Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δεύτερη μέρα


Με μεγάλη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας, συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Θεσσαλονίκη.

Από νωρίς ο κόσμος άρχισε να πλημμυρίζει το χώρο στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου». Για πάρα πολλούς πρώτος σταθμός ήταν ο χώρος όπου συγκεντρώνεται η υλική βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία.

Εκεί άφηναν το δικό τους μερτικό στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που βρίσκεται σε εξέλιξη όλες τις τελευταίες μέρες με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Επί τόπου η βοήθεια πακετάρεται για να μεταφερθεί γρήγορα και να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη.

Σε όλα τα στέκια οι επισκέπτες στέκονταν, διάβαζαν τα ταμπλό, έπαιρναν το έντυπο ενημερωτικό υλικό, συζητούσαν με τα μέλη της ΚΝΕ για τα επίκαιρα ζητήματα που αναδεικνύονταν σε κάθε χώρο.

Και σήμερα στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η κεντρική έκθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη με τίτλο: «Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, απαντάμε βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».

Οι ξεναγήσεις συνεχίστηκαν με πρώτη αυτή που έγινε νωρίς το μεσημέρι για τα μέλη του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στο Στέκι Πολιτισμού, παράλληλα με την εικαστική έκθεση με τίτλο: «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», όπου η καλλιτεχνική ομάδα FireArt παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα μελών της για τον πόλεμο, σήμερα εκτέθηκαν φωτογραφίες με υλικό από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους με τίτλο «Φωτογραφίζοντας την πόλη μου».

Αύριο Σάββατο, θα παρουσιαστεί εικαστική έκθεση φοιτητών του Εικαστικού του ΑΠΘ και άλλων νέων καλλιτεχνών με τίτλο «Το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή».

Στο Μαθητικό Στέκι, δεκάδες μαθητές είδαν την ηλεκτρονική έκθεση με τίτλο «Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο», όπου παρουσιάζεται το πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Επίσης συμμετείχαν σε, παιχνίδι ρουκ ζουκ καθώς και στη δημιουργία εικαστικού έργου με θέμα «Κάνουμε τα σκοτάδια λάμψη».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στις μουσικές σκηνές του Φεστιβάλ.

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην Κεντρική Σκηνή, στο αφιέρωμα για τον σπουδαίο Δ. Μητροπάνο με τίτλο «Της ψυχής το παρακάτω» απ' τους Μπάμπη Στόκα και Πέγκυ Ζήνα..

Το πρόγραμμα στην Κεντρική Σκηνή ξεκίνησε με αφιέρωμα στον Κώστα Τριπολίτη με τίτλο «Γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή» με τον Γιώργο Μεράντζα και τη Μάρθα Φριντζήλα να μας ταξιδεύουν σε γνωστά αγαπημένα τραγούδια.

Στη Λαϊκή Σκηνή η μπάντα της Φλώρινας, των αδελφών Βαλκάνη ξεσήκωσαν τον κόσμο με το ιδιαίτερο, μοναδικό ηχόχρωμα που «παντρεύει το παραδοσιακό στοιχείο της Δυτικής Μακεδονίας με το σύγχρονο.

Στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων οι Domenica ξεσήκωσαν το νεανικό κοινό αλλά και των μεγαλύτερων ηλικιών σε ρυθμό ροκ.

Στη Μαθητική Σκηνή οι Rast Maqam έδωσαν τη σκυτάλη στη Μαρίνα Σάττι.

Ο Σπύρος Γραμμένος, στη Σκηνή των Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, με τον αιχμηρό και πικάντικο στίχο του, με τραγούδια ενάντια στα πρότυπα που προωθεί η κυρίαρχη τάξη για τη νεολαία, έδωσε το στίγμα της αμφισβήτησης. Παράλληλα σκόρπισε γέλιο μαζί με τις όμορφες μελωδίες του, πάντα σε ένα διαρκή διάλογο με το κοινό.

Και έδωσε τη σκυτάλη στους Koza Mostra για το υπόλοιπο της βραδιάς.

Στη Λαϊκή Σκηνή η Βάσω Βασιλειάδου έκλεισε την όμορφη βραδιά με μεγάλο λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

«Κόκκινο Αερόστατο» και Παιδότοπος

Το δικό τους ξεχωριστό πρόγραμμα απόλαυσαν οι μικροί φίλοι.

Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στη Γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου» συμμετείχαν σε Παιχνίδι για το περιβάλλον, στένσιλ με θέμα τις πυρκαγιές, workshop γκράφιτι.

Αντίστοιχα για τα παιδιά μικρότερων ηλικιών στον Παιδότοπο, απασχολήθηκαν με Κατασκευή μαριονέτας, messy play, και στο τέλος απόλαυσαν μια συναρπαστική παράσταση Καραγκιόζη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου