Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

16/09/1687

Κατά το βομβαρδισμό της Ακρόπολης (στην οποία είχαν ταμπουρωθεί οι Οθωμανοί) από τις Ενετικές δυνάμεις του Μοροζίνι, καταστρέφεται σημαντικό τμήμα του Παρθενώνα.

16/09/1736

Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

16/09/1810

Το Μεξικό ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

16/09/1893

Γεννιέται ο Ούγγρος γιατρός Άλμπερτ φον Σεντ Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, ο οποίος ανακάλυψε τη βιταμίνη C (Νόμπελ Ιατρικής, 1937).

16/09/1914

Γεννήθηκε ο Γιώργης Χ. Τρικαλινός στον Αλμυρό Βόλου

Παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1932 πήρε μέρος στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα σαν μέλος και στέλεχος της ΟΚΝΕ. 

Γιώργης Τρικαλινός

16/09/1918

Στην επαναστατημένη Ρωσία καθιερώνεται η τιμητική διάκριση του παράσημου της «Κόκκινης Σημαίας».

16/09/1920

Συνέρχεται το Έκτακτο Εκλογικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ(Κ), το οποίο αποφασίζει τη συμμετοχή του Κόμματος στις εκλογές και συντάσσει το εκλογικό του πρόγραμμα.

16/09/1925

Γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός της μπλουζ Ρίλεϊ Κινγκ (Β. Β. Κινγκ).

16/09/1927

Γεννήθηκε η Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία στο χωριό Μονόπυλο Καστοριάς. Η οικογένειά της πήρε μέρος στην ΕΑΜική αντίσταση και η συντρόφισσα Ευανθία με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε στις γραμμές του.

 Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία

16/09/1944

Παλλαϊκή απεργία πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα. Συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και των δυνάμεων κατοχής (και των ντόπιων συνεργατών τους) πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

16/09/1945

Οι δυνάμεις του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) κατακτούν την πλειοψηφία στη συνέλευση των εργατικών σωματείων του Πειραιά.

16/09/1946

Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν και καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη, εξουδετερώνουν την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και απελευθερώνουν 60 κρατούμενους. 

Ο ΔΣΕ καταλαμβάνει την Πυρσόγιαννη

16/09/1946

Οι αρχές καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΚΚΕ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα, ενώ διενεργούν πολλές συλλήψεις. Την ίδια μέρα το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει την απαγόρευση του συνεδρίου του ΕΑΜ καθώς και τον εορτασμό των 5χρονων από την ίδρυσή του. 

“Εθνική Αλληλεγγύη”

 Ύμνος της Εθνικής Αλληλεγγύης

16/09/1948

Λήγει η μάχη της Μουργκάνας στην Ήπειρο. Τα τμήματα του ΔΣΕ διασπούν τη διάταξη του κυβερνητικού στρατού και περνούν στα Ζαγόρια και από εκεί στο Γράμμο. 

Λήγει η μάχη της Μουργκάνας

16/09/1949

Ξεκινά στη Βουδαπέστη η δίκη των Λάζλο Ράικ, Λάζαρ Μπράνκοφ, κ.α., οι οποίοι κατηγορούνταν για «εγκλήματα πολέμου και κατά του λαού, εσχάτη προδοσία και για την καθοδήγηση μιας οργάνωσης προς ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος». Ο Λ. Ράικ εκτελέστηκε, ενώ ο Μπράνκοφ καταδικάστηκε σε ισόβια.

16/09/1960

Η Κύπρος γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

16/09/1961

Η ΕΔΑ καταθέτει στη Βουλή το «απόρρητο σχέδιο διενέργειας των προσεχών εκλογών», που είχαν επεξεργαστεί η ηγεσία της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή και κρατικά όργανα. Επί της ουσίας επρόκειτο για τον προάγγελο του «σχεδίου Περικλής».

16/09/1973

Δολοφονήθηκε από τους πραξικοπηματίες ο Χιλιανός καλλιτέχνης Βίκτορ Χάρα.

16/09/1976

Ο Σοβιετικός παγκόσμιος πρωταθλητής τεχνικής κολύμβησης Σαβάρς Καραπετιάν σώζει από σίγουρο πνιγμό, ένα προς ένα, είκοσι άτομα. 

Σαβάρς Καραπετιάν

16/09/1976

Ο Τζίμι Κάρτερ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας σε Ελληνες ομογενείς στην Ουάσιγκτον, δηλώνει ότι ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο...

16/09/1977

Πεθαίνει η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλας.

16/09/1978

Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Βορειοανατολικό Ιράν, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 15.000 ατόμων.

16/09/1986

Τραγωδία σημειώνεται σε ορυχείο χρυσού της Νότιας Αφρικής, όταν, κατά τη διάρκεια της εξόρυξης, εκλύονται δηλητηριώδη αέρια στις στοές, προκαλώντας το θάνατο 177 εργατών. Τα συνδικάτα, καταγγέλλοντας τα ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία χρυσού, πραγματοποιούν μια από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες στη Νότια Αφρική (1/10/1986).

4 σχόλια:

  1. Βίκτορ Χάρα Ο λατρεμένος του λαού του καλλιτέχνης βασανίστηκε φρικτά και τελικά δολοφονήθηκε λίγες μέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 11ης Σεπτέμβρη 1973 στο Στάδιο του Σαντιάγο, που είχε μετατραπεί, όπως και άλλοι χώροι, σε κολαστήριο και στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σύμφωνα με τον απολογισμό των πρώτων ημερών από τον Ερυθρό Σταυρό, μόνο στο Στάδιο του Σαντιάγο, που πριν πέντε χρόνια ονομάστηκε «Βίκτορ Χάρα», υπολογίζεται ότι υπήρχαν 7.000 κρατούμενοι έως τις 22 του Σεπτέμβρη. Μέσα σε λίγες ώρες, η Χιλή μετατράπηκε σε ένα ατελείωτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια της «θητείας» Πινοσέτ, 50.000 άτομα βρήκαν φρικτό θάνατο, 250.000 άνθρωποι βασανίστηκαν με τους χειρότερους τρόπους, 2.500 άτομα «εξαφανίστηκαν», 1.000.000 εξορίστηκαν...
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/09/blog-post_860.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 16-09-1977. “”Μαρία Κάλλας. Η Ελληνίδα Ντίβα.””
    Η Μαρία Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου, γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη. Ήταν κόρη του φαρμακοποιού Γεωργίου Καλογερόπουλου από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας και της Ευαγγελίας Δημητριάδη. Οι γονείς της μετανάστευσαν στις ΗΠΑ προς αναζήτηση καλύτερης ζωής. Το 1929 ο πατέρας της αλλάζει το οικογενειακό επώνυμο από Καλογερόπουλος σε Callas. Το 1932 η Μαρία ξεκινά μαθήματα πιάνου μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της Υακίνθη και σε ηλικία 11 ετών λαμβάνει το πρώτο βραβείο ως "σολίστ" σε διαγωνισμό παιδικών φωνών που είχε διοργανώσει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης W.O.R.
    Το 1937 μετά από διαζύγιο των γονιών της επιστρέφει στην Αθήνα με την μητέρα της και την αδελφή της και εγγράφεται στο Εθνικό Ωδείο και το 1939 εγγράφηκε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη τραγουδιού της διάσημης Ελβίρα ντε Ιντάλγκο. Το 1940 προσλήφθηκε στη Λυρική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου και το 1941 πρωτοεμφανίστηκε ως «Βεατρίκη» στην οπερέτα Βοκκάκιος του Σουπέ. Η Κάλλας ήταν δυσαρεστημένη από τη μητέρα της, η οποία εργάστηκε ως ‘’παρέα’’ κατά τη διάρκεια του πολέμου, συνεργαζόμενη με ναζί στρατιώτες, στους οποίους προσπάθησε να προωθήσει και την ίδια την κόρη της.
    Έτσι μετά το πέρας του πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1945 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε ο πατέρας της, για να προωθήσει τη διεθνή της καριέρα, αλλάζοντας το επίθετό της σε Κάλλας. Το 1947 της ανέθεσαν να τραγουδήσει την «Τζιοκόντα» στην ομώνυμη όπερα του Αμίλκαρε Πονκιέλι στην Αρένα της Βερόνας στην Ιταλία με μεγάλη επιτυχία. Εκεί γνώρισε τον βιομήχανο Giovanni Battista Meneghini με τα διπλάσια της χρόνια που παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 1949. Με τη βοήθεια του συζύγου της ως μάνατζερ η καριέρα της Κάλλας απογειώθηκε σε ρόλους δραματικής υψιφώνου και δραματικής κολορατούρα. Το λυπηρό είναι πως ακουγόταν ότι την εκμεταλλευόταν και της έπαιρνε τα περισσότερα κέρδη της για τον εαυτό του.
    Το 1951 κέρδισε τη «Σκάλα» του Μιλάνου με τους Σικελικούς Εσπερινούς του Βέρντι και το 1956 η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) θα υποκλιθεί στην φωνή της. Η ελληνίδα ντίβα έλαβε από εκεί το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρώσει ποτέ ο θίασος για καλλιτέχνη. Ο μύθος της είχε αρχίσει να δημιουργείται, βοηθούντος και του Τύπου. Η Κάλλας υποβλήθηκε σε διαιτητική θεραπεία για να χάσει κιλά και να μπορεί να ενσαρκώνει τους ρόλους της, όχι μόνο με τη φωνή της, αλλά και με το παρουσιαστικό της. Όμως, η εξαντλητική δίαιτα και οτι έφθανε στα όρια της φωνής της, ερμηνεύοντας εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους είχαν επιπτώσεις στην ποιότητα της φωνής της, η οποία σταδιακά άρχισε να αδυνατίζει στις υψηλές νότες. Έχασε συνολικά 36 κιλά και εκτοτε παρέμεινε αδύνατη.
    Το καλοκαίρι του 1957 εμφανίστηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και κυριολεκτικά αποθεώθηκε. Συνεργάστηκε με τους Αλέξη Μινωτή και Γιάννη Τσαρούχη στηνΜήδεια του Κερουμπίνι στη Όπερα του Ντάλας. Η παράσταση μεταφέρθηκε το 1959 στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου σε μια θριαμβευτική πρεμιέρα. Εκείνη την εποχή η Κάλλας γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής της. Στη δεκαετία του ’60 η υπέροχη φωνή της Μαρίας Κάλλας παρουσίασε αισθητή φθορά. Οι εμφανίσεις της μειώθηκαν στο ελάχιστο λόγω συχνών ακυρώσεων. Παρόλο που αποσύρθηκε επίσημα από την σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του ’60 συνέχισε να τραγουδά στην Metropolitan Opera από τον Ιανουάριο του 1964 έως το 1965. Το κύκνειο άσμα της ήταν η Νόρμα, που ανέβηκε στο Παρίσι, στις 29 Μαΐου του 1965. Στην τρίτη πράξη της όπερας του Μπελίνι κατέρρευσε επί σκηνής και μεταφέρθηκε λιπόθυμη στο καμαρίνι της.
    Ζητά διαζύγιο από τον σύζυγό της για να παντρευτεί τον Ωνάση, ο οποίος αρνείται να της το δώσει. Φήμες λένε ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά και ότι της επέβαλε ναρκωτικές ουσίες. Το 1966 απορρίπτει την αμερικανική της υπηκοότητα και λαμβάνει την ελληνική. Με αυτή της την ενέργεια λύεται και τυπικά ο γάμος της με τον Μενεγκίνι. Πλέον ελπίζει ότι ο Ωνάσης θα της ζητήσει να παντρευτούν κάτι που τελικά δεν γίνεται, αφού στις 20 Οκτωβρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      1968 ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Κέννεντυ, Τζάκυ. Αυτή του η πράξη βυθίζει σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο. Στο ντοκιμαντέρ "Απόλυτη Κάλλας" του σκηνοθέτη Φιλίπ Κολί, βασισμένο σε ιστορικά αρχεία, αποκαλύπτεται μια μυστική πτυχή της ζωής της μεγάλης "ντίβας" ότι στις 30 Μαρτίου του 1960 γέννησε ένα άρρεν βρέφος μαλλον νεκρό που φέρεται ως καρπός του έρωτά της με τον Ωνάση. Ο Κολί ισχυρίζεται ότι επαλήθευσε αυτό το γεγονός με πιστοποιητικό γέννησης, με το όνομα Όμηρος, αλλά με επίθετο "μη αναγνώσιμο". Λεει ότι κατέχει φωτογραφίες από το νεκροταφείο Μπρέσο του Μιλάνου όπου, κατά τους ισχυρισμούς του, θάφτηκε το νεογέννητο υπό "άκρα μυστικότητα". Επίσης υπάρχουν φήμες που λένε ότι το παιδί δόθηκε για υιοθεσία μετά τη γέννησή του σε άγνωστο θετό γονέα.
      Το 1969 γυρίζει σε ταινία τη "Μήδεια" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Παζολίνι ομως δεν έχει τύχη στις κινηματογραφικές αίθουσες. Στις 25 Μαΐου 1970 μεταφέρεται στο νοσοκομείο και γίνεται γνωστό ότι επεχείρησε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη δόση βαρβιτουρικών. Το 1973 σκηνοθετεί στο Τορίνο μαζί με τον Di Stefano το έργο "Σικελικοί Εσπερινοί" (I Vespri Siciliani) και την ίδια χρονιά ξεκινά μαζί του μια παγκόσμια καλλιτεχνική περιοδεία για να τον βοηθήσει οικονομικά να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. Στις 8 Δεκεμβρίου η Κάλλας τραγούδησε στην Όπερα των Παρισίων, όπου το κοινό την κάλεσε στη σκηνή 10 φορές καταχειροκροτώντας την. Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαππόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974. Έκτοτε, η Μαρία Κάλλας κλείστηκε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι απομακρυσμένη από τον κόσμο. Μοναδική συντροφιά η αδελφή της και η φίλη της, Βάσω Δεβέτζη. Η Ντίβα του 20ου αιώνα, η σοπράνο Μαρία Κάλλας λατρεύτηκε από το κοινό σε όλο τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν γνώρισε την πραγματική αγάπη.

      Διαγραφή
    2. 3
      Η μεγάλη ντίβα έφυγε από τη ζωή το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1977 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 54 ετών. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι. Αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε και την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος.
      Τo 2010, ύστερα από έρευνες ανατρέπεται η άποψη ότι η δημοφιλής σοπράνο πέθανε από υψηλή δόση βαρβιτουρικών. Οι Ιταλούς φωνίατροι Φράνκο Φούσι και Νίκο Παολίλο, που παρουσίασαν στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ότι η τραγουδίστρια υπέφερε από δερματομυοσίτιδα, μία εκφυλιστική νόσο που φθείρει τους μυς και τους ιστούς και τον λάρυγγα. Έτσι, εξηγείται η συνεχής παρακμή του μεγαλείου της φωνής της, που είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή από την δεκαετία του ’60.
      Σύμφωνα με την επίσημη ιατρική έκθεση, ο θάνατος της Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 οφειλόταν σε καρδιακή ανακοπή. Όπως εξηγούν οι δύο Ιταλοί επιστήμονες, η θεραπεία για τη δερματομυοσίτιδα βασίζεται σε κορτιζονούχα και ανοσοκατασταλτικά φαρμακα, οπου μπορει να επιφέρουν σταδιακά καρδιακή ανεπάρκεια. Αρα ο Φούσι και ο Παολίλο συμφωνούν με την επίσημη ιατρική έκθεση, χωρίς όμως η ανακοπή να ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα της εκφυλιστικής μυασθένειας. Με τη φασματογραφική ανάλυση οι επιστήμονες εξέτασαν τις ηχογραφήσεις ίδιων κομματιών από διαφορετικές χρονικές περιόδους και διαπίστωσαν τις αλλοιώσεις στη φωνή της καλλιτέχνιδας. Οι δύο φωνίατροι ανέλυσαν επίσης και τα τελευταία βίντεο της Κάλλας, στα οποία ήταν εμφανής και η μυϊκή χαλάρωση που είχε υποστεί, αφού ο θώρακας της δεν διατεινόταν κατά τη διάρκεια των αναπνοών. Η μελέτη αυτή φέρνει στην επιφάνεια τη διάγνωση της δερματομυοσίτιδας, που είχε σχηματίσει ο ιατρός Μάριο Τζακοβάτσο το 1975, αλλά είχε κρατήσει κρυφή τη διάγνωση του μέχρι το 2002.
      Ταξίδι Στον Χρόνο - Time Travel

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου