαγάνδας με το τύπωμα και διανομή αντικυβερνητικών φυλλαδίων, χρήση εξαγορασμένων "αντικυβερνητικών διαδηλωτών" με στόχο την πρόκληση επεισοδίων κ.ά.
      Η "εξαγωγή δημοκρατίας" (η άλλων Ιμπεριαλιστικών "αξιών") συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

      Διαγραφή
    2. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=632394005663709&id=100066793461714

      Διαγραφή
  3. 19 Αυγούστου 1944, ξεσπά λαϊκή εξέγερση στο Παρίσι ενάντια στους ναζί. Με την καθοδήγηση της αντίστασης, οργανώνονται και κλιμακώνονται απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρένα, υπόγειο σιδηρόδρομο και ταχυδρομεία.
    Ενω πολλαπλασιάζονται οι αντιναζιστικές διαδηλώσεις, ελαφρά οπλισμένα ή εντελώς άοπλα μέλη της αντίστασης αρχίζουν να καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια και αστυνομικά τμήματα και να προκαλούν βλάβες στα οχήματα και στις υποδομές των κατοχικών στρατευμάτων.
    Ξεσπούν αψιμαχίες ανάμεσα σε ελεύθερους σκοπευτές της αντίστασης και Γερμανούς, ενώ οι δρόμοι γεμίζουν με αφίσες που καλούν«όλους να ενταχθούν στον αγώνα».Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι,υψώνουν οδοφράγματα.
    Όταν οι σύμμαχοι φτάνουν στο Παρίσι, οι ναζί έχουν καταρρεύσει.Η εξέγερση ακύρωσε την εντολή του Χίτλερ για ισοπέδωση της πόλης σε περίπτωση ήττας.
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=632077339028709&id=100066793461714

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 19 Αυγούστου 1944. Έπεσε μαχόμενος, ηρωϊκά και περήφανα, σε ηλικία μόλις 28 ετών. κατά την αντεπίθεση των Σοβιετικών στο Σαντόμιες της νοτιοανατολικής Πολωνίας, ο άγνωστου Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης Βλαντίμιρ Ποντγκορμπούνσκι
    https://atexnos.gr/%ce%b2%ce%bb%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bc%ce%b9%cf%81-%cf%80%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%83%ce%ba%ce%b9-%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου